Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

«L’imaginari artístic en les fotografies de Casa Planas. Mallorca com a reclam d’artistes visuals»

«L’imaginari artístic en les fotografies de Casa Planas. Mallorca com a reclam d’artistes visuals»

(19/05/2021)

El Krekovic acull una exposició producte d’una investigació a l’arxiu Planas fins al 30 de setembre

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha inaugurat avui l’exposició «L’imaginari artístic en les fotografies de Casa Planas. Mallorca com a reclam d’artistes visuals» que romandrà oberta fins al 30 de setembre al centre Krekovic de Palma.

Busquets ha subratllat «la importància del llegat de Josep Planas i Montanyà, que amb les seves fotografies va immortalitzar escenes familiars, paisatges i esdeveniments com exposicions, entre d’altres. Però també és importantíssim destacar que sense la feina que fan avui en dia des de Casa Planas de mostrar-ho al món i donar-li vida, aquest llegat perdria el seu sentit».

Aquesta selecció de fotografies comprèn exclusivament imatges fetes entre 1952 i 1981. Totes tenen en comú l’aproximació fotogràfica que va fer Casa Planas dels  artistes plàstics que residien a Mallorca o hi exposaren ocasionalment, especialment pintors, així com d'algunes de les seves obres. La mostra és fruit de la investigació de Joan Carles Oliver qui ha explicat que hi ha fotografies «interessants sobre les exposicions d’Antoni Tàpies a la Galeria Pelaires» i també la documentació del procés creatiu d’artistes de carrer.

La mostra s’estructura en quatre seccions: l’artista a les exposicions i galeries d’art; els reportatges de l’artista en el seu estudi o en procés de treball; les reproduccions d’obres artístiques, principalment pictòriques i gràfiques, i les referències a la visió de l’artista que Planas i Montanyà va publicar a la premsa anys després de la realització, en un context força diferent del que motivà les primeres imatges.

A la inauguració de la mostra hi han assistit també Maria Pastor, directora insular de Cultura; Maria del Mar Gaita, directora del centre Krekovic; Marina Planas, codirectora de Casa Planas i Alelí Mirelman, comissària de l’exposició.