Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

16,6 milions d’euros per al Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca

16,6 milions d’euros per al Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca

(24/11/2020)

  • Nous programes esportius per a centres educatius i ajuntaments, actuacions a favor de l’esport federat i no federat, i ajudes en activitats extraescolars per a les famílies 
  • La Fundació Mallorca Turisme, que gestionarà 6,4 milions d’euros, promocionarà l’illa com una destinació segura i preparada per acollir visitants durant el 2021

El Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca comptarà el 2021 amb un pressupost de 16,6 milions d’euros per gestionar les competències en matèria d’esport base i informació i promoció turística.

La Direcció Insular d’Esports seguirà treballant en la promoció esportiva, destinant 3,4 milions a nous programes oferts pel Consell de Mallorca, ajuts a federacions i entitats esportives. Així, el pressupost de l'àrea d'Esports contempla d'una banda un bloc que inclou 6 nous programes esportius, destinats a centres educatius i ajuntaments, i de l'altra les subvencions, destinades a l'esport federat i no federat, que es mantindran respecte al període anterior. 

Entre les noves línies d'ajuts que s'estan programant, s'ampliarà amb 400.000 euros la convocatòria de subvencions per a l'esport extraescolar destinada a les famílies, que se sumaran als 600.000 euros del 2020 que ja han beneficiat 2.400 infants i joves. 

El servei de Medicina Esportiva, dotat amb gairebé 400.000 euros, ampliarà les primeres revisions mèdiques esportives en un 30%, mitjançant una reestructuració del servei. Així mateix, es reforçaran els programes preventius en les àrees d’obesitat, osteoporosis, risc cardiovascular, prevenció de la mort sobtada, càncer de mama mitjançant un projecte de tir amb arc, esport saludable i envelliment actiu.

L’any 2021 el Consell continuarà amb la reforma i millora del poliesportiu Sant Ferran, que en els pròxims dies presentarà la primera fase d’obres finalitzada.

En l’àrea de l’hípica, el Consell haurà destinat 1,8 milions d’euros entre 2019 i 2021 en la millora dels hipòdroms de Palma i Manacor. Per exemple, ja estan adjudicades les obres de canvi de l'arena de la pista de Son Pardo i també s'estan licitant les obres per a la nova canalització d'aigua potable, que suposarà més eficiència i estalvi d'aquest recurs. Quant a Manacor, s'està tramitant un projecte de millores de les instal·lacions de més de 400.000 euros, que, entre altres actuacions, inclou la reforma de la cantina, la millora de les grades i la reforma dels banys de l'hipòdrom.

 

Nous programes esportius

L'àrea d'Esports del Consell de Mallorca comptarà amb 6 programes d'activitat nous, destinats a centres educatius, ajuntaments i federacions. 

Per una part, com a novetat s'oferiran dos blocs nous als quals es destinaran 78.000 euros sortides esportives a joves i adolescents, tant com a part del programa escolar o directament a través de les famílies. Es tracta d'un grup important per promoure els hàbits esportius i la convivència mitjançant la pràctica d'exercici físic.

Així mateix es contempla ampliar el programa «Jugam» en l'apartat de visites d'esportistes a centres escolars, amb nous equips femenins i d'esports com rugbi o hoquei, que en el 2021 comptarà amb 10.000 euros.

Per altra part, des de la Direcció Insular d'Esports es promouran 2 programes nous d'activitat per a adults amb els consistoris: activitats amb municipis petits i un programa de vida activa i saludable per a majors de 30 anys, distingint entre segona i tercera edat, amb una inversió de 38.800 euros.

En l'àmbit federatiu, s'incorporen nous col·loquis amb federacions, com a part de les actuals jornades d'assessorament tècnic que ofereix el Servei d'Esport Base.

 

Ajudes directes als ajuntaments en Esports i Turisme

Des de la Direcció Insular d’Esports s'està gestant un segon programa d'ajuts a la reforma de instal·lacions municipals a partir del 2021, per seguir donant suport a la millora i actualització d'espais per a l'ús esportiu.

Alhora, des de la Direcció Insular de Turisme s’han pressupostat 450.000 € per a una convocatòria de subvencions per als ajuntaments de Mallorca per, entre altres accions, ajudar els municipis en la realització d’un pla estratègic de turisme; crear destinacions intel·ligents amb ajudes d'eines TIC i pàgina web, app turística o xarxes socials; establir rutes o recorreguts recolzats amb eines digitals com ara vídeos, geolocalització, imatges, punts d'interès; i reforçar la xarxa WiFi pública a les zones turístiques més visitades.

 

Promoció turística de Mallorca

Pel que fa a l’àrea de turisme, la partida més destacada és la que gestionarà la Fundació Mallorca Turisme, amb 6,4 milions d’euros que es destinaran principalment a promocionar l’illa com una destinació segura i preparada per acollir visitants durant el 2021, un missatge necessari per a la recuperació del sector turístic. 

Seguint com a full de ruta el Pla Estratègic de Turisme 2020-2023, l’esforç promocional de l’any que ve se centrarà en tres conceptes fonamentals. A banda de la seguretat, seran cabdals la sostenibilitat i la qualitat. Així mateix, en totes les actuacions es tendrà molt en compte la col·laboració publicoprivada així com el posicionament digital de la marca Mallorca.

Amb aquestes premisses a la base, la promoció es farà en els mercats emissors de turistes principalment a través de fires de sectors estratègics com els esports, el luxe, la natura, la gastronomia o el turisme MICE (715.000 euros); amb publicitat i altres esdeveniments (1,55 milions); o a través de campanyes derivades de la convocatòria de comarqueting (que suposarà una inversió d’almenys un milió d’euros). 

A aquestes actuacions a l’exterior s’hi sumarà l’impuls als esdeveniments i iniciatives desenvolupades a l’illa a través dels patrocinis de la Fundació Mallorca Turisme, pressupostats en un total d’1,1 milions d’euros. Això suposarà difondre la marca Mallorca i alhora reactivar l’economia d’empreses i entitats locals. La inversió en patrocinis de 2020, ha permès finançar projectes tan importants com l’Atlàntida Film Fest, Challenge Ciclista Mallorca, la producció d’Agustí Villaronga El ventre del mar o la ruta TaPalma.

A més a més, la marca Mallorca continuarà lligada a ser una destinació ideal per a rodatges gràcies al suport de la Mallorca Film Commission a la indústria audiovisual. El Consell manté el servei d’assessorament per a rodatges així com l’assistència a mercats internacionals, les subvencions per a esdeveniments audiovisuals i desenvolupament de projectes (250.000), els patrocinis a actes del sector (200.000) i els premis per impulsar la creativitat i la producció:

•    II Premis Mallorca de Cinema (75.000 €)
•    II Convocatoria de Curts “Desconfinats” (25.000 €)
•    Càtedra Turisme, Cine i Media, amb la UIB (30.000 €)


Observatori de Turisme Sostenible

Mallorca ha transformat la situació provocada per la pandèmia en una oportunitat per a la revisió del seu model turístic, que ha d’estar basat en el criteri irrenunciable de la sostenibilitat. En aquest sentit, es pressuposten 250.000 euros per a la posada en marxa de l’Observatori de Turisme Sostenible.

Els Observatoris són una xarxa impulsada per l’Organització Mundial del Turisme amb l'objectiu de donar suport a la millora contínua de la sostenibilitat i col·laborar en la capacitat de recuperació del sector turístic mitjançant la vigilància sistemàtica i periòdica dels resultats i l'impacte del turisme. Així mateix, els observatoris permeten comprendre millor l'ús dels recursos en el destí i fomentar la gestió responsable del turisme.

Mitjançant l'aplicació sistemàtica de tècniques de vigilància, avaluació i gestió de la informació, la xarxa proporciona instruments clau per a enfortir la capacitat institucional als encarregats de gestionar i planificar el turisme a les diferents destinacions.