Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

"Si les dones tenen un sostre de vidre, les dones amb diversitat funcional el tenim de ciment"

"Si les dones tenen un sostre de vidre, les dones amb diversitat funcional el tenim de ciment"

(31/10/2017)

Són declaracions de la senadora Pilar Lima durant la taula rodona organitzada per la direcció insular d'Igualtat, que va tenir lloc ahir sobre "Dones diverses i apoderades". Una taula on també hi participaren la directora d'IB3 Ràdio, Mar Cerezález i la directora insular d'Igualtat del Consell de Mallorca, Nina Parrón.

Arran de la feina iniciada amb l'Associació de persones sordes de Mallorca dins de la campanya Mallorca té nom de dona per recuperar la figura de la seva fundadora Margalida Jofre; la direcció insular d'Igualtat és més conscient que mai de les dificultats que tenen moltes dones diverses que pateixen una doble discriminació. Per aquest motiu i conjuntament amb la direcció insular de Persones amb discapacitat, s'ha volgut iniciar una feina conjunta per afrontar i parlar d'aquesta problemàtica moltes vegades silenciada o ignorada per les institucions i societat en general.

"Treballant amb les dones de l'associació de persones sordes m'he adonat de la necessitat que tenim les administracions d'adaptar molt més les nostres polítiques. En el cas de la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, s'han de buscar protocols especials, ja que mai sentirem els seus crits d'ajuda" ha declarat Nina Parrón. "És per això que avui s'ha organitzat aquesta trobada, per comptar amb el testimoni de dues dones fortes que no sols han superat les seves barreres, sinó que lluiten perquè les dones amb diversitat tinguin un futur i també un present millor." La trobada també ha servit per obrir un debat on les assistents han pogut fer arribar els seus dubtes, problemes i necessitats per tal d'obrir una nova línia de treball enfront aquesta situació.

Una de les conferenciants és Mar Cerezález, llicenciada en Periodisme per La universitat de Santiago de Compostel·la, amb experiència en mitjans de comunicació com Ràdio Nacional, El Mundo, Diario de Mallorca i IB3 ràdio, d'on actualment n'és la directora des de fa dos anys. Cerezález va enfocar la seva intervenció en el camí que ha de seguir una dona amb diversitat per tal de poder desenvolupar una carrera professional. Exposant les dificultats i barreres físiques i mentals amb les quals es va trobar, però també com les va superar. Cerezález, creu en la importància de l'entorn de les persones amb diversitat funcional a l'hora de poder avançar, sobretot en l'àmbit educatiu; un tema amb el qual també hi va estar d'acord la senadora Pilar Lima.

La directora d'IB3 ràdio, també ha volgut destacar la necessitat de la discriminació positiva, ja que es fonamental perquè dóna oportunitats per demostrar les capacitats professionals de cada una "Només quan una persona amb diversitat funcional sigui contractada sense problemes, sense pensar que aquesta treballadora pot costar doblers a l'empresa per l'adaptació del seu lloc de feina o pels perjudicis; només llavors estaré d'acord en el fet que es llevin les mesures de discriminació positiva".

Pilar Lima, política espanyola, diplomada en treball social i professora especialista en llengua de signes, és actualment senadora per la comunitat Valenciana per Podemos i coneguda per ser la primera parlamentària que ha intervingut al Senat en llengua de signes. Lima s'ha volgut centrar sobretot en l'empoderament de les dones amb diversitat fent una revisió del passat. Un exercici necessari per a poder entendre que succeeix avui quan algú "intenta" accedir a l'educació, a la cultura, al feminisme, un lloc de feina amb un sou digne per poder ser independent.

Segons Lima, és un fet que per aconseguir majors oportunitats laborals, necessitem un entorn que compleixi amb l'accessibilitat universal, que inclou una educació inclusiva en totes les etapes, accés a la informació i als espais de formació formal i informal. En aquests moments, segons Lima, s'ha de denunciar la precarietat laboral que pateixen les dones amb diversitat, a les que se'ls suma la diferència salarial pel fet de ser dones i per ser diferents; "Si les dones tenen un sostre de vidre, les dones amb diversitat funcional el tenim de ciment". 

Tampoc es diferencia les tipologies de discapacitats a l'hora de crear feina i és necessari impulsar la reflexió i el debat amb l'objectiu de millorar l'oferta i la qualitat del treball en general, però d'aquest col·lectiu en particular.

També Lima va fer una crida al feminisme, que segons ella, no tenen en compte al col·lectiu que és encara més fràgil i que necessita de veres polítiques feministes i igualitàries que les incloguin i les protegeixin.