Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cent anys de l’«Obra del Cançoner Popular de Catalunya»

Cent anys de l’«Obra del Cançoner Popular de Catalunya»

(21/10/2022)

La Fundació Mallorca Literària se suma al centenari d’un dels projectes més importants per recollir cançons i tonades que començà el 1922 i que tingué especial repercussió a les Illes Balears

La Fundació Mallorca Literària, a través del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard, se suma a la commemoració del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya que es du a terme aquest any i al llarg de l’any 2023. Per aquest motiu, s’ha inaugurat al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears l’exposició «Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya». La mostra es podrà visitar a diferents indrets de l’illa entre els mesos d’octubre de 2022 i abril de 2023.

La importància que representa aquesta obra etnopoètica és paral·lela a la del Cançoner popular de Mallorca, una de les obres cabdals del folklorista Rafel Ginard. La Fundació Mallorca Literària, com a entitat dedicada a l’estudi i la divulgació d’aquest autor i a la gestió de la seva casa museu a Sant Joan, té la voluntat de donar a conèixer i establir sinèrgies amb els actes de celebració del centenari de l’Obra del Cançoner de Catalunya.

La commemoració s’articula des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i està comissariada per l’etnomusicòleg Jaume Ayats.

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós duit a terme en la nostra història. Va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 - Ginebra, 1964) amb el suport de l’Orfeó Català, l’any 1922. L’objectiu principal era «oferir al nostre poble el propi corpus musical amb la publicació del Cançoner popular de Catalunya».

L’exposició itinerant «100 Anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya» (1922-1940) és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i, finalment, la recuperació dels materials l’any 1991 gràcies a la mediació de Mn. Josep Massot i Muntaner (Abadia de Montserrat) amb la família Patxot.

La perspectiva amb què s’aborda aquesta efemèride no és només històrica. A partir de l’ús que podem fer d’aquests materials d’ara en endavant, es pretén donar un missatge de futur, de continuïtat d’aquest llegat.

Itineràncies a Mallorca

La mostra s’exposarà a diferents punts de l’illa. De fet, del divendres 21 d’octubre al 21 de novembre es podrà visitar al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, on s’hi ha duit a terme la inauguració. A continuació, del dimarts 22 de novembre al 22 de desembre serà la facultat de filosofia i lletres de la Universitat de les Illes Balears qui acollirà l’exposició.

També estan previstes més itineràncies a Mallorca del gener a l’abril de 2023.