Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Consell de Mallorca rep 387 sol·licituds d'ajuntaments per a projectes de millora d'eficiència energètica en els municipis

El Consell de Mallorca rep 387 sol·licituds d'ajuntaments per a projectes de millora d'eficiència energètica en els municipis

(19/06/2024)

La convocatòria de subvencions ascendeix a 7 milions d'euros per als anys 2024 i 2025, i s'emmarca en el Pacte Europeu d'Alcaldies

El Consell de Mallorca ha rebut un total de 387 sol·licituds dels ajuntaments de l'illa per accedir a la convocatòria de subvencions per a accions incloses en el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) 2024-2025, per un import global de 7 milions d'euros.

Els projectes consistiran a reduir la despesa energètica dels serveis municipals, renovar l'enllumenat públic i apostar per l'autoconsum fotovoltaic, entre altres.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha destacat «l'aposta de la institució insular per dotar de finançament els consistoris de l'illa perquè desenvolupin una gestió municipal amb l’objectiu que els nostres pobles i ciutats siguin més sostenibles, la qual cosa, sens dubte, repercuteix de manera positiva en la comunitat local».

Per part seva, la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, ha assenyalat «que, gràcies a aquestes ajudes, els municipis podran posar en marxa millores encaminades a promoure l'ús de les energies renovables i fomentar l'eficiència energètica, aspectes claus per tenir cura del nostre medi ambient, a més de reduir el consum i la despesa municipal».

Tipus de projectes presentats

De les 387 actuacions, se n'han presentat 36 relatives a la compra de vehicles elèctrics, 27 a instal•lacions fotovoltaiques, 24 de canvi i millora d'il•luminació i 13 punts de recàrrega elèctrica.

A més, hi figuren 10 projectes relacionats amb climatització, 7 sobre millores energètiques en tancaments, 4 accions relacionades amb aigua calenta sanitària i altres 4 relatives a espais d'ombres i refugis climàtics, entre d’altres.

Es tracta d'inversions adreçades a la implantació i execució d'accions genèriques o d'inversió relatives al Pacte d'Alcaldies, subscrit pels ajuntaments de Mallorca, per a la millora de l'eficiència energètica en edificis i infraestructures.

En concret, del total de projectes presentats, 271 corresponen a actuacions genèriques, basades en campanyes de sensibilització, elaboració d'auditories energètiques o informes de seguiment d'emissions o elaboració de plans de mobilitat urbans sostenibles o de residus.

Les actuacions relatives a inversions s'eleven a 116 i són projectes encaminats a millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic, a adquirir vehicles de baixes emissions o a instal•lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum d'ús municipal.

El repartiment de les ajudes es determina en funció de la població i oscil•len des d'un màxim de 160.300 euros per als municipis de fins a 5.000 habitants, fins als 34.200 euros per a ajuntaments més grans com Palma.

La present convocatòria de subvencions s'escurça el termini mínim exigit per poder substituir els vehicles de titularitat municipal, passant de 10 anys a 5 anys i s'estableix expressament la no exigència d'interessos de demora quan s'executi el 80 % del projecte subvencionat i es flexibilitzen les modificacions de l'acord de concessió.