Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

Galmés sol·licita una reunió amb el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible per reclamar els 230 milions d’euros del conveni de carreteres

Galmés sol·licita una reunió amb el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible per reclamar els 230 milions d’euros del conveni de carreteres

(07/12/2023)

El president del Consell de Mallorca ha enviat una carta al ministre Óscar Puente, on reivindica la necessitat urgent de restablir el conveni de carreteres per poder millorar la xarxa viària de l’illa i garantir la fluïdesa en el trànsit, així com la seguretat dels usuaris

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha enviat una carta al nou ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, on reivindica «la necessitat urgent de restablir el conveni de carreteres que ha estat fonamental per al desenvolupament i la connectivitat de l’illa». En la missiva, Galmés reclama la negociació i firma del conveni de carreteres entre el Govern d’Espanya i la institució insular, amb la finalitat de recuperar els 230 milions d’euros «que pertanyen a tots els mallorquins per millorar la xarxa viària de l’illa i, així, poder garantir la fluïdesa del trànsit, la modernització de les infraestructures i la seguretat dels usuaris». 

En aquest sentit, Galmés recorda al ministre Óscar Puente que Mallorca pateix un problema de mobilitat i d’embossos a les carreteres a causa de la manca d’inversions estatals en infraestructures i li adverteix que aquest fet minva la qualitat de vida dels residents i que pot perjudicar la imatge turística de l’illa, principal motor econòmic del país.  

D’altra banda, el president Galmés es mostra preocupat «pel greuge comparatiu entre les inversions en matèria d’infraestructures que reben altres comunitats autònomes, com l’obra de la línia d’alta velocitat de tren Madrid-Astúries, que s’ha fet recentment amb un cost de 4.000 milions d’euros, en comparació amb els 230 milions d’euros que reclama Mallorca i que el Govern d’Espanya ens nega». A més, posa de manifest que les Canàries sí que disposen d’un conveni amb finançament estatal per millorar i modernitzar les seves infraestructures.  

Per abordar aquesta qüestió amb detall, el president del Consell de Mallorca sol·licita al ministre Óscar Puente una reunió al més aviat possible i es mostra disposat a col·laborar amb el Ministeri de Transports per trobar solucions viables que contribueixin al progrés de Mallorca.  

Cronologia del conveni de carreteres 

Llorenç Galmés recorda al ministre de Transports que el Govern central i la institució insular varen signar el conveni de carreteres l’any 2007, però que, després d’algunes modificacions, el 14 de desembre del 2021, l’anterior govern va acordar liquidar el conveni executat fins al 2 d’octubre del 2020, amb un import de 228,5 milions d’euros pendent d’executar.  

El president de la institució insular assenyala que, entre les obres pendents d’executar, es troben infraestructures essencials per a la mobilitat i la millora dels accessos a Palma com el tram I de la via connectora, les variants d’Inca, Artà i Campanet, així com la ronda de Sencelles. Galmés destaca que els imports actualitzats de totes les actuacions programades poden superar, actualment, els 300 milions d’euros.  

Així mateix, lamenta que el març del 2023 el Govern d’Espanya tancàs la porta a negociar els convenis de carreteres amb els consells insulars de les Illes Balears, assenyalant que aquestes inversions han d’anar a càrrec del factor d’insularitat del règim especial de les Balears. En la carta, Galmés expressa la seva disconformitat perquè diu que «la dotació del factor d’insularitat ha de servir per al finançament d’inversions públiques noves per part de l’executiu central a les Balears, i així compensar els desavantatges de la insularitat, però mai per incloure les quantitats pendents dels convenis de carreteres». 

Aquí trobaren declaracions dels president Llorenç Galmés i la carta dirigida al ministre Óscar Puente.