Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell suma altres 23,1 milions d'euros a les inversions als municipis

El Consell suma altres 23,1 milions d'euros a les inversions als municipis

(03/12/2020)

El Consell Executiu d’aquesta setmana ha concedit ajudes als ajuntaments de Mallorca per un total de 23.150.000 €. Així ho han explicat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora.

Són subvencions referents a dues convocatòries del Consell biennals, per als anys 2020 i 2021. D’una banda, 19.887.000 € són del pla d’inversions per a obres i actuacions de competència municipal. Per l’altra, 3.264.000 € són les ajudes perquè els ajuntaments duguin a terme actuacions dels seus Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), és a dir, actuacions a favor de la sostenibilitat.

Són dues convocatòries que varen quedar assegurades dins el Pla Mallorca Reacciona, de reactivació econòmica i social post-covid, amb la voluntat que els ajuntaments fossin part important per posar en marxa l’activitat econòmica en els municipis una vegada passat el confinament. 

El repartiment de les ajudes es fa amb criteris de població, amb la qual cosa els municipis que tenen menys habitants reben més quantia econòmica, mentre que els de més habitants en reben menys.

Aquest any 2020, en matèria d’actuacions i obres de competència municipal, hauran arribat als municipis més de 60 milions euros, ja que en aquests 23,1 s'hi han de sumar els 33,3 que fa unes setmanes van anunciar Consell i Govern per a una convocatòria de millora de la sostenibilitat i l'eficiència urbana i altres convocatòries amb els municipis de la Serra i el pla per a instal•lacions esportives de 10 milions d'euros aprovat ahir al plenari.

Per això, la presidenta Cladera ha volgut "posar en valor l'esforç del Consell en la reactivació econòmica i social tan necessària en aquests moments a Mallorca, de la mà dels ajuntaments. Activam més de 60M euros de recursos per als ajuntaments i feim de palanca inversora per dur endavant projectes que incideixen de manera directa en els veïnats i veïnades dels pobles de Mallorca".

Per aquestes dues convocatòries s'han agilitzat processos i facilitat que els ajuntaments facin projectes. Per primera vegada les convocatòries d’ajuts són biennals, cosa que permet als ajuntaments fer projectes de més envergadura, i s’han avançat les bestretes, cosa que permet als ajuntaments de disposar dels doblers des del principi del procés. 

El conseller Alzamora ha explicat que amb aquestes ajudes "contribuïm a l’illa que volem: una Mallorca amable per a la ciutadania, amb les instal•lacions millorades o reformades, una Mallorca que es reactivarà amb projectes municipals i una Mallorca sostenible i fent front al malbaratament energètic i d’aigua".

 

Pla d'inversions municipals

Entre enguany i 2021 la convocatòria d’ajudes per a inversions de competència municipal beneficia amb 19,9 milions d'euros 51 ajuntaments de l’illa i a Palmanyola, que podran dur a terme 133 actuacions (més moltes redaccions de projectes d’obra).

Aquests projectes, aprovats ja amb aquesta resolució de concessió, són molt diversos: millores per a l’estalvi energètic, millores en la xarxa d’aigua, espais més accessibles, voravies en bon estat, vehicles per oferir serveis públics, noves instal•lacions municipals…

La quantia de l'ajut va dels 171.000 als 518.000 euros (pels dos anys).

 

Ajuts per als PAESC

Els Plans d’Acció són fulls de ruta per adaptar-se al canvi climàtic i fomentar l’estalvi energètic.

Per a enguany i 2021 aquesta convocatòria concedeix 3,26 milions d’€, amb els quals es duran a terme dos tipus d’actuacions: genèriques i d’inversió.

Per a les accions genèriques es concedeixen 894.000 €. Són per a  les campanyes de sensibilització, auditories, plans contra incendis, plans de mobilitat…

Per a les actuacions d’inversió hi ha 2,37 milions d'euros, perquè els municipis canviïn l’enllumenat públic, millorin la climatització  d’edificis municipals, instal•lin punts de recàrrega… 

Hi ha ajuntaments com Estellencs o Valldemossa que se’n duen fins a 65.000 € per fer aquest tipus d’inversions.