Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca amplia i millora el programa d’assessoria als municipis en la gestió de residus

El Consell de Mallorca amplia i millora el programa d’assessoria als municipis en la gestió de residus

(18/08/2022)

La vicepresidenta Ribot assegura que «és imprescindible per encaminar-nos cap a la sostenibilitat i ho hem de fer de bracet amb els municipis»

La Direcció Insular de Residus del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient renova el programa d’assessorament als ajuntaments incorporant canvis i millores en el servei. El projecte d’assessoria municipal serveix per oferir una mà en la redacció dels plans municipals de prevenció i reducció de residus.

Fins ara, s’havia ajudat els Ajuntaments amb l'obtenció de dades, amb els plans de gestió de residus i amb l’assessorament relacionat amb residus, deixalleries, etc. La renovació del programa suposarà una passa endavant en la millora del suport que s’oferia fins ara. Amb la informació recollida i partint d’una crítica constructiva, es comunicarà als consistoris les dificultats existents i com es poden solucionar.

El nou programa d’assessorament incorpora l’estudi de les caracteritzacions de les diferents fraccions de residus. Aquesta tècnica consisteix a separar els residus que es troben dins les bosses mitjançant un triatge manual per determinar-ne el contingut. D’aquesta manera, es pot saber el percentatge d’impropis de cada fracció, és a dir, les restes que no haurien d’anar dins la bossa. Aquesta informació és imprescindible per poder millorar la qualitat de la recollida selectiva.  

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha assegurat que «el programa d’assessorament va molt bé i ens en felicitam. Hem arribat a un punt que, amb la feina de diagnosi ja feta, podrem identificar amb els ajuntaments les dificultats i ajudar a resoldre-les. Això és imprescindible per encaminar-nos cap a la sostenibilitat i ho hem de fer de bracet amb els municipis».

«Convidam a tots els municipis que encara no han sol·licitat aquest servei que ho facin. Amb el programa d'assessorament complim un dels objectius fonamentals del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca i de la Llei de residus Balears», ha recordat la consellera Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, per part seva, ha explicat que «en aquest moment ja hi ha molts de municipis que tenen en tràmits urbanístics la regularització dels punts verds (deixalleries). L’equip d’assessors també ha servit per proporcionar ajuda tècnica, perquè puguin afrontar aquesta tasca».

L’equip assessor, format per dos tècnics ambientals, també ha treballat perquè els municipis que encara no fan recollida selectiva de la matèria orgànica tenguin les eines tècniques necessàries per posar-la en marxa, i que els que ja ho fan puguin millorar-la i reduir les quantitats d’impropis presents.

El servei d’assessorament s’ha ofert a tots els municipis de l’illa i per ara ja han col·laborat amb 38 municipis: Andratx, Artà, Calvià, Deià, Escorca, Estellencs, Felanitx, Inca, Manacor, Marratxí, Pollença, Puigpunyent, Sant Llorenç, Santa Margalida, Santanyí i els inclosos dins les mancomunitats del Raiguer i del Pla (Alaró, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Lloseta, Mancor de la vall, Santa Maria i Selva; Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Santa Eugènia, Sant Joan, Sencelles, Sineu i Vilafranca de Bonany).

Arran d’aquest servei es varen organitzar jornades d’assessorament per posar en comú reptes i solucions que tenen els ajuntaments de l’illa. Fins ara, s’han organitzat jornades sobre: residus tèxtils, deixalleries, matèria orgànica i una jornada sobre plans i prevenció de residus als ajuntaments.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins els acords de Raixa, el pacte signat pel Consell de Mallorca en què es recull el compromís de donar suport als ajuntaments de Mallorca per elaborar i implementar els plans municipals de prevenció i reducció de residus, en compliment de la Llei de residus de les Illes Balears i del Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos.