Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Continuen les tasques de recuperació i conservació a Es Baulenes i Es Racons

Continuen les tasques de recuperació i conservació a Es Baulenes i Es Racons

(30/08/2022)

Ambdós jaciments formaran part de la primera ruta arqueològica que prepara la Direcció insular de Patrimoni

La vicepresidenta primera del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han visitat avui els jaciments arqueològics Es Baulenes i Es Racons, a Porreres i Llubí respectivament. Tots dos són jaciments talaiòtics on es duen a terme actualment tasques de recuperació i conservació gràcies a l’ajuda econòmica del Consell de Mallorca.  

L’objectiu de la campanya d’aquest any del jaciment Es Baulenes, situat al sud del terme de Porreres, és la seva obertura al públic al setembre, ja que fins ara el seu accés es trobava restringit. Per aquest motiu, s’hi duen a terme tasques de condicionament i s’hi desenvolupen treballs de manteniment necessaris per a la seva conservació. 

Per la seva banda, el jaciment arqueològic Es Racons, situat a poc més de mig quilòmetre al sud-est de Llubí, executa tasques de consolidació i restauració als dos talaiots principals del conjunt monumental. 

La Direcció insular de Patrimoni prepara a hores d’ara un projecte experimental que consistirà a crear una ruta per als jaciments arqueològics de Mallorca. De fet, els jaciments Es Baulenes i Es Racons hi formaran part. Aquesta primera ruta passarà pels assentaments arqueològics que es troben a finques públiques o que tenguin un conveni amb l’Ajuntament corresponent, per tal de facilitar l’accés als visitants. La institució insular s’encarrega ara de dissenyar el recorregut, però també s’ocuparà del manteniment i la senyalització de la ruta. L’objectiu és posar a l’abast de les persones aquests espais amb gran valor històric per divulgar-ne i difondre la seva importància. 

Durant la visita, Busquets ha avançat que “la ruta arqueològica es posarà en marxa aquest darrer any de legislatura, amb la finalitat que els mallorquins i mallorquines puguin gaudir d’aquests espais històrics d’època talaiòtica”. A més, ha destacat que, “gràcies a la línia de subvenció que anualment dona el Consell de Mallorca, hi ha una continuïtat en les tasques de conservació, recuperació i manteniment dels jaciments arqueològics”.

El Consell de Mallorca, a través de la Direcció insular de Patrimoni, destina enguany 270.000 euros a recuperar els espais arqueològics i paleontològics dins l’àmbit territorial de l’illa de Mallorca. La finalitat d’aquesta subvenció és promoure la recuperació d’aquests espais històrics, alhora que se’n fomenta el seu coneixement, manteniment, accessibilitat i conservació. 

Els beneficiaris d’aquests ajuts són particulars, ajuntaments i universitats, amb partides de 90.000 euros previstes per a cada grup. Enguany s’han presentat 24 projectes d’arreu de l’illa a aquesta convocatòria.