Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Gran seguiment dels actes de commemoració de la Diada de Mallorca

Gran seguiment dels actes de commemoració de la Diada de Mallorca

(02/01/2021)

Tot i les mesures sanitàries originades per la covid-19, s’han pogut fer la majoria de les activitats, amb una gran afluència de públic.

Els actes i les activitats per commemorar la Diada de Mallorca 2020 han tingut un gran seguiment entre la ciutadania. Tot i les restriccions originades pel nivell 4 de risc extrem per la covid-19 a l’illa, el Consell ha fet un gran esforç perquè la gran majoria dels esdeveniments s’hagin pogut dur a terme, seguint sempre les mesures de seguretat corresponents.

La Diada d’enguany tenia com a eixos la cultura i la solidaritat, i oferia un programa d’activitats, entre el 6 i el 31 de desembre, de prop de setanta activitats en una trentena de pobles, amb el fil conductor «Mallorca amb la cultura». A més de la vessant lúdica i commemorativa dels actes, des del Consell s’ha volgut donar un impuls al sector cultural, que ha estat afectat fortament per la pandèmia, posant en valor els recursos propis de la institució insular, com el Catàleg d’activitats culturals municipals i la Xarxa de Biblioteques de Mallorca.

Els únics actes que s’han hagut d’ajornar han estat les rutes pels espais naturals i patrimonials, la inauguració de l’exposició «40 anys de lluita LGTBI», alguna funció de teatre i els contacontes. Aquestes activitats es reprendran quan les mesures de seguretat permetin augmentar-ne el nombre de visitants.

L’esdeveniment principal per commemorar la Diada de Mallorca va ser el lliurament dels Premis, Honors i Distincions del Consell de Mallorca, que va tenir lloc al Teatre Principal. María José Varela Pozo, a títol pòstum, va ser reconeguda com a filla adoptiva, i també es varen concedir sis medalles d’or, d’honor i gratitud en la seva categoria, i sis premis Jaume II. La gala es va celebrar sota mesures de prevenció sanitària, que va impossibilitar la presència de públic i va limitar l’assistència a l’estricte representació institucional.

El Consell també va lliurar els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània, uns premis que volen prestigiar socialment i promocionar l’ús del català, així com impulsar la creació literària en la llengua pròpia de Mallorca.

Dues de les activitats amb més seguiment de la Diada, l’encesa dels llums de Nadal del Palau del Consell i les visites guiades a la seu de la institució insular, no s’han pogut dur a terme per les mesures sanitàries ocasionades per la pandèmia. En el seu lloc, s’han fet dos vídeos que s’han compartit per les xarxes socials i que han tingut més d’un miler de reproduccions.

Un dels actes que més èxit ha tingut han estat les rutes pels espais naturals i patrimonials del Consell, a sa Coma d’en Vidal – Son Fortuny, Tossals Verds, Son Massip, So n’Amer i Raixa. L’objectiu d’aquestes visites era exposar el significat de la Diada en relació amb els fets històrics i les seves implicacions en la cultura i les tradicions mallorquines, a més de donar a conèixer les finques públiques de la institució insular. Durant la primera setmana de difusió es varen completar totes les places ofertades. Malauradament, les restriccions originades per la pandèmia varen obligar a ajornar aquesta activitat des del 15 de desembre, tot i que es reprendran quan les mesures de seguretat permetin augmentar-ne el nombre de visitants.

Les funcions de teatre, tant infantil com per a adults, i el concerts també han tingut una gran afluència de públic, al voltant d’un 80 % de la capacitat permesa, però sempre seguint les restriccions marcades pel nivell 4 de risc extrem per la covid-19. Les poques funcions que no s’han pogut dur a terme es representaran quan les mesures sanitàries ho permetin.

Les diferents exposicions organitzades pel Consell per la Diada han rebut una gran resposta de públic, i els contacontes que la Xarxa de Biblioteques de Mallorca va preparar també varen tenir una bona afluència, fins que les mesures sanitàries obligaren a ajornar-los fins que la situació de la pandèmia millori.