Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Ribot presenta a Mercat Social el projecte «Tanca el cercle» per una economia social i sostenible

Ribot presenta a Mercat Social el projecte «Tanca el cercle» per una economia social i sostenible

(06/04/2022)

La vicepresidenta Ribot: «”Tanca el Cercle” és el projecte més consolidat i transformador, un agent clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible».

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit avui amb Jordi López, president de Mercat Social, una xarxa social i econòmica que uneix diferents entitats, per exposar-los els principals eixos del projecte «Tanca el cercle», un pla estratègic per abaratir la cistella dels productes locals de Mallorca i apostar per la sobirania alimentaria i potenciar el consum de productes quilòmetre zero. A la reunió també ha assistit el director insular de Residus, Juan Carrasco.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca continua fent la ronda de presentació del projecte «Tanca el Cercle» a tots els sectors que s’hi veuen implicats. Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte, que es presentarà als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de tractament d’orgànica que s’ubicaran a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

La consellera Ribot ha explicat que «ara més que mai hem de treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals i en aquest sentit  “Tanca el Cercle” és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible. Necessitam aconseguir la sobirania alimentària del sector agrícola».

«Amb l’objectiu de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca, el nou compost que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari. “Tanca el cercle” és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una important mesura per lluitar contra l’emergència climàtica, hem de reduir les emissions i deixar de dependre d’importacions cada vegada més cares», ha afegit Ribot.

El sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara han d’importar a un preu ben alt. Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que «l’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l'únic que podem tancar a Mallorca. El compost que sortirà de les noves plantes serà apte per usar en agricultura ecològica».

Mercat Social és una xarxa de persones, empreses, entitats, institucions i iniciatives que incorporen valors socials, ecològics i ètics en les seves decisions de consum, producció, distribució i finançament amb l’objectiu de contribuir, des de l’activitat econòmica, a una societat basada en els valors democràtics, ecològics i solidaris i en el benestar col·lectiu.

En referència al projecte «Tanca el cercle», Jordi López, president de Mercat Social ha expressat que «és una iniciativa que té molts d’aspectes que fa que sigui especialment interessant per una entitat que reuneix l’economia social i solidària de Mallorca. Per una banda, és un projecte d'economia circular que contribueix a reduir els residus que van a la incineradora i, per l’altra, produeix un producte útil com és el compost, que si és un compost de qualitat, serà fonamental per incrementar el potencial que té l’agricultura ecològica a Mallorca».

Per acabar, hi ha afegit que «La recollida de matèria orgànica que es faci aquí i es tracti aquí es destinarà al camp mallorquí i permetrà tancar el cercle d’acord amb els principis de l’economia circular potenciant l’economia local».

En l’actualitat, el compost que s’importa està al voltant dels 70 euros per tona i el compost que actualment genera el servei insular de tractament de residus domèstics, té un preu públic molt reduït a 3 euros per tona. Quan les plantes estiguin en funcionament, les previsions creuen que es podrien arribar a produir més de 80.000 tones de compost a l’any, ja que ara només se’n generen unes 18.000. El compost que sortirà de les noves plantes serà també apte per usar-lo en agricultura ecològica.