Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

30 anys de trajectòria de Ritch Miller, a la Misericòrdia

30 anys de trajectòria de Ritch Miller, a la Misericòrdia

(28/10/2015)

L’exposició “Ritch Miller. Sempre”, que s’inaugura aquest dijous a les 19h, recull la trajectòria del pintor texà entre els anys 1971 i 1989. La mostra, organitzada pel Departament de Cultura i comissariada per Gudi Moragues, acull una trentena d’obres representatives de les diferents èpoques creatives de Miller. Restarà oberta fins el 30 de desembre al Centre Cultural la Misericòrdia.

Coincidint amb els 90 anys del seu naixement, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell ret homenatge al pintor Ritch Miller (Texas, 1925 – Santa Maria del Camí, 1991) amb l’exposició d’una trentena de les seves obres, representatives de trenta anys de trajectòria artística (1971-1989). Gudi Moragues ha estat l’encarregada de comissariar l’exposició que acull olis damunt tela de diferents èpoques, a la capella de la Misericòrdia, i dibuixos de carbó damunt paper en la sala annexa, a més d’un audiovisual sobre la vida d’un dels pintors més significatius de la plàstica del segle XX, que va convertir Mallorca en casa seva.

“Crec que aquesta serà la gran exposició d’enguany a la Misericòrdia”, ha afirmat el director insular de Cultura, Rafel M. Creus “i estic molt content que sigui així perquè la figura de Ritch Miller m’ha atret durant molts anys. A la seva obra diu molt de com era ell com a persona. Representa el que se pot considerar un artista complet, perquè tenia una gran sensibilitat també per escollir les paraules, tant com per pintar”. Creus l’ha recordat, en paraules del mateix Ritch Miller, com a pintor de “l’absència”.

Transgressió, lirisme, màgia, éssers incisius ubicats en espais inquietants, sàtira i, fins i tot, obres concebudes com una espècie de joc. Són maneres de definir, en paraules de la comissària Gudi Moragues, l’obra d’aquest pintor que va arribar a Mallorca a principis dels anys 60 i “que va horroritzar en una primera exposició pel seu caràcter rupturista, per després començar a tenir bones crítiques i obrir una nova visió, expectatives innovadores, pel que fa a les arts plàstiques a Mallorca”, front a la pintura més acadèmica d’aquella època. Miller, explica Gudi, “pintava el seu món com el vivia i com el sentia. La seva és una obra absolutament personal i el que té més valor és que se tracta d'un pintor absolutament admirat i estimat per la comunitat artística”.

L’exposició “Ritch Miller. Sempre” s’inaugura aquest dijous, 29 d’octubre, a les 19h, a la capella de la Misericòrdia i es podrà visitar fins el 30 de desembre. Una exposició que la seva comissària defineix com una “obra coral de tots aquells que l’estimàvem i que sentim apreci i admiración per la seva obra”, i que ha estat coordinada per la Secció de Museus i Belles Arts del Departament de Cultura del Consell. En motiu de la mostra s’ha editat un catàleg de l’exposició amb fotografies realitzades per Joan Ramon Bonet i David Bonet, amb textos de Gudi Moragues, Biel Mesquida, Josep Pinya, Joan Bonet i José Hierro.