Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca abona 7,9 milions d’euros als ajuntaments perquè desenvolupin projectes de sostenibilitat i eficiència urbana

El Consell de Mallorca abona 7,9 milions d’euros als ajuntaments perquè desenvolupin projectes de sostenibilitat i eficiència urbana

(30/04/2021)

Aquesta partida econòmica forma part dels 39,5 milions d’euros que s’injectaran en els municipis de l’illa gràcies a la col·laboració del Govern balear, la institució insular i els consistoris, i contribuiran a la reactivació de l’activitat econòmica a nivell local

La presidenta Catalina Cladera i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, han signat avui convenis amb 52 ajuntaments de Mallorca per abonar-los una part de les ajudes del Consell i el Govern balear destinades a projectes de sostenibilitat i eficiència urbana. També hi ha estat present el director general del Govern d'Habitatge i Arquitectura, Eduard Rosby. 

Es tracta d’un pla d’inversió municipal en coordinació i amb cofinançament de tres nivells d’administració que deriva del conveni que el Consell va subscriure el setembre passat amb el Govern balear, amb l’objectiu de fomentar la reactivació econòmica. Govern i Consell insular aporten, al 50%, 21,2 milions d’euros als consistoris. Per la seva banda, els ajuntaments havien d’aportar un mínim del 33% del pressupost final dels projectes, i finalment la seva inversió serà de 14,8 milions d’euros. Tot això suma 39,5 milions d’euros per desenvolupar actuacions de sostenibilitat fins al 2023.

Amb els convenis signats avui, el Consell transferirà els primers 7,9 milions d’euros als consistoris.
 
En total, aquesta convocatòria permetrà 162 actuacions en eficiència energètica en espais i edificis públics; millora dels espais urbans; intervencions a la xarxa baixa del cicle de l’aigua i reducció de fuites; millora de l’accessibilitat; i foment de la mobilitat urbana sostenible. Els projectes i les obres han d’estar realitzats el 31 de març de 2023.

«Avui, a més d’avançar en els objectius de sostenibilitat, feim una injecció important per a la reactivació econòmica als municipis de Mallorca a través dels ajuntaments, i que beneficiarà les empreses i l’economia local» ha dit la presidenta Cladera, qui ha destacat que, «a banda de l’escut social que hem desplegat des del Consell i amb la resta d’institucions, també actuam en la reactivació econòmica, per això s’han mobilitzat de més de 70 milions d’euros per a accions dirigides a l’agenda urbana i sostenibilitat, a millorar la vida dels ciutadans i a la recuperació».

El conseller Jaume Alzamora ha explicat que, amb aquesta convocatòria, «hem posat èmfasi en què la reactivació econòmica es focalitzi en les empreses dels municipis i les empreses petites. Per això vàrem proposar als ajuntaments que presentessin fins a vuit projectes cadascun i així ampliessin l’impacte econòmic en el municipi i el seu teixit empresarial». 

El director general del Govern d'Habitatge i Arquitectura, Eduard Rosby, ha posat de manifest que aquesta convocatòria «és un gran exemple de la col·laboració interadministrativa. És un esforç combinat de totes les institucions que arriba d’una manera molt directa als ciutadans i a les empreses en un moment en què fa més falta que mai. A més, són projectes que s’orienten a qüestions fonamentals per als ciutadans i per a la sostenibilitat». Rosby també ha agraït el lideratge i l’agilitat del Consell Insular per treure endavant la convocatòria.

Distribució del pressupost i projectes

La quantia econòmica de les subvencions per a cada ajuntament es va establir amb una quantitat fixa de 180.000 € i una quantitat variant segons els nuclis de població i el nombre d’habitants. Cal destacar que 23 dels 52 ajuntaments participants tendran una inversió de mig milió d’euros o més. 

Pel que fa al nombre d’actuacions, cada ajuntament podia presentar fins a 8 projectes, però alguns han optat per fer-ne només un de gran envergadura. Els projectes es poden consultar aquí.

Vídeos

Roda de premsa ajudes municipis