Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca articula un pla d’acció humanitària i solidaritat amb Ucraïna

El Consell de Mallorca articula un pla d’acció humanitària i solidaritat amb Ucraïna

(25/03/2022)

  • Destina 5 milions € més als ajuntaments per reforçar els serveis socials municipals.
  • Habilita un telèfon per coordinar els acolliments familiars de persones desplaçades a l’illa i una web informativa.
  • El Consell fa una aportació extraordinària de 100.000€ al Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació.

«Ens hem reunit amb els batles i batlesses per informar-los que ens posem a la seva disposició per coordinar les accions solidàries i de cooperació de Mallorca amb el poble ucraïnès i l'acolliment temporal de persones desplaçades pel conflicte» ha expressat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, després d’una reunió mantinguda amb batles i batlesses per informar de les accions insulars d’ajut humanitari i de caràcter social.

D’una banda, el Consell de Mallorca ha proposat canalitzar els ajuts destinats a Ucraïna a través del Fons Mallorquí de Solidaritat i de Cooperació, entitat de cooperació municipalista sense ànim de lucre de la qual en són socis tant el Consell com els ajuntaments i mancomunitats.

En aquest sentit, Cladera també ha anunciat que la institució insular amplia la seva aportació al Fons amb una partida extraordinària de 100.000€, perquè es destinin a ajut humanitari, com puguin ser la compra de material sanitari, d’educació, la millora d’instal·lacions d’acollida o equips tècnics per cobrir les necessitats de les persones desplaçades. El Fons treballa en xarxa amb altres entitats de cooperació i governs locals de regions d l’est d’Europa.

D’altra banda, el Consell proposa un pla per articular el procés d’acolliment familiar temporal de les persones desplaçades des d’Ucraïna a Mallorca en coordinació amb el Govern de les Illes Balears i el de l’Estat. «És important que l’acollida sigui estructurada, ordenada i coordinada» ha dit Cladera, i per això «ens posam al servei dels ajuntaments i la ciutadania per coordinar les peticions municipals i generals de famílies interessades en acollir persones desplaçades».

«En aquests moments tenim 43 famílies interessades en acollir infants i adolescents desplaçats des d’Ucraïna i sabem que n’hi haurà més, també per acollir famílies desplaçades» ha apuntat la presidenta, per això «és necessari coordinar tots els recursos que siguem capaços de posar a disposició d’aquesta gent desplaçada i per això hem habilitat el telèfon gratuït d’atenció ciutadana de l’IMAS, 900 100 444, per coordinar els processos d’acolliment en famílies de Mallorca en coordinació amb el pla estatal». L’IMAS acompanyarà totes les famílies en aquest procés.

De moment, l’Institut Mallorquí d’Afers Socials ja ha assumit la tutela de nou infants i adolescents ucraïnesos que han arribat a Mallorca sense un adult de referència. S’han agilitzat totes les gestions per proporcionar-los un entorn estable amb una família d'acollida, fent-los seguiment i garantint la cobertura de totes les seves necessitats mentre siguin a Mallorca, i tenen a la seva disposició una psicòloga ucraïnesa resident a Mallorca per ajudar en la seva adaptació.

Aquest telèfon, atès per educadors, treballadors socials i psicòlegs, recollirà peticions de persones interessades en acollir famílies i/o infants o en proporcionar qualsevol tipus d’ajuda, com ara habitatges buits que vulguin posar a disposició de les persones desplaçades des d’Ucraïna.

També s’ha creat un directori web a la pàgina principal de l’IMAS, amb informació de servei públic sobre com cada ciutadana o ciutadà, entitats o empreses interessades poden ajudar a les persones desplaçades, com processos d’acollida, donacions, voluntariat, etc. La pàgina ja és operativa. L’adreça és https://ucraina.imasmallorca.net

D’altra banda, Cladera també ha anunciat durant la reunió amb els ajuntaments, que el Consell aportarà 5 milions d’euros més, provinents de la mobilització dels romanents, per reforçar els serveis socials comunitaris bàsics, cosa que incrementa notablement la partida que es destina als ajuntaments mitjançant els convenis específics que es firmen amb cadascun dels municipis. Aquests 5M s’afegeixen als més d’11M que s’ha aportat enguany en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears.

A la reunió mantinguda avui matí amb els batles i batlesses han participat el conseller de Presidència, Javier de Juan; la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofía Alonso; la directora insular d’Infància i Família, Maria Ángeles Fernández, i el director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin.