Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Infraestructures avalua els danys ocasionats per la tempesta

Infraestructures avalua els danys ocasionats per la tempesta

(01/09/2020)

Els serveis d’emergència en carreteres i Bombers de Mallorca es mantenen actius per restablir la normalitat a les vies afectades i per retirar arbres i vegetació.

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, s’ha desplaçat aquest dimarts a Banyalbufar, una de les zones més afectades per la tempesta de vent i pluja de dissabte passat, per conèixer l’estat de les carreteres i avaluar els danys ocasionats pel temporal que va obligar a tancar durant més de 24 hores el tram de l’Ma-10 que travessa el municipi. El batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà, ha acompanyat el conseller insular durant el recorregut. 

L’equip d’emergències del Departament de Mobilitat i Infraestructures, format per una vintena de persones, continua fent tasques de neteja a diferents indrets de la carretera de la serra de Tramuntana (Ma-10), que va ser la més afectada pel temporal. La via va quedar tallada al trànsit des de dissabte fins a dilluns a migdia entre els quilòmetres 75 i 80. També va quedar interrompuda la circulació de l’Ma-1100, entre el quilòmetre 0,16 i l’1,4, a l’altura de la cruïlla de la granja d’Esporles, que connecta el tram afectat amb l’Ma-10. 

El conseller Iván Sevillano ha volgut donar les gràcies «a les brigades d’emergències de carreteres, així com a les empreses de manteniment, per l’agilitat en la feina i la implicació enorme per restituir la normalitat a les vies el més aviat possible. En poc més de 24 hores ja les teníem totes obertes de nou. Igualment vull mostrar el meu recolzament als veïnats i veïnades afectats pel temporal, així com als diferents municipis. Hem d’aconseguir sí o sí que l’Estat declari la zona catastròfica per a poder donar-los la cobertura i ajuda que necessiten».

A més dels trams esmentats, les fortes ratxes de vent i la pluja intensa varen afectar també altres vies titularitat del Consell. La carretera que uneix Palma amb Valldemossa (Ma-1110) va quedar tancada al trànsit durant una hora i mitja per la caiguda d’un pi. Emergència en carreteres va actuar també a la zona de sa Pedrissa pel despreniment d’una roca de grans dimensions que dificultava la circulació. 

També aquests equips varen intervenir a alguns trams inundats pel desbordament de torrents o la formació de bassiots. En concret, a la carretera entre Muro i Inca (Ma-3500), a l’altura de l’enllaç amb Consell (Ma-13); a la carretera Ma-1022, que uneix l’autopista de Ponent (Ma-1) amb el Port d’Andratx, o al ramal de sortida de Cala Figuera (Ma-1).

El conseller de Mobilitat i Infraestructures ha afirmat que «tot i que encara no han arribat les ajudes pel temporal Glòria, confii que el Govern central concedeixi aviat la declaració de zona catastròfica perquè motius n’hi ha».

Pel que fa als Bombers de Mallorca, avui continua mobilitzat personal del parc de Sóller, amb dos efectius (sergent i sotsoficial) que fan feina al port des Canonge per reobrir, juntament amb l’IBANAT, un camí d’accés a un habitatge. Si no sorgeixen necessitats noves, serà el darrer dia d’intervencions.