Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Comissió d’Experts en relació als casos d’abús i explotació sexual a menors tutelats presenta les seves conclusions

La Comissió d’Experts en relació als casos d’abús i explotació sexual a menors tutelats presenta les seves conclusions

(30/09/2020)

La coordinadora del grup ha donat a conèixer els resultats de l’informe al Consell Rector de l’IMAS.

El Consell Rector de l’IMAS s’ha reunit avui en convocatòria extraordinària per conèixer les conclusions de l’informe que ha duit a terme la comissió d’experts en relació als casos d’abús i explotació sexual en l’àmbit de les persones menors d’edat amb mesura jurídica de protecció de Mallorca.

La coordinadora de la comissió, Noemí Pereda, doctora en psicologia clínica i de la salut, professora de la Universitat de Barcelona i directora del Grup de recerca en victimització infantil i adolescent (GreVIA) ha explicat als assistents les principals conclusions del treball que ha duit a terme la comissió d’experts i quines són les recomanacions que proposen des del grup de treball per a donar una resposta eficaç als casos d’explotació sexual comercial infantil i adolescent (ESCIA). 

En aquest sentit, la comissió considera molt positiu «que l’IMAS hagi decidit afrontar el problema» i visibilitzar-lo. L’informe destaca positivament l’existència d’un marc d’actuació legal i comú per als diferents serveis implicats en els casos d’ESCIA a Mallorca (més concretament el protocol d’actuació i la Instrucció sobre els procediments per a comunicar indicadors), així com el fet que «s’han detectat que s’han produït canvis positius en el procediment d’actuació en els últims mesos». Això no obstant, la comissió proposa la posada en funcionament d’un pla d’actuació amb una sèrie de punts prioritaris per a l’adequat tractament de l’ESCIA.

Així des de la comissió es recomana a l’IMAS:

 

  • Crear un centre especialitzat per a víctimes o joves amb alt risc d’ESCIA.
  • Disposar d’un protocol integral complet i diferenciat del que s’aplica a les víctimes d’abús sexual.
  • Oferir als professionals més formació i recursos sobre ESCIA, així com treballar de forma coordinada entre tots els serveis implicats.
  • Identificar de forma primerenca i protegir els drets de les víctimes d’ESCIA.
  • Avaluar individualment els factors de risc i tractar els efectes dels traumes en les víctimes.
  • Explorar altres respostes a l’ESCIA com ara l’acolliment familiar professionalitzat.

La comissió recorda que l’ESCIA és un problema que té lloc a tots els països i societats del món i que exigeix un tractament integral que implica diferents agents, com el sistema de protecció, les institucions i la societat en general. 

D’aquesta manera, i a mode de conclusió final, l’informe de la comissió d’experts posa de manifest els cinc elements que s’han de tenir en compte a l’hora de donar una resposta eficaç a aquesta problemàtica, i que són la prevenció, la detecció, la disrupció, la intervenció i la recuperació reconnexió. 

En aquest sentit el president de l’IMAS, Javier de Juan, ha explicat que des de l’IMAS ja s’estava treballant en alguna d’aquestes propostes, com ara la creació d’un centre especialitzat que entrarà en funcionament el proper mes d’octubre. De Juan ha explicat també que «quan encarregàrem aquest informe partírem de la base que el nostre objectiu principal era solucionar el problema, per això decidírem ser valents i transparents, però seguim insistint que es tracta d'un problema global que implica a moltes institucions».

Així, des de l'IMAS «apostam per liderar la solució, i això passa per fer feina de forma coordinada amb tots els agents implicats» i, tal i com explica el president «com a institució ens demanàvem si detectam els casos i intervenim de forma adequada i l'informe ens mostra que, tot i que tot és millorable, anam pel camí correcte».

D’altra banda, les conclusions de l’informe es presentaran també a la Comissió Insular d'Explotació Sexual Infantil, formada per representants de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Oficina Balear d’Infància i Adolescència (OBIA), l’Ajuntament de Palma, la Direcció Insular d'Igualtat, la Federació d’Entitats d’Infància i Adolescència de les Balears (FEIAB), la Fundació Amaranta, la Fundació Rana i professionals de l’IMAS i dels diferents centres de menors concertats amb el Consell de Mallorca, que es reuneix avui horabaixa.

El Consell Rector de l’IMAS és un òrgan d’assessorament que es reuneix periòdicament i que està integrat per l’equip directiu de l’IMAS, la secretaria i la interventora delegada de l’IMAS i un membre de cada partit polític amb representació al Consell de Mallorca.

Podeu consultar l'informe de la Comissió d'Experts fent clic aquí.

Podeu consultar els annexes de l'informe de la Comissió d'Experts fent clic aquí.