Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell atorga els Premis, Honors i Distincions de 2020

El Consell atorga els Premis, Honors i Distincions de 2020

(10/12/2020)

María José Varela Pozo ha estat nomenada filla adoptiva de Mallorca i s’han concedit sis medalles d’honor i gratitud, i sis premis Jaume II.

El Ple del Consell ha aprovat avui dematí la concessió dels Premis, Honors i Distincions del Consell de Mallorca 2020. El lliurament d’aquests guardons és l’acte principal per commemorar la Diada de Mallorca de 2020, que s’entregaran el diumenge 20 de desembre a una gala al Teatre Principal de Palma, a les 18.30 hores.

María José Varela Pozo ha estat nomenada filla adoptiva de Mallorca per la seva tasca en la lluita pels drets de la dona. A més, també s’han concedit sis medalles d’honor i gratitud, i sis premis Jaume II.  

La selecció dels premiats s’ha fet entre les propostes presentades per la ciutadania i entitats durant un procés participatiu. Els honors i les distincions del Consell de Mallorca tenen per objectiu reconèixer la tasca feta o que fan persones i entitats en benefici de Mallorca i de la ciutadania. Les distincions honorífiques són:

  • La Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca. Pot concedir-se tant a persones com a corporacions i entitats col•lectives públiques o privades.
  • Fill/a predilecte/a de Mallorca. Concurrència de mèrits de qualitat excepcional  i destinat a persones nascudes a Mallorca.
  • Fill/a adoptiu/iva de Mallorca. Concurrència de mèrits de qualitat excepcional i destinat a persones no nascudes a Mallorca.
  • Premis Jaume II. Persones o entitats que durant el 2020 han actuat de manera destacada per promocionar els símbols, els referents històrics o el nom de Mallorca.

La llista de premiats és la següent:

 

Filla adoptiva de Mallorca

María José Varela Pozo (a títol pòstum)

Arquitecta tècnica per la Universidad de La Laguna, María José Varela Pozo va ser militant del Lobby de Dones de Mallorca des de 1995 i presidenta de l’organització des de 2000 fins a 2006. Va ser la primera directora insular d’Igualtat del Consell de Mallorca en la legislatura 2007-2011. També va ser la vicepresidenta tercera del Consell Social de la Ciutat, des de 2012 fins a 2015. Des de 2013 fins a 2015 va coordinar en el SOIB el Servei d’Intermediació per al treball per a les víctimes de la violència de gènere.

 

Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca, categoria d’Or

Associació de Banda de Música de Felanitx

L’Associació de Banda de Música de Felanitx ha complert enguany 200 anys d’història, fent una gran tasca en la difusió de la música i la cultura popular mallorquina com a element cohesionador i social. Hereva de la tradició musical començada l’any 1820 a Felanitx, l’Associació de Banda de Música segueix donant servei al poble amenitzant els actes i les festes del municipi i, a la vegada, oferint als membres de la banda i músics felanitxers l’oportunitat de desenvolupar una activitat i un aprenentatge musical de qualitat.

Felicià Fèlix Grases i Freixedas

Llicenciat i doctor en ciències per la Universitat de les Illes Balears, Felicià Fèlix Grases i Freixedas és catedràtic de la UIB des de 1987 i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears des de 2008. El doctor Grases ha destacat en el camp de la investigació renal. És director del Laboratori d’Investigació en Litiasis Renal de la UIB des de 1998 i director de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut des de 2003. L’any 2006 va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull.

Magdalena Rigo Lliteras (a títol pòstum)

Magdalena Rigo Lliteras es va convertir l’any 1981 en la primera dona bombera d’Espanya i d’Europa, al entrar en el cos dels Bombers de Palma; va trencar un sostre de vidre i va obrir un camí professional nou per a les dones. Va desenvolupar tota la seva carrera, durant més de 20 anys, en el grup operatiu del departament dels Bombers de Palma, la majoria del temps va ser l’única dona del cos. També va col•laborar amb associacions solidàries, com Bombers sense Fronteres o l’associació serverina Sa Grua Blava.

Merceria Ca n’Àngela

La Merceria Ca n’Àngela, situada al carrer de Jaume II de Palma, ofereix els serveis a la ciutadania des del 1685. Durant més de 335 anys, 11 generacions han regentat aquest negoci familiar de mercers. Persones entregades, feineres, que estimen el seu negoci i la ciutat i tracten la clientela amb amabilitat i afecte. Un reconeixement als petits negocis i botiguers.

Pedro Comas Barceló (a títol pòstum)

Pedro Comas Barceló va arribar al món del periodisme el 1972, mentre estudiava dret, quan va entrar en la redacció de l’Última Hora. L’entusiasme per la professió el va fer canviar radicalment la carrera professional. Com a periodista transmetia la serenitat necessària per abordar la informació amb rigor i sensatesa. Va passar per tots els escalafons de la redacció de l’Última Hora i el 1984 va ser nomenat director, càrrec que va desenvolupar durant trenta anys. 

Rafel Covas Femenia

Rafel Covas Femenia és policia local de Pollença, a més de graduat per la UIB en educació social especialitzat en l’actuació amb menors d’edat des de l’àmbit policial. L’any 2001 va iniciar de forma pionera a les Illes la tasca de policia tutor a l’IES Guillem Cifre de Colonya, a Pollença. El programa es va ampliar a la resta de centres del municipi. L’any 2009 va ser l’encarregat de coordinar el projecte Policia Tutor a les Illes Balears i va crear un programa marc de policia tutor homogeni i vàlid per a qualsevol ajuntament i capaç d’ajudar a implantar aquesta figura a tots els municipis que la necessitassin.

 

Premi Jaume II

Agrupacions de protecció civil de Mallorca

Fa 25 anys del naixement a Lloseta de la primera agrupació municipal de protecció civil a Mallorca. A dia d’avui, hi ha 41 agrupacions locals de protecció civil que cobreixen la pràctica totalitat del territori de Mallorca. Aquestes associacions, formades per persones voluntàries, donen suport a les diferents administracions i entitats de l’illa en tasques de prevenció i salvament, i ho fan de manera totalment altruista i desinteressada.

Art Palma Mallorca

L’associació Art Palma Mallorca organitza des de 1997 la Nit de l’Art, una iniciativa que va sorgir de la mà d’un grup reduït de galeristes units per la passió, la força, la inspiració i la percepció de l’art més com una forma de vida que com una professió. Des de llavors, l’esdeveniment s’ha convertit en una de les referències artístiques de Palma i Mallorca, i enguany s’ha hagut de reinventar i adaptar-se a la situació de la pandèmia.

Col•legi de Treballadors Socials i al Tercer Sector Social

El sistema públic de serveis socials de Mallorca és una xarxa que s’encarrega de prevenir les situacions de risc i compensar els dèficits de suport social i econòmic en situacions de vulnerabilitat i dependència, i que lluita per la integració social de totes les persones. Un sistema que no es podria entendre sense els serveis prestats des dels municipis de l’illa i les entitats del Tercer Sector Social, milers de professionals que enguany han hagut de redoblar esforços, adaptar-se i reinventar-se, a causa de la crisi originada per la pandèmia. Per això el Col·legi de Treballadors Socials es mereixedor d'aquest guardó en representació del col·lectiu serveis socials de Mallorca.

Cooperatives agroalimentàries

Durant la difícil situació de la pandèmia hem tornat a valorar el que significa el sector primari per a Mallorca: la cura del territori i la transmissió de la nostra cultura. Poder gaudir dels productes autòctons que mantenen les nostres arrels i tradicions. Tot gràcies als pagesos de la nostra illa que han respost amb solidaritat i valentia i ens han proveït del més necessari: aliments sans. Ens han recordat que són part de la columna vertebral de la nostra illa i han estat capaços d’adaptar-se a una situació inesperada i seguir amb el seu treball, tan indispensable per a tothom.

Enric Mas Nicolau

N’Enric Mas és una de les figures més prometedores del pilot ciclista internacional. Aquest artanenc va començar a destacar de ben jovenet i de seguida va cridar l’atenció de la Fundació Alberto Contador. Amb només 23 anys, i ja a l’equip Quick-Step, va aconseguir el seu millor resultat fins ara, la segona posició a la Vuelta a España. Enguany, ja com a cap de files d’un dels millors equips del pilot, el Movistar Team, Mas ha finalitzat cinquè al Tour de França i a la Vuelta a España, i ha demostrat que és un dels ciclistes més destacats i amb un futur prometedor.

Margarita Victoria García Cañellas

Mavi García va començar a destacar en la disciplina de duatló. La esportista de Marratxí va guanyar tres medalles al Campionat del Món de Duatló i és tres vegades campiona d’Espanya. Les seves qualitats sobre la bicicleta varen fer que es dedicàs en exclusiva al ciclisme. De seguida va situar-se entre les millors: és dues vegades campiona d’Espanya de contrarellotge i una vegada en ruta. Referent del pilot internacional, Mavi García s’ha convertit en un exemple per a les nines que somien amb un mallot i una bicicleta.