Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cladera: «Mallorca ho té tot per ser un referent en turisme sostenible»

Cladera: «Mallorca ho té tot per ser un referent en turisme sostenible»

(07/04/2022)

El Consell i l’Organització Mundial del Turisme reuneixen a Palma els millors especialistes en sostenibilitat turística en la cimera internacional 'Liderant la Transformació'

El Palau de Congressos de Palma ha acollit la primera jornada de la Cimera de Destinacions Sostenibles organitzada per la Fundació Mallorca Turisme del Consell, en coordinació amb l'Organització Mundial del Turisme. 

'Liderant la transformació' pretén promoure el coneixement de les millors pràctiques de sostenibilitat ambiental, social i econòmica que es desenvolupen al món. Per això, hi participen ponents de diferents territoris que intercanvien coneixement i experiències entorn dels reptes de la gestió de l'aigua i dels residus, l'economia circular, l'anàlisi de dades per a la presa de decisions en clau sostenible i el desenvolupament humà. Els participants són representants institucionals, d’empreses privades i de la societat civil, entre els quals hi ha acadèmics, empresaris, periodistes i professionals que lideren iniciatives sostenibles arreu del món. 

Al mateix temps, Mallorca també se projecta internacionalment durant dos dies com una destinació sostenible. En total, hi ha 230 assistents. També hi ha altres 100 persones que ho segueixen de manera telemàtica.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera; Isabel Oliver, de l’Oficina del Secretari General de l’Organització Mundial del Turisme i el batle de Palma, José Hila, han inaugurat l’esdeveniment, organitzat per la Fundació Mallorca Turisme i l’OMT.

Cladera ha expressat la seva satisfacció perquè Mallorca sigui «la capital mundial del turisme sostenible durant la celebració d’aquesta cimera internacional» i ha assegurat que «no ens conformam amb això, ho volem seguir essent més enllà d’aquesta trobada». 

«Mallorca ho té tot per ser un referent en turisme sostenible», ha expressat la presidenta. 

«Som destinació líder a tot el món, de qualitat i durant tot l’any, amb un sector capdavanter i ja tenim feina feta amb lleis pioneres com la de canvi climàtic, residus i la nova llei turística i sobretot, tenim unes institucions que mobilitzam recursos per accelerar la transició cap a un model de turisme més sostenible, amb una inversió històrica de Fons Next Generation». 

La presidenta ha aprofitat per destacar, durant la seva intervenció, la «voluntat compartida de les institucions, sector privat, agents econòmics i socials i la societat mallorquina de treballar cap a un model de turisme més sostenible ambiental, social i econòmicament». Finalment, ha assenyalat: «Anam de la mà amb l'OMT i ja hem demanat que aquesta no sigui la darrera vegada que organitzam una trobada com aquesta, que en poguem fer una altra els propers anys».

«No és per atzar que ens trobam a Mallorca, és estar al lloc adequat» ha expressat Bel Oliver, en referència a la feina feta en «innovació, capacitat d'adaptació del sector turístic i la voluntat dels governs de Mallorca, autonòmic i d'Espanya per impulsar el turisme que respecta els drets humans i que és sostenible».

Per altra banda, Hila ha explicat: «És un honor per a Palma acollir la Cimera de Destinacions Sostenibles, un tema de vital importància per a la nostra ciutat i les nostres illes. És una oportunitat per implementar al nostre dia a dia i que ens permetran seguir avançant i aprendre pràctiques de sostenibilitat ambiental, social i econòmica».

Ponents i programa

El programa inclou la presència com a ponents de destacats experts en cadascuna de les matèries que es posen a debat.

En aquesta primera jornada, el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha iniciat les ponències amb la presentació «Mallorca, liderant la transició cap a un turisme regeneratiu». 

A continuació, la primera taula rodona de la cimera ha comptat amb la presentació d’experiències institucionals en gestió de l’aigua, com ara de les Illes Balears (amb Miquel Mir, conseller de Medi Ambient i Territori), València (amb Jaume Mata, cap d'àrea de sostenibilitat turística de Visit València) i les Maldives (amb Asad Riza, viceministre de Turisme). També hi han participat Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles, i Stefan Gössling, professor de l'Escola de Negocis i Economia de la Universitat de Linnaeus (Suècia). El moderador ha estat Tolo Deyà, vicedegà de la Facultat de Turisme de la UIB.

En gestió de residus sòlids hi han intervingut també representants del sector privat (Sandra Benbeniste, directora de Sostenibilitat EMEA-Iberostar Hotels, i Miguel González San Roman, director de Desenvolupament de Negoci a Minsait/Indra) i d’institucions (Antonio Pérez, batle de Benidorm). A més, s’ha comptat amb les experiències de la societat civil dels Estats Units, de la veu de Nina Bellucci Butler, CEO de Stina, i Andy Schroeder, cofundador d’un projecte de recuperació de plàstics oceànics. La taula rodona ha estat moderada per Toni Munar (Turismoconsulting).

El capvespre començarà amb ponències sobre economia circular, moderades per José María de Juan (Koan Consulting). Hi participaran el president de Segittur, Enrique Martínez; el director de la Fundació Impulsa, Antoni Riera; l’interventor d’Hotels Garden, Jaume Ordinas; i la vicedirectora de l’Agència de Promoció i Desenvolupament Turístic de Turquia, Elif Balcı Fisunoğlu.

Per últim, el primer dia de la cimera acabarà amb el bloc d’Anàlisi de Dades per a la Presa de Decisions en Iniciatives de Sostenibilitat Turística. El debat estarà moderat per Dolores Ordóñez, directora general a AnySolution, i hi participaran Dirk Glaesser, director del Programa de Desenvolupament Sostenible de l’OMT; Luis Javier Gadea, director d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Turística de Segittur; José Javier Ramasco, Investigador CSIC a IFISC (CSIC-UIB); Sergio Guerreiro, director de Gestió del Coneixement i Innovació de Turisme de Portugal; i Carlos Cendra, soci a Mabrian Technologies. 

Vídeos

OMT
Discurs presidenta