Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Decret llei de mesures urgents de simplificació i racionalització administrativa recull reivindicacions importants del Consell de Mallorca

El Decret llei de mesures urgents de simplificació i racionalització administrativa recull reivindicacions importants del Consell de Mallorca

(29/05/2024)

Els aparcaments dissuasius temporals, les declaracions d’interès insular per a infraestructures públiques o la possibilitat que empreses privades s’encarreguin del servei d’ITV per reduir les llistes d’espera, entre d’altres, són peticions de la institució insular

El Consell de Mallorca que presideix Llorenç Galmés es mostra satisfet perquè el Decret llei de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears, aprovat pel Govern de les Illes Balears, inclou tot un seguit de reivindicacions importants reclamades per la institució insular amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de tots els mallorquins. 

És el cas de la possibilitat que els ajuntaments puguin construir aparcaments dissuasius temporals en sòl rústic, amb la finalitat de combatre l’increment del trànsit als voltants dels nuclis urbans i fomentar l’ús del transport públic: «De manera extraordinària i temporal —no més de 8 mesos—, els ajuntaments poden ubicar en sòl rústic aparcaments de vehicles per facilitar la mobilitat en les èpoques de més afluència de visitants», recull el Decret. 

De la mateixa manera, una altra de les peticions del Consell de Mallorca era la declaració d’interès insular per desenvolupar infraestructures públiques. Amb aquesta declaració, que aprovarà el mateix Consell, s’agilitzaran especialment els tràmits i es podran ubicar equipaments públics on es consideri necessari per donar millor servei als ciutadans. És el cas d’estacions d’ITV, residències i centres socials o parcs de bombers, entre d’altres. 

En matèria de construcció de carreteres, el Decret llei aprovat pel Govern preveu la urgent ocupació dels béns necessaris per tirar endavant els projectes Una ocupació que podrà declarar tant el Consell com els ajuntaments. Aquesta mesura simplificarà els llargs processos d’expropiació que suposen en molts de casos un retard de 6 mesos per fer una infraestructura viària necessària. 

El Decret llei obre la possibilitat que empreses privades puguin prestar el servei d’ITV de forma paral·lela al servei públic actual. Inclou les tres possibilitats que va demanar el Consell de Mallorca, institució que regularà aquesta activitat. Les tres possibilitats són: a) la gestió directa del consell insular corresponent, d’acord amb les formes de gestió directa previstes en la legislació de règim local; b) mitjançant una societat d’economia mixta, o c) per empreses privades, amb personal propi i en règim de concessió administrativa o autorització, d’acord amb la distribució territorial i en la forma i amb les condicions de la prestació del servei que, a aquest efecte, determini cada consell insular. 

Una altra de les reivindicacions del Consell de Mallorca, sol·licitada des de fa anys pels ajuntaments, és la simplificació de la tramitació dels planejaments urbanístics. El Decret nou preveu, tal com havia demanat el Consell, que els ajuntaments de fins a 10.000 habitants puguin formular i aprovar inicialment i provisionalment un únic pla general que inclogui l’ordenació urbanística tant estructural com detallada, sense necessitat de disposar d’un pla d’ordenació detallada.