Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell aprova definitivament el Reglament d'Urbanisme, que permetrà agilitzar al màxim la tramitació urbanística

El Consell aprova definitivament el Reglament d'Urbanisme, que permetrà agilitzar al màxim la tramitació urbanística

(29/03/2023)

La consellera Garcías destaca que els efectes principals són "la simplificació de la càrrega administrativa, l'eliminació de tràmits innecessaris i la reducció dels terminis de resolució"

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat definitivament el Reglament d'Urbanisme de Mallorca, que és la concreció tècnica de la Llei d'Urbanisme de l'illa i que permet agilitzar al màxim tota la tramitació urbanística. En concret, han estat 15 vots a favor, 5 en contra i 6 abstencions, per part dels grups de l'oposició.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías ha assenyalat que els efectes principals d'aquest nou Reglament són "la simplificació de la càrrega administrativa, l'eliminació de tràmits innecessaris i la reducció dels terminis de resolució, especialment de les llicències urbanístiques". També ha recordat que es tracta d'un compromís de legislatura. Més concretament el punt 93 dels Acords de Raixa. El novembre del 2020 s'aprovà inicialment el Reglament que ara s'aprova de manera definitiva.

Garcías ha remarcat que el Reglament ha estat fruit d'un procés participatiu. En aquest sentit, ha recordat que a finals de 2019 es crearen 8 meses temàtiques de debat en la qual varen fer aportacions tècniques i jurídics de l'àmbit urbanístic de les diferents administracions, organitzacions, entitats, associacions, col·legis professionals. A més d'haver-hi la possibilitat de participar de tots els grups polítics del Consell Insular de Mallorca. En aquella primera fase varen participar més de 60 persones en representació de 30 entitats diferents.

En aquesta darrera fase s'han presentat un total de 327 al·legacions, moltes d'elles eren observacions, propostes, comentari dirigides als diferents preceptes i a aspectes genèrics inclosos externs al document del Reglament. Han estat acceptades 83, és a dir més d'un 25%.

Garcías ha assenyalat que els principis que regeixen aquest document són els d'eficiència de l'administració pública, simplificació del document i seguretat jurídica. I també ha destacat la feina feta per "simplificar el document evitant la duplicació dels preceptes que ja figuren a la Llei". Al mateix temps que s'ha aconseguit homogeneïtzar les fórmules per a calcular els paràmetres urbanístics.

En definitiva la consellera Garcías, ha explicat que el reglament permet agilitzar al màxim tota la tramitació urbanística, la dels planejaments i també la de les llicències. "Afecta la ciutadania perquè els tràmits municipals seran més lleugers amb un informe tècnic més curt, més concret i més concís, que permetrà escurçar terminis", ha dit.