Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

 « Objectiu 2030. Mallorca, Observatori Mundial de Turisme Sostenible», un còmic per conscienciar sobre la importància de formar part de la xarxa de l’OMT

 « Objectiu 2030. Mallorca, Observatori Mundial de Turisme Sostenible», un còmic per conscienciar sobre la importància de formar part de la xarxa de l’OMT

(26/05/2021)

La presidenta Catalina Cladera i el conseller Andreu Serra han presentat aquesta publicació, que s’ha elaborat amb la col·laboració del Clúster del Còmic

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, han presentat el còmic «Objectiu 2030. Mallorca: Observatori del Turisme Sostenible», acompanyats del coordinador de l’obra, Rafel Vaquer, el president del Clúster del Còmic, Pere Joan Riera, i autors i col·laboradors de la publicació.

Aquest còmic forma part de l’estratègia per posar en marxa de l’Observatori del Turisme Sostenible (OTS) de Mallorca ja que, amb el seu llenguatge i format, és un mitjà ideal per donar-lo a conèixer als infants i joves, i també a la població en general, i conscienciar-los sobre la importància del turisme sostenible .

El Departament de Turisme i Esports i la Fundació Mallorca Turisme ha estat treballant en la candidatura de Mallorca a Observatori Mundial de Turisme Sostenible, de l'Organització Mundial del Turisme, els darrers dotze mesos, i la setmana passada Cladera va anunciar a Fitur que Mallorca havia estat admesa. Fins ara, a l’estat espanyol només hi havia una destinació amb aquesta distinció, la ciutat de Navarra (hi ha un total de 32 OTS arreu del món, Mallorca seria la 33a).

Formar part d’aquest observatori suposarà participar en un sistema que proporciona eines de seguiment puntual, sistemàtic i regular del rendiment i de l’impacte turístic. Així mateix, permetrà connectar diferents destinacions, de manera que s’afavorirà un millor enteniment de l’ús dels recursos i es fomentarà una gestió responsable del turisme. 

Per tot això, s’ha dut a terme el còmic «Mallorca: Observatori del Turisme Sostenible» amb l’associació representativa del sector del còmic a l’illa, el Clúster del Còmic, que compta amb experiència i especialització en projectes similars, que fan servir aquestes obres com a eina didàctica. A més, el Clúster compta amb els millors professionals del sector del còmic i la il·lustració de Balears.

La presidenta Cladera ha afirmat que «el llenguatge del còmic ens permet conscienciar tothom de la importància del turisme responsable en una illa com Mallorca i explicar d'una manera clara i directa què implica haver entrat en la xarxa internacional d'Observatoris Mundials del Turisme Sostenible, que ens situa com a referents mundials en innovació i gestió turística sostenible».

Per la seva banda, el conseller Serra ha destacat «la rellevància de l’educació sobre turisme sostenible a les noves generacions, ja que els infants i joves d’avui seran els turistes de demà, i aquesta obra serà una eina per fer-los partícips». De fet, s’ha fet una edició de 5.000 exemplars en format còmic que es distribuiran a centres escolars i entorns formatius de l’illa. Així mateix, s’han publicat 300 exemplars en format llibre.

El còmic ha comptat amb l’assessorament de Xavier Pastor, expresident del GOB, director executiu de Greenpeace Espanya i director d’Oceana Europa fins al 2014, i Premi Ramon Llull 2020 per la seva defensa continuada del medi ambient. La coordinació ha anat a càrrec de Rafel Vaquer, autor de còmics i il·lustrador, mentre que el guió és de Joan Miquel Morey. Els il·lustradors són Jaume Balaguer, Linhart, Feliu Renom, Pere Joan Riera, Max, Marga Vinyes, Gonzalo Aenas i Tomeu Seguí.
 

Contingut del còmic 

«Mallorca: Observatori del Turisme Sostenible» consisteix en 10 històries independents unides per una narració central, una conjunció d’estils que s’ha provat amb èxit en altres publicacions. 

El còmic està protagonitzat per una parella de joves que van guiats per un turista del futur, d’un gran futur que depèn d’ells mateixos i la seva actuació repassant els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, que giren entorn a tres grans eixos:

1. Economia: Treball, Producte local, Cultura i patrimoni
2. Medi Ambient: Biodiversitat, La mar, Energies netes
3. Igualtat: Integració, Igualtat de gènere, Igualtat de classes.

Un quart eix presenta la candidatura de Mallorca a ser Observatori Mundial de Turisme Sostenible i se centra també en com pot influir la xarxa d’Observatoris en l’impacte del turisme en l’àmbit mundial i més amb l’experiència de la pandèmia.

Els tres protagonistes fan de nexe entre els diferent punts del còmic, desenvolupats per diferents autors amb estil propis. 


Clúster del Còmic

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca és una organització sense ànim de lucre que té com a objectius integrar els professionals, les empreses i les entitats del sector del còmic i els nous mitjans que hi estan vinculats; facilitar-ne la innovació i el desenvolupament; així com promoure aquest sector tant a nivell nacional com internacional. Representa al sector del còmic, la il·lustració, l’animació i els videojocs, és a dir, integra creadors, editors, llibreters, investigadors, gestors culturals i productors. Són «creadors de continguts» individualment i, també, de forma cooperativa. 

En són membres més de 35 creadors, entre d’altres: Max, Pere Joan, Tomeu Seguí, Margalida Vinyes, Canizales, Flavia Gargiulo, Tatúm, Àlex Fito, Tomeu Pinya, Renato Roldán i Nívola Uya.