Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cultura inicia el camí per crear un Museu d’Art del Consell de Mallorca

Cultura inicia el camí per crear un Museu d’Art del Consell de Mallorca

(07/12/2016)

Amb els objectius d’ordenar i cohesionar tot el patrimoni artístic del Consell de Mallorca, i d’apropar-lo a la ciutadania, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports impulsa la creació d’un Museu d’Art amb quatre seus: Palau Reial, la Misericòrdia, el Krekovic i Raixa. Un projecte que aglutinarà un fons d’art heterogeni de 1.400 obres procedents de col·leccions diverses: des del patrimoni procedent de l’antiga Diputació Provincial al fons d’art contemporani de la institució.

El Consell de Mallorca disposa d’unes 1.400 obres en propietat procedents de col·leccions diverses, una part important de les quals no es troba a l’abast del públic i estan distribuïdes entre diferents edificis de la institució. “Després d’una important tasca d’inventari i de catalogació, ara del que es tracta és d’ordenar les col·leccions artístiques del Consell i també els diferents espais expositius dels quals disposam”, explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “un projecte de llarg recorregut en el qual participen diferents departaments del Consell: Cultura, Serveis Generals i Presidència”.

 

El Museu d’Art del Consell estarà integrat per quatre edificis –Palau Reial, el Centre Cultural la Misericòrdia, l’edifici Krekovic i la finca de Raixa- que donaran cobertura a les activitats de difusió d’un fons d’art procedent de col·leccions tan diverses com el patrimoni de l’antiga Diputació Provincial –actualment exposat parcialment a Palau Reial i que conté una important col·lecció de pintura mallorquina de final del segle XIX i començament del XX-; la col·lecció Marroig –integrada per elements metàl·lics i ceràmica dels segles XIV-XX procedents de reformes al nucli històric de Palma-; la col·lecció Kristian Krekovic –unes 300 obres pictòriques de Kristian Krekovic, indumentària i objectes folklòrics procedents del Perú-; i el fons d’art contemporani del Consell –integrat per obres artístiques multidisciplinars datades entre 1980 i l’actualitat, on s’inclou l’adquisició d’art jove fruit del projecte Noves Presències-.

 

Un fons artístic que el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports ha decidit posar en valor i apropar-lo a la ciutadania amb l’impuls del projecte de creació d’un Museu d’Art del Consell de Mallorca davant la necessitat “de crear un discurs global, integrat i coherent respecte les diferents col·leccions artístiques i els edificis que les acullen”, en paraules de Miralles.

 

La primera passa, que se durà a terme durant l’any 2017, és el reconeixement d’aquest fons d’art del Consell com a col·lecció museogràfica, una figura inclosa dins la llei de museus de les Illes Balears, de 2003. Això implicarà tenir una exposició permanent, coherent i ordenada dels béns que es troben a espais visitables de Palau Reial, degudament museografiats; a més de l’habilitació de dues sales més d’exposició a l’edifici multiusos de la Misericòrdia més enllà de la Capella i la planta baixa. Pel que fa a l’edifici Krekovic, ja s’està fent feina per a reubicar l’Arxiu General del Consell en un espai alternatiu i així poder ampliar les sales d’exposició per acollir, a més de l’obra de Kristian Krekovic, altres exposicions del fons d’art contemporani del Consell. 

 

Més a llarg termini, en una segona fase, el projecte està previst que conclogui amb el reconeixement legal del Museu d’Art del Consell de Mallorca, amb seu principal al Centre Cultural la Misericòrida.

 

“Mentrestant farem feina en una política d’adquisicions d’obres que ens permetin omplir els buids d’aquestes col·leccions”, ha avançat el cap de la Secció de Museus del Consell, Gabriel Pons, “ja que un dels principals objectius d’aquest projecte és donar coherència a un fons molt heterogeni, al mateix temps que feim feina perquè la gent es pugui beneficiar d’aquest patrimoni artístic”.

 

El projecte de creació del Museu d’Art del Consell de Mallorca s’aprovarà en el pròxim Ple del Consell de Mallorca, previst per dilluns 12 de desembre de 2016. Dins el pressupost de 2017 del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports el projecte disposa d’una dotació econòmica de 120.000 euros per abordar, entre d'altres, l’elaboració d’un pla museístic i la creació d’una imatge i un pla de difusió unitari –senyalització, plafons, fulletons, oferta de visites,...- per als quatre espais expositius del Museu d’Art per tal de reforçar la idea de xarxa.