Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell aprova que el 31 de desembre sigui la Diada de Mallorca

El Consell aprova que el 31 de desembre sigui la Diada de Mallorca

(23/12/2016)

Els grups polítics del PSOE, MÉS per Mallorca, Podem i el Pi han aprovat el dictamen sorgit de la Comissió sobre la Diada de Mallorca mentre que el PP i C’s han votat en contra

El ple extraordinari del Consell celebrat divendres 23 de desembre ha aprovat que la Diada de Mallorca se celebri a partir de l’any 2017 el 31 de desembre. La sessió, presidida pel vicepresident primer Francesc Miralles, ha acordat amb 18 vots a favor i 14 en contra la ressolució del dictamen sorgit de la Comissió Especial per a la Diada de Mallorca. Han votat a favor els grups de PSOE, MÉS per Mallorca, Podem i Pi i s’han mostrat contraris PP i C’s.

 

El dictamen de la Comissió aprovat, i que en el plenari ha estat defensat pel conseller Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca), recull en les seves conclusions:

 

“1. El Ple del Consell de Mallorca acorda aprovar proclamar com a Diada de Mallorca el 31 de desembre.

 

2. El Consell de Mallorca es compromet a estudiar les fórmules per celebrar la Diada de Mallorca i la festa de l’Estendard en coordinació amb l’Ajuntament de Palma.

 

3. El Ple del Consell de Mallorca acorda que el govern insular adopti i implanti les recomanacions del dictamen aprovat per la Comissió Especial sobre la Diada i, en particular que cerqui una data adequada per organitzar l’acte de reconeixement i distincions de la institució  que no se superposi amb la celebració de la Festa de l’Estendard.

 

4. Per al seguiment de com s’implanten la resta de recomanacions d’aquest dictamen, i per definir-les, ampliar-les i actualitzar-les, s’acorda mantenir oberta la Comissió Especial sobre la Diada de Mallorca.”

 

Seguint també aquest document, les raons per les qual s’ha triat dia 31 de desembre són relacionades amb el marc legal, de rellevància, històriques, socials i populars, de participació ciutadana i de context cultural. Igualment, els experts i les entitats consultades foren partidàries en un 80% de les intervencions que la Diada de Mallorca fora el 31 de desembre.

 

Durant el plenari, i abans del grups polítics, han intervingut les entitats Fundació Jaume III, Grup Blanquerna, Assemblea Sobiranista de Mallorca i Stei-i.

 

La Comissió Especial per la Diada de Mallorca va ser creada pel plenari del Consell i es constituí al febrer de 2016 sota la presidència del conseller Antoni Amengual (el Pi). Amengual dimití al juliol i al mes de setembre va ser substituït pel conseller Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca).

 

La data de 31 de desembre substitueix com a Diada de Mallorca la de 12 de setembre que va ser fixada l’any 1997. En opinió dels grups que han impulsat el canvi, aquesta data no havia arribat a arrelar mai dins la societat.