Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Centre de Cultura Sa Nostra acull l’exposició del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània

El Centre de Cultura Sa Nostra acull l’exposició del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània

(25/11/2020)

«Ghost Stories», de Federico Clavarino, es podrà visitar del 26 de novembre al 27 de febrer

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, juntament amb l’artista italià Federico Clavarino han presentat avui l’exposició «Ghost Stories», projecte guanyador del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2019; un reconeixement impulsat per la Direcció Insular de Cultura, a través de l’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca, amb l’objectiu d’estimular la creació artística en matèria de fotografia contemporània.

«Volem poder gaudir de projectes tan singulars i interessants com “Ghost Stories” aquí, però també els promocionam des d’aquí. Treballam perquè l’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca sigui un centre de referència en potenciar la cultura fotogràfica contemporània» ha afirmat la vicepresidenta durant la roda de premsa.

L’exposició està formada per 24 fotografies a color i blanc i negre que ocupen cinc sales del Centre de Cultura Sa Nostra de Palma. També s’hi exhibeixen tres peces de ceràmica vinculades als relats que són objecte del projecte.

Inspirat en l’art contemporani i la literatura, «Ghost Stories» (històries de fantasmes) relaciona fets i històries vinculades amb l’arxipèlag de Frioul al golf de Marsella. Edmond Dantès, comte de Montecristo, Albrecth Dürer i Antoine de Saint-Exupéry són evocats en les imatges de Clavarino. Esdeveniments que han ocorregut en un mateix espai, tot i que en temps diferents, que es van entreteixint en una mena de relat borgià. «En totes aqueixes històries hi ha alguna cosa, persona,  objecte o animal que cau dins l’aigua i retorna. Tot plegat té una presència fantasmal” detalla el fotògraf italià.

«El jurat es va decantar pel projecte de Clavarino, per ser una proposta original, amb molta personalitat, que enllaça els diferents relats d’una manera molt lineal. També pel fet que és un relat fotogràfic ple de lectures, amb moltes capes que li donen sentit i que el fan prou interessant», ha explicat el director de l’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca, Xisco Bonnín.

A banda del premi en metàl·lic i la producció d’una exposició emmarcada dins la programació del Departament de Cultura, el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània preveu l’edició d’un fotollibre que es distribuirà per llibreries, fires i esdeveniments fotogràfics.

Federico Clavarino (Torí, 1984) inicià la carrera fotogràfica a Madrid l’any 2007, al Blank Paper Escola amb Fosi Vegue, després de cursar un màster de literatura i escriptura creativa a l’Scuola Holden d’Alessandro Barico a Torí, a Itàlia. El seu primer llibre, Ukraina Passport, va rebre la menció d’honor com a millor llibre en l’edició de PhotoEspaña de 2011. Actualment fa classes per tot Europa, col·labora amb museus i universitats com MACRO a Roma, CCCB a Barcelona o la Leeds Univerity, alhora que cursa un màster en el Royal College of Art a Londres.