Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Comencen els preparatius per a la reforma integral del parc de bombers de Manacor

Comencen els preparatius per a la reforma integral del parc de bombers de Manacor

(04/03/2022)

La presidenta Cladera ha presentat el projecte al batle de Manacor.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, han presentat avui la reforma integral del parc de bombers de Manacor al batle del municipi, Miquel Oliver. També han assistit a la reunió el director insular d’Emergències, Pedro Orfila, i el cap del Servei de Bombers de Mallorca, Pedro Ladaria.

«En aquesta legislatura s'ha fet una aposta important en el Servei de Bombers de Mallorca. Ja sigui en instal·lacions, vehicles, equipament i personal. En aquest cas, esteim finalitzant el procés de consolidació de la plantilla amb 32 places noves, les majors oposicions dels darrers 15 anys», ha expressat la presidenta Cladera. «La d’avui és una mostra més d’aquesta aposta pels Bombers de Mallorca, que s’afegeix als nous parcs que farem a Santanyí i Marratxí», ha afegit.

«Un impuls que feim amb més i millors infraestructures, com és aquesta inversió per aixecar un nou parc a Manacor que serà un referent per a la resta i en què hi guanyen els Bombers de Mallorca, hi guanya Manacor i hi guanyen tots els mallorquins i mallorquines», ha conclòs la presidenta.

La reforma integral del parc suposarà enderrocar totes les edificacions del complex, ja que aquestes han quedat obsoletes —es varen construir l’any 1987— i es necessita més superfície i una renovació de les instal•lacions. Aquest projecte es convertirà en el model de referència dels futurs parcs dels Bombers de Mallorca, ja que optimitza diferents variables com el sistema constructiu, la capacitat operativa, aspectes energètics o equipaments.

El conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, ha afirmat que «aquesta és una aposta de futur. És un canvi, hi ha una transformació, intentant adaptar les noves necessitats d'un parc de bombers, les necessitats dels bombers en el dia a dia». «Amb aquesta reforma, aconseguirem unes instal•lacions modernes, dissenyades amb materials actuals i respectuosos des del punt de vista mediambiental, que presenten espais adequats per a les tasques que desenvolupa el personal del Servei de Bombers en condicions de confort», ha afegit el conseller.

L’edifici nou tindrà un total de 1.530,84 m2 —triplica la superfície útil de les instal•lacions—, repartits en dues plantes, a més d’una torre de pràctiques de 104 m2. La reforma integral del parc ha replantejat l’entrada i la sortida de vehicles, perquè sigui la més ràpida possible quan hi hagi una emergència.

El projecte augmentarà la capacitat màxima de la dotació del parc a vuit bombers per dia, tot i que es mantindrà la dotació actual de sis bombers per dia. Les instal•lacions noves tindran capacitat per a 50 funcionaris —taquilles, armaris per als equips de protecció individual, etc.—, que hi treballaran per torns.

El parc de bombers nou tindrà una torre de pràctiques pionera que donarà resposta a les necessitats diàries de formació i pràctiques del personal, amb diferents escenaris i capacitats. A més, el projecte també inclou una zona de descontaminació, destinada a la protecció del personal tant durant la pandèmia com quan es treballi amb materials contaminants i/o perillosos. S’han optimitzat els circuits i els processos de descontaminació també per als vehicles, equips i maquinària.

Aquest model de parc nou ofereix millores en la distribució dels espais, que ara són més versàtils tenint en compte la modularitat en algunes zones, com el menjador, la sala d’estar, els despatxos o la sala de formació. Tot això permetrà una major adaptabilitat en diferents situacions (ingrés de més dones al servei, situacions de pandèmia, etc.). La instal•lació comptarà amb més llocs de magatzem a la zona del garatge de vehicles i s’incrementa l’espai de la zona del gimnàs, que comptarà amb una terrassa.

Provisionalment, i mentre es dugui a terme la reforma del parc, la dotació dels Bombers de Mallorca a Manacor es traslladarà a una nau que s’ha llogat al polígon de Manacor. La presidenta Cladera i la resta de la comitiva han visitat la nau, on s’ubicarà tot el personal, els vehicles i el material dels bombers durant l’execució de l’obra.

Està previst que les obres comencin al juny d’enguany i el termini d’execució, una vegada comencin les demolicions, és de 12 mesos. El pressupost per a la reforma integral és de 3.696.222,93 €.

La reforma integral del parc de bombers de Manacor és una passa més en la modernització de les instal•lacions i infraestructures dels Bombers de Mallorca, com la construcció del nou parc de bombers de Santanyí, el novè dels Bombers, així com el projecte de reagrupació de tota la prefectura del Servei de Bombers a una seu nova a Marratxí.