Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

25 socis del projecte europeu EMblemàtics visiten la Serra de Tramuntana per conèixer els seus valors

25 socis del projecte europeu EMblemàtics visiten la Serra de Tramuntana per conèixer els seus valors

(12/12/2017)

L’objectiu del projecte és crear i experimentar una oferta turística a nou muntanyes costaneres del mediterrani que suposi una alternativa al turisme de platja

Des d’avui i fins al pròxim dia 15 de desembre tindrà lloc a Mallorca la segona reunió  transnacional de coordinació del projecte europeu EMblemàtic (Interreg MED), del qual el Departament de Medi Ambient del Consell n’és soci. Un encontre al qual hi assisteixen vint-i-cinc representants de les diferents entitats que hi participen i que pertanyen a cinc països diferents (França, Albània, Espanya, Itàlia i Grècia).

 

Amb aquest projecte, nou muntanyes costaneres mediterrànies formaran la xarxa Emblematic Mediterranean Mountains (EMM): Canigó i Sainte Victoire, a França; Etna i Gran Sasso, a Itàlia; Olympus i Ida, a Grècia; Pedraforca i Serra de Tramuntana (més concretament Galatzó), a Espanya; i Cikà, a Albània. L’objectiu és crear i experimentar una oferta turística en aquestes muntanyes que suposi una alternativa al turisme de platja. Es tracta de concebre un turisme que combini desenvolupament i protecció del medi natural amb una gestió més sostenible i responsable del flux turístic i una major participació de la població i dels stakeholders locals. El projecte contribuirà a redistribuir els fluxos turístics entre la mar i la muntanya, a disminuir l’estacionalitat i a millorar els beneficis econòmics per als territoris. L’experiència podrà exportar-se a més de 15 muntanyes mediterrànies que podrien passar a formar part de la xarxa EMM.

 

El director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als socis europeus que durant aquesta setmana visitaran diferents llocs de la Serra per comprovar de primera mà els seus valors. Uns valors que ja han estat certificats pels auditors durant la primera fase del projecte que acaba de finalitzar.

 

Concretament, visitaran el camí d’es Correu i el Barranc de Biniaraix per la seva importància paisatgística; la finca de Galatzó on coneixeran les llegendes del Compte Mal i la seva transcendència; la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller com a exemple de productes locals; i Fornalutx com a lloc d’inspiració. Totes aquestes són les qualitats que es valoren perquè la Serra de Tramuntana entri a formar part de la xarxa EMM.

 

La següent fase del projecte serà l’experimentació per construir una nova oferta de productes turístics basats en l’excel·lència i la singularitat. Es crearà un ecoitinerari a cada territori seguint un marc comú de referència. L’experimentació inclourà el disseny, equipaments de petita escala, senyalització, mobilització de stakeholders locals del món del turisme, productors locals, etc.

 

Finalment es transferiran els resultats a altres muntanyes de la Mediterrània. La transferència s’articularà d’acord amb dos documents que s’elaboraran a partir dels resultats de l’experimentació: el Marc de Qualitat de les EMM com a destinacions costaneres d’excel·lència i una Guia de referència per a la implementació d’un ecoitinerari.

 

El projecte europeu EMblematic (Interreg MED) té un pressupost de total 2,9 milions d’euros, dels quals 230 mil euros li pertoquen al Consell de Mallorca.