Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Sostenibilitat i Medi Ambient organitza un concurs d’idees per construir un nou refugi a Raixa

Sostenibilitat i Medi Ambient organitza un concurs d’idees per construir un nou refugi a Raixa

(23/11/2020)

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha convocat un concurs d’idees dotat amb 70.000 € en premis per cercar el millor projecte arquitectònic

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que «l’objectiu d’aquest concurs és obrir la porta a la participació i trobar les millors propostes per a un refugi de muntanya que se situarà en una finca tan emblemàtica i de referència com és Raixa. Volem que sigui un refugi útil per a la ciutadania i que ens permeti gaudir de la finca i de la Ruta de Pedra en Sec de manera sostenible. A més a més, el refugi ens permetrà consolidar una de les variants més importants de la Ruta de Pedra en Sec que comença a Valldemossa, passa per Raixa i arriba a Bunyola, Orient i Alaró.»

Un jurat expert seleccionarà la millor proposta arquitectònica. El projecte guanyador serà un avantprojecte de reforma de les cases de l’amo, a la finca de Raixa, per transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i un centre de formació. La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts i el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per a l’execució de l’obra és de 3.600.000 €.

La dotació econòmica del concurs és de 70.000 €, repartits en cinc premis. El premi guanyador és de 30.000 € i va a compte del projecte executiu per a les obres. Els quatre premis següents disposen d’una dotació de 10.000 € cada un.

Per la seva banda, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha recordat que «aquest concurs no pot arribar en un moment millor. Recentment Raixa ha entrat a formar part de la xarxa de jardins històrics i, a la vegada, el Consell d’Europa ha certificat la xarxa de jardins com a nova Ruta Cultural Europea. Dues fites importantíssimes per a la finca de Raixa i els seus jardins».

Les propostes es valoraran seguint alguns criteris com: la sostenibilitat i l’eficiència de l’edifici, l’optimització dels espais, l’accessibilitat interior, la comunicació i relació entre els espais, el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge. El concurs és obert i es rebran els projectes fins al pròxim 2 de febrer.

Refugi de Raixa

El nou refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà ubicat a les cases de l’amo, situades al fons de la clastra de la casa principal. El projecte consisteix a rehabilitar aquest edifici i una zona annexa.  

Sobre el refugi nou, Ribot ha destacat que «el seu posicionament a la Ruta de Pedra en Sec servirà per reforçar Raixa com una de les portes d’entrada principals a la serra de Tramuntana».  

El refugi nou de Raixa serà el tercer més gran en nombre de places, 50. Serà el desè refugi de muntanya que entrarà a formar part de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca. Amb aquesta pròxima incorporació, el total de places disponibles per a senderistes arribarà a les 333.

Bases per participar-hi

En les bases trobaràs tota la informació relativa a com participar-hi: les fases del concurs i els terminis, així com les fases de presentació de propostes, la documentació a presentar pels concursants, les condicions de contractació i l’adjudicació dels premis.

En la documentació detallada en les bases per participar-hi també s’hi explica la composició, les funcions, el funcionament del jurat i el procediment per a la deliberació, votació i decisió de la proposta arquitectònica guanyadora del concurs.

Consulta les bases del concurs d’idees a la Plataforma de Contractació del Sector Públic (Ministeri d’Hisenda).

Durant els primers 30 dies naturals, les persones interessades podran fer consultes sobre aspectes tècnics del concurs per correu electrònic: consultesconcurs@conselldemallorca.net