Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

Els Bombers de Mallorca participen en un simulacre al Port d’Alcúdia amb els cossos de seguretat de les Illes Balears i l’UME

Els Bombers de Mallorca participen en un simulacre al Port d’Alcúdia amb els cossos de seguretat de les Illes Balears i l’UME

(23/05/2024)

L’exercici ha consistit en la resposta a l’explosió d’un vaixell que transportava gas i els diferents escenaris que ha generat

Els Bombers de Mallorca, el servei d’Emergències del Consell de Mallorca, han participat avui dematí, juntament amb la resta de cossos d’emergències de les Illes Balears i la Unitat Militar d’Emergències (UME), en un simulacre al Port d’Alcúdia. L’exercici plantejava l’avaria enmig de la mar d’un vaixell que transporta gas i la sol·licitud de refugi al port. Durant l’aproximació, l’embarcació pateix una explosió que genera diferents escenaris de treball.

Aquests exercicis tenen com a objectiu reforçar la coordinació i la cohesió de tots els organismes que participen en una emergència. Durant el simulacre, s’han posat en pràctica els procediments d’activació i desactivació dels diferents organismes i serveis, a més del plantejament i presa de decisions davant situacions com l’evacuació de persones afectades, l’atenció de ferits o el rescat i trasllat de víctimes.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assegurat que «amb aquest simulacre s’ha pogut comprovar amb anticipació si les decisions i les accions que s’han pres són eficients amb l’objectiu final de millorar la preparació i l’actuació davant una emergència. A més, permet exercitar canvis de responsabilitats derivats de l’evolució d’una emergència i reforçar la coordinació i la cohesió de tots els organismes. Donar les gràcies als més de 300 efectius que han participat en el simulacre d’avui».

«Durant aquesta legislatura, el Consell de Mallorca ha refermat el compromís amb els Bombers de Mallorca, amb l’equipament del servei d’emergència, amb la renovació i millora de les infraestructures i el parc mòbil. No pot ser d’altra manera, dotar de recursos necessaris i millores als qui ens protegeixen», ha afegit el president Galmés.

L’envergadura de l’emergència i les diferents tipologies d’incidents han fet necessari activar el Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL), en fase d’emergència i nivell 2, per coordinar tots els serveis, mitjans i recursos de la Comunitat Autònoma, tant públics com privats i els procedents d’altres administracions públiques. El PLATERBAL també permet integrar els plans territorials d’àmbit inferior i garantir l’enllaç amb els d’àmbit superior.

El simulacre s’ha desenvolupat en diversos escenaris i ha plantejat diferents emergències a part de la principal, l’explosió del vaixell a la bocana del port. Els exercicis secundaris eren: dos incendis en dues embarcacions, un a la dàrsena comercial del port i un altre al moll de ponent, l’evacuació de l’estació marítima del port i d’un col·legi públic, el rescat de víctimes de dos vehicles que han caigut a la mar al moll pesquer i de l’estructura col·lapsada de la dessaladora, un incendi industrial a la central tèrmica d’Alcanada, actuacions en accidents de trànsit i rescat de víctimes a la via pública, el control d’accessos i de la població.

Com que l’exercici també proposava una possible contaminació de l’aigua del port, també s’ha activat el Pla Especial de Contingència per Contaminació Accidental d’Aigües Marines a les Illes Balears (CAMBAL). Així mateix, s’ha establert un lloc de comandament avançat (PMA) i un centre de coordinació operativa integrat (CECOPI) per dirigir i coordinar les actuacions, i s’ha fet una prova del sistema d’alerta a la població ES ALERT als telèfons mòbils de la zona.

En el simulacre hi han intervingut més de 300 efectius i, a més dels Bombers de Mallorca, hi han participat 23 organismes més: la Direcció General d’Emergències i Interior; l’112; l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat; l’Agència de l’Aigua i de la Qualitat de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua; Delegació del Govern; l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Palma del Ministeri de Justícia; l’Agència Estatal de Meteorologia del Ministeri de la Transició Ecològica i Repte Demogràfic; l’Ajuntament d’Alcúdia; el Col·legi Públic Norai d’Alcúdia; la Guàrdia Civil; la Policia Nacional; les Agrupacions de Voluntaris de Protecció Civil; els Bombers de Palma; la Unitat Militar d’Emergències UME BIEM III; l’IBANAT; el SAMU 061; la Creu Roja; l’IBETEC; l’Autoritat Portuària de Balears; Salvament Marítim; Alcudiamar, Red Eléctrica i Endesa.