Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca duu a debat la importància de l'educació i divulgació de la pedra en sec

El Consell de Mallorca duu a debat la importància de l'educació i divulgació de la pedra en sec

(26/11/2016)

Durant la II Jornada tècnica: l'Educació i la Pedra en Sec, el director insular de Medi Ambient ha manifestat el compromís del Departament amb la pedra en sec i amb l'obertura de camins públics perquè tothom en pugui gaudir

El director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha estat l'encarregat avui de tancar la II Jornada tècnica: l'Educació i la pedra en sec, organitzada des del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i a la que hi han participat durant dos dies més d'una trentena de persones. Un dels objectius principals ha estat abordar des de diferents vessants la importància de l'educació per tal de sensibilització a la població més jove envers la pedra en sec. A més, s'ha volgut reivindicar la necessitat de promoure'n la divulgació i el coneixement i aprofundir-hi des del punt de vista històric, cultural o científic i fer que arribi a la comunitat i a l'àmbit de l'escola. També s'ha donat a conèixer propostes i iniciatives concretes d'aprenentatge per a les escoles i per a les entitats d'educació en el lleure, així com iniciatives de divulgació a través dels nous canals de difusió de la informació.

Durant la seva intervenció, Manchado ha destacat el compromís del Consell de Mallorca amb la pedra en sec. Ha assegurat que s'està treballant per obrir nous trams de la ruta i camins públics "perquè sense camins, sense pas, no hi ha pedra". A més també ha volgut destacar l'esforç que s'està duent a terme perquè la tècnica de la pedra en sec sigui reconeguda com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

L'encarregat d'encetar el torn de ponències ha estat Miquel Rayó, divulgador naturalista i escriptor, qui ha explicat la influència de la pedra en sec en la literatura. Sota el títol "Els paisatges de la pedra seca. La Wikipedra i altres iniciatives de l'Observatori del Paisatge de Catalunya", Jordi Grau, tècnic de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, ha explicat la feina duita des d'aquesta institució per tal de divulgar la importància d'aquesta tècnica. El professor de l'IES Marratxí, Josep Lluís Pol, ha centrat la seva xerrada en el Castell d'Alaró com a construcció que permet de manera presencial ensenyar als alumnes les característiques de la pedra en sec.

Per altra banda, Ruth Campins, Marta Garau i Sonia González, tècniques de la Unitat d'Educació Ambiental del Departament de Medi Ambient, han explicat als presents la seva experiència com educadores que diàriament mostren a alumnes d'arreu de Mallorca els encants i particularitats de la Serra i de la feina dels margers.
La desaparició dels margers ha estat el tema central de la ponència de Neus Borell, de la Fundació el Solà de la Fatarella de Tarragona, a més de la guia didàctica que s'ha realitzat des de la institució a la que pertany.

Finalment, Miquel Ramis, professor d'Educació Física de l'Aula Balear i Carles Ramis, mestre d'Educació Física de l'Aula Balear, han parlat del Projecte GR 221 i de com es divulga la ruta de pedra en sec a l'aula.

Una vegada finalitzades les ponències ha tingut lloc una taula redona per tal de posar en comú problemes i propostes per millorar la divulgació de la pedra en sec a les escoles. Una de les principals conclusions ha estat la necessitat d'incrementar la col·laboració entre institucions i implicar-se en les demandes que es fan des dels centres escolars per fomentar el coneixement de la feina dels margers i de la riquesa de la natura entre els més joves.

També s'ha parlat que s'ha de fer un treball previ des de les aules abans d'introduir als alumnes en feina de camp perquè ho puguin gaudir en tot el seu esplendor.

S'ha detectat que un dels principals problemes és que, si bé a primària és més senzill implicar als infants, a partir de l'adolescència cal fer un treball més profund per recuperar l'interès dels joves en la natura i tot el que aquesta els hi pot oferir. I això passa per fer-los veure que la pedra en sec és una tècnica viva, on hi ha persones que treballen pel seu manteniment.

Aquesta és la segona edició d'aquestes jornades tècniques sobre pedra en sec que es duu a terme des del Consell de Mallorca que es pretén que sigui un espai d'intercanvi d'opinions i experiències on es tractin diferents temes relacionats amb aquesta tècnica constructiva.