Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell dóna llum verda a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

El Consell dóna llum verda a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

(12/11/2015)

El ple de la institució insular celebrat avui també ha aprovat la revocació definitiva de la importació de fems d’Europa per ser incinerat a Mallorca.

El protocol de col·laboració entre el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Llucmajor i la Fundació Toni Catany per crear el Centre Internacional de Fotografia dedicat al fotògraf llucmajorer ha rebut avui el suport de totes les forces polítiques representades en el ple del Consell. El protocol ha estat defensat pel vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles davant la presència a la sala del batle de Llucmajor, Jaume Tomàs i de destacats representants de la Fundació Toni Catany, entre ells, Maria del Mar Bonet, Joana Font i Toni Garau, director de la Fundació que vetlla pel llegat del fotògraf.

 

Miralles ha tengut un record a la destacada figura de Catany, entorn a la qual s’ha assolit  “l’entesa institucional” per engegar un full de ruta que “permeti convertir aquest centre en un referent per a l’illa de Mallorca i també a nivell internacional”.El vicepresident primer ha destacat que “la institució en el seu conjunt ha manifestat públicament l’interès per dur a terme aquest projecte, el compromís amb Toni Catany, que no creia en una gran obra mestre sinó en l’obra de tota una vida”.

 

El projecte de col·laboració inclou la compra de la casa natal de Catany; l’elaboració del projecte arquitectònic per executar l’obra; treballs de digitalització del seu arxiu; la revisió del projecte museològic del centre i l’elaboració del projecte museogràfic. L’objectiu és executar durant el 2016 el màxim possible dels 4 milions 300 mil euros d’inversions estatutàries atorgades per l’Estat al Govern de les Illes Balears per a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany en el conveni de 2009 “per evitar que es perdin”, alhora que es planteja aconseguir una segona pròrroga que permeti acabar les obres i posar en funcionament aquest centre com una “peça més de la política cultural que ha de liderar el Consell”.

 

 

Revocada la importació de fems

 

Per altra banda, el ple celebrat avui ha aprovat també la revocació definitiva de les operacions d’importació de residus de fora de les Illes Balears. La revocació ha anat acompanyada d’un informe jurídic que l’avala, un informe econòmic que diu que el Consell de Mallorca no ha de fer front a cap indemnització, i un informe tècnic que exposa la situació de les tones de fems pendents d’arribar.

 

De les 50.000 tones que havien d’entrar enguany de Guiliano i Tufino i d’Irlanda, la revocació n’evitarà més de 20.000 tones. També s’evitarà que arribin 100.000 tones de residus procedents de Roma. Aquesta operació ja estava autoritzada pel Consell de Mallorca i estava en espera que el Govern acabés els tràmits per autoritzar-les. L’única manera d’aturar-la era des del mateix Consell de Mallorca amb la revocació definitiva. En total s’evitarà l’entrada de més de 120.000 tones de residus. Està previst que dia 30 de novembre arribi el darrer vaixell.

 

 

Mallorca Antitaurina i lliure de transgènics

 

El plenari celebrat avui ha aprovat dues mocions presentades pels grups polítics que donen suport a l’equip de govern (PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i Podem Mallorca). Per una banda, el ple ha acordat declarar la institució insular antitaurina i contrària a pràctica de les curses de bous i l’exercici de qualsevol tipus de violència envers dels animals. La moció també recull la voluntat de que  se celebrin curses de bous ni altres espectacles en el que es produeixi la mort a un animal en cap plaça de bous de Mallorca ni de les Balears.

 

Per altra part, el ple del Consell de Mallorca també ha aprovat una moció del PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i Podem Mallorca per declarar l’illa lliure de cultius transgènics a fi de protegir la identitat del camp de Mallorca.

 

 

Nou director-gerent de l’ADU

 

Finalment el ple del Consell també ha aprovat el nomenament del nou director-gerent de l'Agència de Disciplina Urbanística, Bartomeu Tugores. Tugores va ser qui més puntuació va obtenir d'un concurs de mèrits que es va convocar fa uns mesos i ha aconseguit la majoria de 3/5 parts del ple de la institució amb els vots del grup socialista, MÉS per Mallorca, Podem Mallorca i El Pi.