Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca i l’Escola de Música i Dansa de Mallorca presenten el projecte Eufolk a les institucions europees

El Consell de Mallorca i l’Escola de Música i Dansa de Mallorca presenten el projecte Eufolk a les institucions europees

(12/04/2017)

El president Miquel Ensenyat, el director insular de Participació Ciutadana i Joventut Jaume Alzamora i el director de l’Escola de Música i Dansa Gabriel Frontera

Un delegació del Consell de Mallorca i de l’Escola de Música i Dansa han presentat davant les institucions europees de Brussel•les el projecte Eufolk.

 

El president Miquel Ensenyat, el director insular de Participació Ciutadana i Joventut Jaume Alzamora i el director de l’Escola de Música i Dansa Gabriel Frontera s’han reunit, juntament amb l’eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs, amb el cap de gabinet del president del Parlament Europeu Diego Ganga i amb Marc Vanderhaegen membre de la Unitat D2 Creative Europe del Directorat General d'Educació i Cultura de la Comissió Europea

 

El projecte Eufolk pretén fomentar el desenvolupament de talents emergents i nova audiència. S’espera, d'una banda, sistematitzar la detecció d'artistes emergents en el camp de la dansa i música folklòrica, desenvolupar la seva formació, i estimular la seva mobilitat transnacional amb un calendari internacional de tallers formatius i d'investigació. D'altra banda, augmentar la visibilitat dels artistes emergents, tant a nivell local com internacional, a través d'un calendari d'esdeveniments internacionals i, sobretot, amb el festival de danses i músiques folklòriques que se celebrarà a Mallorca. En ser Mallorca una destinació turística important el festival estarà exposat a un públic internacional de magnituds gairebé impossibles d'aconseguir en altres llocs.

 

Per a Miquel Ensenyat “la proposta d’Eufolk és una oportunitat per dinamitzar els sector de la cultura popular i, al mateix temps, aprofundir en la investigació i en l’intercanvi d’experiències amb altres països. Segons el president del Consell “estam segur que un projecte així interessa a la Unió Europea perquè treballa la integració del continent des de la base, a partir dels ciutadans”.

 

Eufolk compta amb 13 socis de12 països per començar i s’espera nous membres s'afegeixin al llarg del projecte.

 

Aquests són el Consell de Mallorca ( mitjançant el Consorci EUROLOCAL Mallorca), España, ll’Escola de Música i Danses de Mallorca Bartomeu Enseñat Estrany, Stichting (Paloina, Holanda), Community Centre Vitosha 1951 (Bulgaria), Videjas paaudzes deju kopa "Upe" (Letonia), Dawnswyr Nantgarw / Bro Taf (Gal•les), Akragas Folk Dance Group (Italia), Siauliu Univrsitetas (Lituania), Stowarzyszenie Przyjaciol Zespolu Tanca Ludowego "Mali Gorzowiacy" (Polònia), Grupo Etnográfico de Areosa (Portugal), Elliniko Kentro Laografikon Meleton (Grecia), Groupe Arts et Traditions Populaires La Savoie (França), Duna Art Company International Multicultural Foundation (Hongria).

 

S’ha fet un programa de treball per a quatre anys i en el primer exercici s’ha sol•licitat una subvenció de 500.000 euros.

 

Per tal de desenvolupar el projecte es treballarà en sis àmbits diferents.

 

El primer és Eufolk Plataform Building que consistirà en una plataforma ben dirigida i gestionada per poder organitzar i dur a terme tots els projectes artístics de la mateixa, complir amb el seu pressupost i per establir les bases que permetin la seva perdurabilitat.

 

La segona és l’Eufolk Festival que representarà el nexe d'unió i visualització de tots els projectes artístics de la plataforma, i servirà d'aparador per a la promoció dels artistes emergents que sorgeixin d'ella. La seu es fixarà a Mallorca. La inscripció no es limitarà als països membres de la plataforma. Tindrà un caràcter competitiu i internacional, amb presència de grups folklòrics d'almenys 4 continents, i amb un jurat seleccionat entre experimentats i especialistes de renom en folklore.

 

Un altre punt en què es treballarà és l’Eufolk Anthem. És a dir, es crearà un himne amb l'objectiu que es converteixi en la cançó de referència en el món del folklore, transcendint fins i tot les fronteres europees, i promovent els valors europeus de respecte i convivència entre cultures.

 

També es posarà en marxa els Eufolk Folkfussions que treballaran la fusió intercultural de música folk. Aquesta iniciativa parteix d'una fase d'investigació i recopilació dels elements característics de les músiques tradicionals de cada un dels països membres de la plataforma, per a posteriorment compondre peces inèdites, unint en una mateixa música, fragments i enllaços inspirats en les arrels musicals de cada país. Durant el procés de creació es programaran masterclasses per formar artistes en instruments i músiques d'altres països. La reunió dels treballs anuals finalitzarà amb la producció d'un concert itinerant folkfussion

 

L’ensenyament recíproc basat en la formula "tots a tots" dels balls i coreografies tradicionals dels membres de la plataforma serà la idea principal d’Eufolk Workshop Touring. Una parella seleccionada per cada país viatjarà i participarà en els cursos impartits per altres membres de la plataforma, de manera que al final del programa Eufolk, tots els membres podran ensenyar el que han après als seus respectius països. Es produirà un espectacle conjunt reunint artistes de diversos països ballant peces dels altres països Eukolk.

 

El darrer àmbit és el Common Heritage Discovery. Es tracta d’una iniciativa que persegueix la investigació i, si escau, recuperació de músiques i balls tradicionals, reconstruint el seu recorregut al llarg de la història, des dels seus orígens (normalment populars), fins a la seva diversificació actual, traçant les transformacions que ha patit a causa del pas per altres països i èpoques. És un treball inicialment de caràcter científic el resultat serà el descobriment de patrimoni immaterial europeu i que finalitzarà amb la creació d'un sistema d'aprenentatge de les danses i músiques recuperades i reconstruïdes