Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cinc dies de folklore internacional

Cinc dies de folklore internacional

(02/04/2019)

Els 14 grups musicals i de dansa convidats al Festival Mallorca World Folk Festival han sortit als carrers de Palma disposats a gaudir i mostrar els seus balls i vestimentes típiques. Ho han fet durant l'acte de benvinguda organitzat pel departament de Participació Ciutadana i Presidència a la Plaça Espanya.

Un total de 40 grups musicals i de dansa d'arreu del món i de Mallorca (concretament 14 internacionals i 26 mallorquins) actuaran al Mallorca World Folk Festival del 2 al 6 d'abril a Palma i 6 municipis de l'illa. La comitiva de benvinguda l'han conformat el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i el batle de Palma, Antoni Noguera i el director insular de Promoció Sociocultural, Javier Ramos.


Ensenyat ha volgut encoratjar a les persones participants a "contagiar amb el vostre entusiasme. Necessitem, avui més que mai, que aquest festival surti al carrer i mostri Mallorca més enllà de les nostres fronteres, tal com és, com una mescla de tradicions arrelades i de modernitat indiscutible."


El Mallorca World Folk Festival forma part del calendari de la FIDAF (Federation of International Dance Festivals) convertint-se així, en el primer festival nacional que aconsegueix format part d'aquest circuit. Aquest reunirà a 14 agrupacions internacionals, que treballen en la recuperació i divulgació de la música i els balls folklòrics dels seus països. Totes elles competiran per guanyar els premis i distincions atorgats per sis jurats internacionals de reconegut prestigi.


"Valorem molt a totes les persones que dediquen el seu temps a mantenir i divulgar la cultura popular i tradicional, que enriqueixen la nostra societat i que ens fan a tots un poc més rics culturalment." Ha explicat Jurado durant la presentació d'aquest festival que s'ha recuperat després de vuit anys desaparegut. "No ha estat fàcil recuperar-lo, però tothom ha treballat de valent perquè Mallorca torni a estar en el punt de mira internacional, gràcies també a la feina feta per l'Escola de música i danses de Mallorca."

En total, però seran 40 els grups que actuaran durant tota la setmana (14 internacionals i 26 mallorquins) sumant uns 700 artistes. Unes actuacions que estaran coordinades per l’Escola de Música i Danses de Mallorca, que porta la direcció artística del Mallorca World Folk Festival i ha estat l'encarregada de seleccionar els grups i jurats internacionals. Aquesta entitat amb més de 40 anys d'història, fou la impulsora del World Folk Dance Festival que es celebrava a Palma de forma bianual des del 1985 fins a la darrera edició, l’any 2011. A més a més, té una llarga trajectòria participant en festivals internacionals i amb nombrosos premis. En el mes de setembre de 2018 l’EMID quedà en segon lloc en el Festival Folklòric de Cheonan a Corea del Sud.

 

El MWFF és, a més d’un certamen pels competidors, una trobada entre amb els grups folklòrics de l'illa i una oportunitat per a les agrupacions de música i ball popular de Mallorca que vulguin entrar a formar part dels circuits internacionals. Durant la setmana del festival es duran a terme una sèrie d’actes i activitats que fomentin i promoguin els llaços entre les agrupacions de fora i les d’aquí, així com el contacte amb organitzadors d'altres festivals folklòrics internacionals de la mateixa FIDAF.

 

El festival compta amb la col·laboració de l'Ajuntamet de Palma com a ciutat i seu principal. El batle Antoni Noguera ha convidat a les persones participants a gaudir de la ciutat i ha assegurat que “Aquests certamens ens permeten sentir-nos més aprop els uns dels altres, intercambiar experiències i aprendre de les altres cultures”.

 

Totes aquestes actuacions seran gratuïtes i obertes al públic en general, en el cas dels espais amb aforament es podran retirar les entrades a taquilla una hora abans, o telemàticament per EventBrite:

 

Gales de competició al Teatre Xesc Forteza:

https://www.eventbrite.es/e/entradas-gala-de-competicio-mallorca-world-folk-festival-58787013540?aff=ebdssbcitybrowse

 

Gala final a l'Auditòrium:

https://www.eventbrite.es/e/entradas-gala-final-mallorca-world-folk-festival-58843309924?aff=ebdssbdestsearch

 

Actuacions i activitats

 

Durant 4 dies els grups participants dinamitzaran la ciutat de Palma i part de l'illa amb diverses actuacions de música i ball d'arreu del món, on per descomptat també podrem gaudir de la nostra música i ball tradicionals (boleros, fandangos, jotes i mateixes):

 

2 abril

10.00 h. Cercavila des del passeig del Born a la plaça d’Espanya (passant per: plaça del Rosari, costa de St. Domingo, carrer de Jaume II, plaça Major i carrer de Sant Miquel)

15.00 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

16.00-18.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, la plaça Major i la plaça d’Espanya

20.30 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

 

3 d’abril

10.00-12.00 h. Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, la plaça Major i la plaça d’Espanya.

15.00 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

16.00-18.00h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, la plaça Major i la plaça d’Espanya

20.30 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

 

5 d'abril

18.00 h. Actuacions als pobles agermanats

 

6 d’abril

12.00 h. Ballada popular al passeig del Born

18.00 h. Gala final i entrega de premis a l’Auditòrium de Palma.

 

També amb els municipis de Felanitx, Inca, Llucmajor, Muro, Santanyí i Valldemossa, que acolliran actuacions conjuntes entre els grups participants i les agrupacions locals de música i ball d’arrel tradicional. Serà durant un dels dies més especials de la setmana, amb la visita dels grups internacionals als pobles agermanats. A més, els grups convidats faran un recorregut pels llocs més emblemàtics, així com un tast de la gastronomia i altres costums que els seus amfitrions els vulguin mostar.

 

Felanitx: Abeniara i S’Estol de Gerricó.

Inca: Cofre Antic, Revetlers des Puig d’Inca i Sa Revetla d’Inca.

Llucmajor: Aires des Pla Llucmajorer, Ben Ballat, Calabruix, Castanyetes en Festa, Dit i Fet i Xeremiers de sa Marina.

Muro: Revetla d’Algebelí.

Santanyí: Es Majoral, Es Revetlers, Escola Ball de Bot de Cala d’Or, Ordi Broix i Sa Mitja Lluna.

Valldemossa: Parado de Valldemossa i Escola de Música i Ball de Valldemossa.

 

Un dels objectius del Consell a través de la Direcció insular de Promoció Sociocultural al capdavant de l'organització del MWFF, és fomentar la participació i la promoció del teixit associatiu i per aquesta raó s’ha donat cabuda a altres agrupacions de l'illa a través d'un procés de selecció obert. Aquestes agrupacions actuaran a Palma a les mostres als escenaris del passeig del Born, la plaça d'Espanya i la plaça Major, així com a les gales al Teatre Xesc Forteza i l'Auditòrium.

 

Aquestes agrupacions que sumen 4 municipis més amb representació al festival, a més dels 6 agermanats, són:

Andratx: Aires d’Andratx.

Consell: Sa Sínia.

Marratxí: Es Raiguer.

Palma: Coques Bambes, Escola de Ball l’Assumpció, Escola de Música i Danses de Mallorca i S’Eixam Mallorquí.

 

Una gala plena de sorpreses on gaudirem d’un tast de les danses dels països participants, així com d’un ball conjunt que els ballarins hauran creat per aquest dia i el lliurament de 6 premis assignats pel jurat i dotats econòmicament. Primer premi de 6.000 euros, segon premi de 3.000 euros i tercer premi de 2.000 euros; i també 3 premis especials a la millor música, millor vestuari i autenticitat de 1.000 euros cadascun. El guardó d'autenticitat durà el nom de Bartomeu Enseñat i Estrany, fundador del World Folkdance Festival.

 

Participants

 

País

Nom de l'agrupació

Rio Grande do Soul, el Brasil

CTG Aldeia dos Anjos

Blagoevgrad, Bulgària

Ensemble Pirin

Meta, Colòmbia

Ballet Folclórico del Llano

 

 

Bratislava,

Eslovàquia

Fjú Szivek Dance Theatre

Larissa, Grècia

Lykion ton Ellinidon of Larissa

Amsterdam,

Països Baixos

International Dance Ensemble Paloina

Nova Dheli, l'Índia

Sparsh Foundation Singrauli Samiti

Sicília, Itàlia

Akragas Folk Dance Group

Siauliai, Lituània

Folk Ensemble Saule

Gdansk, Polònia

Folk Song and Dance Ensemble Jantar

Viana do Castelo, Portugal

Grupo Etnográfico de Areosa

Arges, Romania

Folk Dance Group Dorul

Birobidjan, Rússia

Folk Dancing Group Surprise

Büyükçekmece/

Büyük Menderes, Turquia

Golden Bridge Folk Dances Ensemble Sport Club