Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca defensa l’actuació de la paralització de la sortida d’escòries cap al Port de Palma

El Consell de Mallorca defensa l’actuació de la paralització de la sortida d’escòries cap al Port de Palma

(12/09/2017)

La consellera Sandra Espeja lamenta que s’hagi malinterpretat un gest de transparència cap a la societat civil organitzada com és convidar-los a veure les escòries tractades

Des del Departament de Medi Ambient es vol aclarir que la convidada que es va fer a diferents entitats ecologistes per visitar el munt d’escòries tractades de Tirme, responia a un acte de transparència perque poguessin tenir la major informació possible de primera mà.

                       

Tot i que les sortides de material no passen per autorització del Consell, recordar que la consellera Sandra Espeja el 27 de juny va paralitzar la sortida d’escòries tractades cap al port de Palma seguint el principi de precaució, ja que no hi havia cap document oficial que confirmés si hi havia o no un informe d’impacte ambiental de les obres. Aquesta carta va ser tramesa tant a l’empresa concessionària com a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Pesca . És la primera vegada a les Illes Balears que s’aplica el principi de precaució.

 

Va ser una setmana després,  dia 3 de juliol, quan la mateixa conselleria ens va fer arribar un escrit oficial on es confirmava que l’obra no tenia informe d’impacte ambiental però que legalment tampoc era necessari.

 

Des del Departament de Medi Ambient es destaca que les cendres i les escòries tractades són dues coses diferents i el seu tractament també ho és. Les cendres són tòxiques i s’han de confinar i emmagatzemar amb seguretat dins un dipòsit. Les escòries estan catalogades com a no tòxiques i no perilloses. Tot i així, Sandra Espeja ha repetit en vàries ocasions “que això no es una excusa perque aquest material s’utilitzi sense cap tipus de control i manco si hi ha el mínim indici que pot provocar contaminació”.

 

Sobre el Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca, aclarir que les cendres no s’han utilitzat mai per obres públiques, ja que en ser tòxiques la mateixa normativa ho prohibeix. També recordar que en el darrer anys s’ha augmentat la taxa de recollida selectiva gràcies a la decisió de rescindir l’encomana i ajudar als municipis a què s’autogestionin adaptant-se a les seves necessitats.

 

Finalment, la consellera Espeja ha dit que des del Departament “s’ha facilitat i es facilitarà en tot el que es pugui les investigacions que venguin a esclarir els fets denunciats i que tota institució competent tindrà accés a les escòries tractades si creuen oportú dur a terme analítiques”.