Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Consell de Mallorca aprova apropar la Ruta de Pedra en Sec a tots els pobles de la Serra

El Consell de Mallorca aprova apropar la Ruta de Pedra en Sec a tots els pobles de la Serra

(10/11/2022)

  • Departament Sostenibilitat i Medi Ambient

La consellera de Medi Ambient Ribot: «avui és un dia per celebrar. La Ruta de Pedra en Sec, la columna vertebral de la nostre Serra de Tramuntana, canvia per a millor»

El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat de forma definitiva la modificació núm. 1 del Pla Especial d’Ordenació i de Protecció de la Ruta de Pedra en Sec. L'aprovació, que s’ha aconseguit amb 17 vots favorables, 0 vots en contra i 16 abstencions, suposarà que la Direcció Insular de Medi Ambient podrà treballar per millorar el traçat de la Ruta de Pedra en Sec i permeten augmentar la seguretat de les persones usuàries, així com incrementar l’interès patrimonial i paisatgístic del recorregut.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha destacat que «avui és un dia per celebrar. La Ruta de Pedra en Sec, la columna vertebral de la nostra Serra de Tramuntana, canvia per a millor. Ara serà més llarga i arribarà a més gent. També serà més moderna i segura. Tot pensat, perquè la gent de la nostra illa es pugui apropar a la natura sense perills i d’una forma poc impactant. Amb més camins, que podran evitar la concentració en certs punts i amb un accés més fàcil i sostenible per la gent de Mallorca».

L'objectiu d'aquesta ampliació és fer més accessible la serra de Tramuntana a la ciutadania, a més de donar resposta a les peticions de diversos ajuntaments de connectar-los amb la Ruta de Pedra en Sec, i millorar el traçat de la ruta per tal d'augmentar la seguretat dels senderistes, la viabilitat i l'interès patrimonial i paisatgístic del recorregut.

Variants, etapes i refugis

El nou Pla Especial preveu la creació i ubicació dels refugis de Galatzó, ubicat en les antigues porqueres de la finca pública de Galatzó, i el refugi de Raixa, que estarà situat a cals Amos, finca pública de Raixa. També s’inclou la previsió d’un futur refugi a les Cases Velles des Tossals dins la finca pública des Tossals Verds.

Pel que fa a la modificació d’etapes o variants ja incloses en el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS) destaquen: Etapa 2. Coma d’en Vidal - Esporles. Etapa 3. Esporles - Can Boi. Etapa 5. Muleta - Tossals Verds. Etapa 7. So n’Amer - Pollença.

Les noves variants incloses permeten donar resposta a les peticions dels ajuntaments de Palma, Puigpunyent, Calvià, Esporles, Lloseta, Mancor de la Vall, Santa Maria i Bunyola, amb recorreguts que enllacen amb pobles o llocs d’interès i que contribueixen al desenvolupament local dels municipis afectats:

  • Variant I. Galilea: es tractaria del camí de sa Font Nova, que permet la connexió des de la finca pública de Galatzó a Galilea. Es tracta d’un camí públic tradicional que empraven els treballadors de Galilea per anar a treballar en les tasques agrícoles de la finca de Galatzó. Amb aquesta incorporació es completaria la connectivitat de la Ruta de la Pedra en Sec amb tota la xarxa de camins i itineraris del municipi de Calvià i permetria una major connexió amb les zones turístiques del municipi i amb tota la gent que, a dia d’avui, gaudeix de la finca de Galatzó.
  • Variant J. La Vileta: aquesta variant suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès històric i constructiu (en alguns trams està empedrat), i permet la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb Palma, en millora la connectivitat, ja que s’hi pot accedir amb transport públic.
  • Variant K. Son Sanutges: la variant discorre pel camí antic de Planícia, que ja es troba obert i senyalitzat com a itinerari senderista, inclòs pel seu elevat interès patrimonial i paisatgístic. A més aquesta variant permet oferir a les persones que practiquen senderisme una opció de recorregut més curta entre el refugi de la Coma d’en Vidal i el nucli urbà d’Esporles (etapa 2) i la fa apta per a un sector més ampli de població.
  • Variant L. Universitat: aquest itinerari ja es troba obert i senyalitzat com a itinerari senderista. Aquesta variant suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès paisatgístic i patrimonial. A més, la seva incorporació permetrà millorar la connectivitat de la Ruta amb la ciutat de Palma, ja que la UIB (on finalitza el recorregut) disposa d’estació de metro i connexió amb bus.
  • Variant M. Palmanyola: a més, suposa la inclusió d’un itinerari de gran interès històric i ambiental (entorn declarat com a paisatge pintoresc, el sistema hidràulic de la font de Mestre Pere i la síquia de na Cerdana i pròxim a la síquia d’en Baster), i permet la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb el transport públic a la zona de sa Garriga a Son Sardina.
  • Variant N. Santa Maria del Camí: la inclusió d’aquesta variant permet l’accés a la Ruta de Pedra en Sec des del nucli urbà de Santa Maria, n’augmenta la connectivitat i, a més, permet l’entrada i la sortida a la ruta amb transport públic, especialment amb el tren.
  • Variant O. Torre des Verger: entre l’hort de Planícia i la torre des Verger, que es mantenen com a part de la ruta pel seu interès històric, patrimonial i paisatgístic.

La modificació núm. 1 del Pla Especial d’Ordenació no inclou la previsió de noves zones d’aparcament. Amb la inclusió de les noves variants s’incrementa de manera considerable la connexió de la Ruta de Pedra en Sec amb el transport públic, fet que permetrà oferir a les persones usuàries un ample ventall de possibilitats per accedir a la Ruta de Pedra en Sec.

Protecció de la Ruta de Pedra en Sec

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per tal de facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l'entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana. La ruta passa pels termes municipals d'Andratx, Calvià, Puigpunyent, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Bunyola, Alaró, Mancor de la Vall, Deià, Sóller, Fornalutx, Escorca i Pollença.

Està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i adreçat a un públic el més ampli possible. D'acord amb el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2015, la Ruta de Pedra en Sec discorr per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km distribuïts en 8 etapes, vuit variants que sumen 128,82 km. Tota la ruta té una longitud de 299,56 km.

Més informació: https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221