Bodas de sangre, de García Lorca, aquest cap de setmana al Principal
(04/05/2022)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
La companyia Projecte Ingenu barreja la ficció amb la vida de l’autor.
La companyia Projecte Ingenu duu el seu muntatge particular de Bodas de sangre, de Federico Garcí Lorca, en dues funcions, el dissabte 7 i el diumenge 8 de maig, ambdues a les 20 hores. Dirigida per Marc Chornet Artells i amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart i del mateix Chornet, aquest Bodas de sangre compten amb la interpretació de Neus Pàmies, Jesús Blanco, Toni Guillemat, Gerard Marsal, Marina Alegre, Guillem Gefaell, Xavier Torra i Ivet Zamora, a més del ballarí Jesús Blanco, que és també responsable de la coreografia.
A Bodas de sangre, Federico García Lorca, «retrata una dona valenta que s’enfronta a la seva societat perseguint el seu desig, una reivindicació que encara avui continua sent necessària», explica la companyia. Aquest muntatge teatral, que es va estrenar l’abril de 2021, és un retrat pur i essencial de la passió amorosa enfront de les convencions socials, un mirall en el qual qualsevol persona pot sentir-se poderosament reflectida.
Bodas de sangre és la primera part de la coneguda trilogia lorquiana o tragèdies rurals (Bodas de sangre, Yerma i La casa de Bernarda Alba). En aquesta trilogia, Lorca parteix d’un costumisme aparent per dibuixar una crítica moral de l’Espanya del seu temps.
«Relegar Lorca a l’àmbit folklòric també el transforma en un poeta innocu políticament. Si som capaços de confrontar-lo amb el present, les seves paraules i el seu testimoni esdevenen profundament polítics. I aquest testimoni és més important que mai en aquests moments on el feixisme està ressorgint amb força arreu d’Europa i del món», asseguren els membres de Projecte Ingenu.
«Quan abordem un clàssic, ens agrada obrir-lo en canal, entendre’n l’essència i imaginar què passaria si els esdeveniments i els personatges de la història visquessin i succeïssin avui dia», precisen els creadors.
La música i l’audiovisual són molt presents en aquesta proposta, on es barreja la música electrònica amb el flamenc i les imatges projectades amb el text de Lorca. I és que aquestes Bodas de sangre desenvolupen dos nivells de narració: el primer segueix de la manera més escrupolosa possible el text que García Lorca va escriure basat en uns fets reals, el crim de Níjar; el segon, és el relat de la vida de l’autor, a partir de la seva obra i de texts i documents que testimonien la biografia del poeta.