Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Consell de Mallorca demana la protecció de les teles de llengües en el Parlament Europeu 

El Consell de Mallorca demana la protecció de les teles de llengües en el Parlament Europeu 

(21/02/2024)

El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha liderat una conferència davant representants europeus en la qual també han participat els tres últims productors de teles de llengües de Mallorca 

El Consell de Mallorca ha defensat, aquest dimecres, en el Parlament Europeu, la protecció de les teles de llengües a través de la creació d'una nova Indicació Geogràfica Protegida. El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha liderat una conferència en la qual s'han exposat les problemàtiques del sector i s'han plantejat algunes solucions, com per exemple la protecció de l'ofici que es pot dur a terme gràcies al nou reglament que es va establir el mes d'octubre passat. 

De fet, les tres empreses productores mallorquines han viatjat, aquest dimecres, a Brussel·les amb les autoritats del Consell de Mallorca per a realitzar una conferència i reunir-se amb representants europeus. Teixits Riera, Teixits Vicens i Teixis Bujosa han destacat la importància cultural, econòmica i social de garantir aquesta protecció i aconseguir el suport de les institucions europees. 

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha destacat el paper fonamental que juguen les institucions europees en l'avanç de les regions: “a través de la seva política de cohesió, la Unió Europea promou l'Europa de les regions, que són la base de la identitat i la diversitat que enriqueix el continent”. D'aquesta manera, Galmés ha instat els representants europeus assistents a tramitar una nova IGP que protegeixi les teles de llengües de Mallorca, “per a protegir allò que ens distingeix i que ens fa únics”. 

Per part seva, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni ha assegurat que ara hi ha una oportunitat única per a l'illa i la seva tradició tèxtil: “no noméa per als productors actuals, sinó també per a incentivar la preservació de l'ofici per a futures generacions. Aquesta acció també incentivaria la preservació de l'ofici per a futures generacions, donant un impuls vital a la indústria artesanal de l'illa”, ha explicat Roca. 

Els tres darrers productors de teles de llengües demanen compromís 

Els tres darrera productors artesans de teles de llengües han viatjat també a Brussel·les, aquest dimecres, amb les autoritats del Consell de Mallorca i han explicat als representants europeus les seves amenaces i febleses. Tomeu Fuster, de Teixits Vicens; Maria Isabel Bujosa, de Teixits Bujosa, i Gabriel Riera, de Teixits Riera, han destacat que la competència deslleial i la falta de relleu generacional està dificultant que les seves centenàries i tradicionals empreses puguin continuar funcionant en el futur. 

Els artesans han explicat el seu dia a dia i han posat diferents exemples dels problemes als quals han de fer front diàriament. Per exemple, Maria Isabel Bujosa, de Teixits Bujosa, ha assegurat que “es ven una gran quantitat de productes que imiten les teles de llengües, però que realment són imitacions: la competència deslleial fa que constantment hàgim de lluitar perquè el nostre producte sigui diferent”. De fet, Tomeu Fuster, de Teixits Vicens, ha detallat que “es triguen tres mesos en elaborar 200 metres de tela de llengües autèntica. En canvi, 200 metres d'imitacions es poden produir en només unes hores”. 

Per part seva, Gabriel Riera, de Teixits Riera, durant la seva intervenció, ha convidat als assistents a reflexionar amb diferents preguntes: “Fins quan tindrem forces? Com podrem afrontar el relleu generacional?Com podem gestionar la supervivència d'aquest ofici artesà tradicional? A més, ha posat l'accent que si es miren els comptes de resultats, “la tendència és negativa i això suposarà aniquilar part de la cultura de Mallorca”. 

Finalment, la delegació mallorquina ha convidat als assistents de la conferència a un coctel amb segell illenc: amb sobrassada de Ca Company, galetes Artasanes i formatge mahonés.

 

Declaracions del president del Consell de Mallorca.