Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

ARRIBA EL MALLORCA WORLD FOLK FESTIVAL

ARRIBA EL MALLORCA WORLD FOLK FESTIVAL

(29/03/2019)

Un total de quaranta grups musicals i de dansa d’arreu del món i de Mallorca actuaran al Mallorca World Folk Festival, del 2 al 6 d’abril. Un esdeveniment internacional organitzat pel Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca que portarà música i dansa a Palma i a sis municipis de l’illa.

El Mallorca World Folk Festival forma part del calendari de la FIDAF (Fderation of International Dance Festivals) convertint-se així, en el primer festival nacional que aconsegueix format part d’aquest circuit. ¿¿¿¿¿¿¿Aquest reunirà catorze agrupacions internacionals, que treballen en la recuperació i divulgació de la música i els balls folklòrics dels seus països. Totes competiran per guanyar les distincions i els premis atorgats per sis jurats internacionals de reconegut prestigi.

En total seran quaranta els grups que actuaran durant tota la setmana (catorze d’internacionals i vint-i-sis de mallorquins) i sumaran uns set-cents artistes. Unes actuacions coordinades per l’Escola de Música i Danses de Mallorca, que dirigeix artísticament el Mallorca World Folk Festival i que ha estat l’encarregada de seleccionar els grups i jurats internacionals. Aquesta entitat, amb més de quaranta anys d’història, fou la impulsora del World Folk Dance Festival, que se celebrava a Palma de forma bianual des del 1985 fins a la darrera edició, l’any 2011. A més a més, té una llarga trajectòria participant en festivals internacionals i amb nombrosos premis. El setembre de 2018 l’EMID quedà en segon lloc en el Festival Folklòric de Cheonan, a Corea del Sud.

El MWFF és, a més d’un certamen per als competidors, una trobada entre els grups folklòrics de l’illa i una oportunitat per a les agrupacions de música i ball popular de Mallorca que vulguin entrar a formar part dels circuits internacionals. Durant la setmana del festival es duran a terme una sèrie d’actes i activitats que fomentin i promoguin els llaços entre les agrupacions de fora i les d’aquí, així com el contacte amb organitzadors d’altres festivals folklòrics internacionals de la FIDAF.

 

El festival compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, com a ciutat i seu principal, i també amb els municipis de Felanitx, Inca, Llucmajor, Muro, Santanyí i Valldemossa, que acolliran actuacions conjuntes entre els grups participants i les agrupacions locals de música i ball d’arrel tradicional. Aquesta activitat es durà a terme durant un dels dies més especials de la setmana, amb la visita dels grups internacionals als pobles agermanats. A més, els grups convidats faran un recorregut pels llocs més emblemàtics, així com un tast de la gastronomia i altres costums que els amfitrions els vulguin mostrar.

Felanitx: Abeniara i S’Estol de Gerricó

Inca: Cofre Antic, Revetlers des Puig d’Inca i Sa Revetla d’Inca

Llucmajor: Aires des Pla Llucmajorer, Ben Ballat, Calabruix, Castanyetes en Festa, Dit i Fet i Xeremiers de sa Marina

Muro: Revetla d’Algebelí

Santanyí: Es Majoral, Es Revetlers, Escola Ball de Bot de Cala d’Or, Ordi Broix i Sa Mitja Lluna

Valldemossa: Parado de Valldemossa i Escola de Música i Ball de Valldemossa

 

Un dels objectius del Consell, a través de la Direcció Insular de Promoció Sociocultural al capdavant de l’organització del MWFF, és fomentar la participació i la promoció del teixit associatiu i, per aquesta raó, s’ha donat cabuda a altres agrupacions de l’illa, a través d’un procés de selecció obert. Aquestes agrupacions actuaran en les mostres a Palma, en els escenaris del passeig del Born, la plaça d’Espanya i la plaça Major, així com a les gales al Teatre Xesc Forteza i l’Auditorium. Aquestes agrupacions que sumen quatre municipis més amb representació al festival, a més dels sis agermanats, són:

Andratx: Aires d’Andratx

Consell: Sa Sínia

Marratxí: Es Raiguer

Palma: Coques Bambes, Escola de Ball l’Assumpció, Escola de Música i Danses de Mallorca i S’Eixam Mallorquí

 

Una gala plena de sorpreses on gaudirem d’un tast de les danses dels països participants, així com d’un ball conjunt que els ballarins hauran creat per a aquest dia i el lliurament de sis premis assignats pel jurat i dotats econòmicament. El primer premi, de 6.000 euros; el segon premi, de 3.000 euros, i el tercer premi, de 2.000 euros. També hi haurà tres premis especials, a la millor música, al millor vestuari i a l’autenticitat, de 1.000 euros cadascun. El guardó d’autenticitat s’anomenarà Bartomeu Enseñat i Estrany, el fundador del World Folkdance Festival.

Totes aquestes actuacions seran gratuïtes i obertes al públic en general; en el cas dels espais amb aforament, es podran retirar les entrades a taquilla una hora abans o telemàticament, per EventBrite:

Gales de competició al Teatre Xesc Forteza:

https://www.eventbrite.es/e/entradas-gala-de-competicio-mallorca-world-folk-festival-58787013540?aff=ebdssbcitybrowse

Gala final a l’Auditorium:

https://www.eventbrite.es/e/entradas-gala-final-mallorca-world-folk-festival-58843309924?aff=ebdssbdestsearch

A més a més, durant la setmana els grups participants duran a terme altres activitats: com una excursió a la serra de Tramuntana, visites guiades pels municipis agermanats, la ciutat de Palma i monuments com la Seu, el castell de Bellver i el Palau del Consell i una vetllada de germanor en un lloc emblemàtic de Palma entre tots els grups participants.

Per dur a terme l’acollida i acompanyament dels grups convidats durant tota la setmana, s’està organitzant i formant tot un dispositiu d’una quarantena de voluntaris, format per persones interessades en el folklore en general, membres de les agrupacions locals que hi participen, membres d’agrupacions folklòriques internacionals residents a l’illa i consolats, que ajudaran el Consell de Mallorca a acompanyar els convidats i fer d’aquest festival un referent de qualitat.

També s’ha signat un conveni de pràctiques amb l’Escola de Turisme Felipe Moreno, adscrita a la UIB, perquè una quinzena d’alumnes dels graus de protocol i turisme puguin fer pràctiques durant el festival i participin d’aquelles activitats d’interès per a la seva formació.

Tota la informació del MWFF és en el web del Consell de Mallorca, apartat de Ciutadania i serveis públics - Dinamització sociocultural.

 

Actuacions i activitats

Durant quatre dies els grups participants dinamitzaran Palma i part de l’illa, amb actuacions diverses de música i de ball d’arreu del món i on, per descomptat, també podrem gaudir de la nostra música i ball tradicionals (boleros, fandangos, jotes i mateixes):

2 d’abril

10.00 h Cercavila des del passeig del Born fins a la plaça d’Espanya (passant per: plaça del Rosari, costa de St. Domingo, carrer de Jaume II, plaça Major i carrer de Sant Miquel)

15.00 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

16.00-18.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, a la plaça Major i a la plaça d’Espanya

20.30 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

3 d’abril

10.00-12.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, a la plaça Major i a la plaça d’Espanya

15.00 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

16.00-18.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, a la plaça Major i a la plaça d’Espanya

20.30 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

5 d’abril

18.00 h Actuacions als pobles agermanats

6 d’abril

12.00 h Ballada popular al passeig del Born

18.00 h Gala final i entrega de premis a l’Auditorium de Palma

 

Participants

País

Nom de l’agrupació

Rio Grande do Sul, el Brasil

CTG Aldeia dos Anjos

Blagoevgrad, Bulgària

Ensemble Pirin

Meta, Colòmbia

Ballet Folclórico del Llano

 

 

Bratislava,

Eslovàquia

Fjú Szivek Dance Theatre

Làrissa, Grècia

Lykion ton Ellinidon of Larissa

Amsterdam,

Països Baixos

International Dance Ensemble Paloina

Nova Delhi, l’Índia

Sparsh Foundation Singrauli Samiti

Sicília, Itàlia

Akragas Folk Dance Group

Siauliai, Lituània

Folk Ensemble Saule

Gdansk, Polònia

Folk Song and Dance Ensemble Jantar

Viana do Castelo, Portugal

Grupo Etnográfico de Areosa

Arges, Romania

Folk Dance Group Dorul

Birobidjan, Rússia

Folk Dancing Group Surprise

Büyük Menderes, Turquia

Golden Bridge Folk Dances Ensemble Sport Club