Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Divulgació de l’economia local, social i solidària entre les empreses i ajuntaments del Pla de Mallorca

Divulgació de l’economia local, social i solidària entre les empreses i ajuntaments del Pla de Mallorca

(03/03/2022)

El Consell de Mallorca ha col·laborat amb l’associació Mercat Social en l’elaboració d’un directori que donarà a conèixer les iniciatives de la comarca en aquest àmbit.

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i el president de Mercat Social, Jordi López, han presentat el primer catàleg web i directori d’iniciatives, empreses i entitats que formen part de l’economia local, social i solidària al Pla de Mallorca. 

Aquesta feina s’ha desenvolupat gràcies al projecte ESS Local que es va engegar l’any 2021 dins del Pacte per al foment de l'economia social i solidària i el desenvolupament local a Mallorca, signat per tots els grups polítics del Ple del Consell de Mallorca. 

Així, el projecte ha estat impulsat i coordinat per l’associació Mercat Social amb el suport del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, i la col·laboració de la Mancomunitat Pla de Mallorca i l’associació Pla de Mallorca XXI. 

El conseller Alzamora ha valorat positivament que s’estiguin veient «els fruits que dona el Pacte que van signar tots els grups polítics del Consell de Mallorca, un Pacte que es desenvolupa gràcies a una aportació econòmica de 30.000 euros de la institució insular». En aquest sentit, ha recordat que fa uns mesos es va inaugurar un espai a Son Sardina per fomentar l’economia social i el desenvolupament local des de Palma, i ha remarcat de la importància que es faci també a la part forana. 

«La concreció del Pacte en aquest directori i catàleg web suposa la divulgació de l’economia social i solidària, d’una economia més humana i més sostenible. Potenciam també el valor afegit social, ambiental i ètic de l’economia social, i contribuïm a la diversificació econòmica», ha afirmat Alzamora. 

El conseller ha conclòs: «Al capdavall, una proposta com aquesta permetrà que les empreses i el sector productiu hi guanyin, que la ciutadania hi guanyi i que Mallorca hi guanyi».

Per la seva banda, Jordi López ha explicat que aquests recursos tenen com a objectiu principal «afavorir el coneixement i reconeixement públic de l’economia local que es desenvolupa en els municipis del Pla de Mallorca d’acord amb els principis de l’economia social i solidària. És una economia que té valors, i que genera ocupació i genera riquesa». 

A més, ha dit, «la segona finalitat és aconseguir el coneixement mutu entre les iniciatives existents en el Pla de Mallorca que tenen afinitats estratègiques, ja que treballen amb els principis de l’economia social i del desenvolupament local». 

López ha exposat com s’ha fet la recol·lecció de dades: «inicialment hem fet una unificació de diferents fonts disperses que ja existien, i a partir del treball de camp de l’associació Pla XXI s’ha actualitzat la informació». 

El pròxim dia 12 de març a les 12 h l'associació Mercat Social organitzarà una presentació lúdica del directori i el catàleg a Can Real (Petra), que inclourà un petit concert.

Directori

El directori, en format imprès i també disponible per a descàrrega en PDF a la web de Mercat Social (www.mercatsocial.org), recull, per una banda, 31 iniciatives d’economia social i solidària als 14 municipis del Pla: cinc cooperatives de treball, quatre cooperatives agroalimentàries, 20 d’agroecologia i dues del Tercer Sector Social. 

Per altra banda, conté també 72 iniciatives de desenvolupament local amb informació bàsica del sector al qual pertanyen i les dades de contacte. És el cas de professionals artesans i mestres artesans, i d’empreses d’indicacions geogràfiques protegides (sobrassada i vi) i denominacions d’origen (vi, oli i pebre bord).

Alhora, el directori inclou una classificació de totes aquestes iniciatives per municipi. 

Catàleg web

El Catàleg web (també disponible a www.mercatsocial.org) compta amb informació detallada dels productes i serveis que ofereixen 44 empreses i iniciatives de la comarca del Pla. 

Aquesta eina estarà en actualització constant, ja que es podran anar registrant noves iniciatives i serà un referent de consulta per avançar en la direcció de la intercooperació i fomentar altres alternatives de producció i consum amb criteris d’economia social i solidària i desenvolupament local.