Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La conferència de presidents i presidentes acorda iniciar el traspàs de competències d’ordenació turística al Consell de Mallorca

La conferència de presidents i presidentes acorda iniciar el traspàs de competències d’ordenació turística al Consell de Mallorca

(11/09/2020)

A la reunió també s’han signat els convenis per executar el Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència que suposarà una inversió de 33,3 milions d’euros pels municipis mallorquins.

La presidenta del Consell de Mallorca Catalina Cladera ha expressat la seva satisfacció perquè a la III Conferència de Presidents, s'ha acordat l'inici del traspàs de competències d'ordenació turística a la institució insular. Cladera ha assenyalat que es tracta d'una reclamació del Consell de Mallorca, que està inclosa en els acords de Raixa, firmats fa poc més un any i ha recordat que la resta d'illes ja disposen de totes les competències turístiques, mentre que a Mallorca li falta completar aquest traspàs. «És molt important per Mallorca que es faci el traspàs en aquesta legislatura de l'ordenació turística per tenir el mapa complet i que el Consell de Mallorca lideri i sigui el referent en matèria turística a l'hora de fer aquestes politiques», ha afirmat.

Entre les funcions que inclou que podrà exercir la institució insular en haver culminat el procés, es troben la planificació i la gestió de l'oferta turística, la facultat inspectora i també la potestat sancionadora. A més, la seva gestió per part del Consell implicarà que la institució insular passarà a exercir les funcions administratives en relació amb les empreses, les activitats i els establiments turístics, així com de classificació de les empreses i de l'execució de la normativa sobre guies de turisme, queixes i reclamacions, a més de les competències que ara té el Govern respecte del Consorci de places turístiques de l'illa de Mallorca. Per la seva banda, la comunitat autònoma es reservarà l'exercici de les funcions de representació institucional de les Illes Balears en la relació amb l'administració de l'Estat i les funcions de planificació general de l'activitat econòmica de les Illes que afecti el sector turístic, entre d'altres.

Sostenibilitat i Llei de consells insulars

Un altre tema important que s'ha abordat a la III conferència de presidents és la firma de dos convenis per executar el Pla de Millora de la Sostenibilitat i l'Eficiència Urbana. A Mallorca suposarà una inversió de 33,3 milions d'euros (11,1 milions d’euros els aporta el Consell de Mallorca, i la resta a mitges entre ajuntaments i Govern balear). Són doblers que es destinaran a projectes municipals que impliquin una millora de l'eficiència energètica, de la millora dels espais urbans i de millora en la xarxa del cicle de l'aigua, entre d'altres.

La Llei de consells insulars és un altre dels punts en els quals s'ha treballat a la reunió de presidents insulars amb la presidenta del Govern balear Francina Armengol. Cladera ha remarcat que des de la primera conferència es fa feina per aconseguir aquesta nova normativa que permetrà «modernitzar els consells i fer que quedi reflectit aquesta doble naturalesa d'institució autonòmica i local».

La presidenta Catalina Cladera ha valorat molt positivament la trobada de presidents i presidentes a Raixa. «Hem fet avanços institucionals des de la coordinació i la col•laboració pel bé de la nostra terra», ha dit.

La III Conferència de Presidents ha comptat amb la participació per videoconferència de la consellera de Presidència Cultura i Igualtat, Pilar Costa; el conseller d'Habitatge i Mobilitat, Marc Pons; la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; per videoconferència ho ha fet el president del Consell Insular d'Eivissa, Vicent Marí, i la presidenta del Consell Insular de Formentera, Alejandra Ferrer. Per part del Govern també hi ha participat el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Àngel Coll.