Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

'L’illa dels esclaus' de Pierre de Marivaux arriba dijous al Teatre Principal de Palma

'L’illa dels esclaus' de Pierre de Marivaux arriba dijous al Teatre Principal de Palma

(12/01/2015)

Dirigida per Assun Planas, és una obra didàctica, plenament vinculada al moviment de la Il·lustració francesa del segle XVIII

La Sala Petita del Teatre Principal acollirà el proper dijous 15 de gener l’estrena de la producció “L’illa dels esclaus”, una obra de Pierre de Marivaux, dirigida per Assun Planas i interpretada per Aina Calpe, Miquel Gelabert, Joan Miquel, Àlex Tejedor i Júlia Truyol.

“L’illa dels esclaus”, que s'ha presentat avui amb la presència de José María Moreno, director artístic del Teatre Principal; la directora de l'obra Assun Planas i membres de l'equip artístic, és una obra didàctica, plenament vinculada al moviment de la Il·lustració, a la França del XVIII i que “entronca amb la utopia". "Es un exercici social”, ha explicat la directora.

Es tracta d’una obra que tenia una finalitat pedagògica, d’educació humanista de cara a millorar la societat del moment. La trama és simple. En una illa determinada, els papers socials es capgiren durant un temps i, així, els governants són governats i els esclaus es converteixen en els amos. Els resultats són sorprenents, tant per uns com per els altres.

El format en el qual es desenvolupa l’obra és el de la “Commedia dell’Arte”, una tècnica i forma d’expressió teatral que la directora va estudiar durant anys a Venècia. “Marivaux va voler estrenar la seva obra amb aquest tipus d’interpretació: la que prové de la “Commedia dell’Arte”, perquè permet que el llenguatge gestual tingui gairebé el mateix valor que el literari. El gest no passa censures, per tant es converteix en un instrument útil i transgressor per revelar tot allò que l’autor vol mostrar” ha explicat Planas.

Aquesta obra va ser estrenada el 1725 a París, “és a dir, uns 70 anys abans de la Revolució francesa per advertir del que podia passar si seguien els abusos sobre la població, però se veu que les classes dominants no entengueren els avisos”, afegeix la directora.

Aquesta és la primera vegada que Assun Planas, que té una llarga i prolífica trajectòria com a actriu, dirigeix una obra de gran format. I el fet de que la directora sigui també actriu és agraït pels actors, que valoren els coneixements d’interpretació d’Assun Planas, el que fa que la relació sigui més fluïda.

Miquel Gelabert, que interpreta el paper de Trivel·lí, el governador de l’illa, destaca que “aquesta és una obra on es veu més clarament la feina de l’actor que és cercar la veritat a partir de mentides i ficcions. “L’illa dels esclaus” permet fer aquesta feina a la perfecció”.

“L’illa dels esclaus” se estrenarà el proper dijous 15 de gener a les 20 hores. També hi haurà funcions el dissabte 17 a les 21.30, el diumenge 18 a les 20.30, el divendres 23 a les 20 hores, el dissabte 24 a les 21 i el diumenge 25 de gener a les 21 hores.