Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca instal·la un sistema per a millorar la seguretat del túnel de Sóller

El Consell de Mallorca instal·la un sistema per a millorar la seguretat del túnel de Sóller

(28/05/2020)

La infraestructura, tancada les quatre primeres nits d’aquesta setmana, no es tronarà a tancar al trànsit fins que acabi l’estiu.

El departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca du a terme aquesta setmana les tasques per a la instal·lació de dianes topogràfiques que permetran fer un seguiment de possibles moviments en l’estructura del túnel de Sóller (Ma- 11). Es tracta d’uns sensors capaços de detectar qualsevol desplaçament en la volta i de les parets mitjançant 3D per evitar el perill d’estabilitat de la infraestructura.

La finalitat d’aquesta actuació és adaptar el túnel al Reial decret de requeriments mínims de seguretat dins els túnels de carreteres. La instal·lació del nou sistema suposa una millora des del punt de vista de la seguretat i també del tecnològic, ja que abans del rescat de la infraestructura les comprovacions que es feien eren visuals.   

“En benefici del interès públic, d’ençà que el túnel fou rescatat i en especial els darrers mesos, hem augmentant molt significativament la inversió pel manteniment i millora de la seguretat, és una de les nostres prioritats”, ha assegurat el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano.

El túnel ha estat tancat al trànsit, en ambdós sentits, les nits del 25 al 28 de maig des de les 23 hores i fins les 6 del matí per instal·lar aquests dispositius de captació. En total s’instal·len 180 dianes reflectants, 3 cada 50 metres, pel control de convergències. 

“És un exemple més del que suposa la gestió pública front la privada. I que ens reafirma en la decisió del rescat del túnel, tant pel que fa a la millora en les inversions com pel que té de justícia social, ja que els veïns i les veïnes de la vall de Sóller –i pobles del voltant- no només gaudeixen de la gratuïtat del túnel, sinó que també, ara, és més segur i el manteniment que se’n fa és millor", ha assenyalat Sevillano.

 

Altres tasques de millora
La Direcció Insular d’Infraestructures fa feina en les proves per a la posada en funcionament del sistema contra incendis del túnel. L’execució de les obres ja concloses s’ha dut a terme tant a l’exterior com a l’interior del túnel i ha obligat a tallar-lo al trànsit en ocasions puntuals. Els tancaments es varen fer de nit, en l’horari de menor afluència per evitar inconvenients als veïnes i veïnes de la Vall. 
A mitjans de febrer i començament del mes de març es va tancar en la mateixa franja horària per netejar la calçada i fer tasques de reparació de semàfors i lluminària. El passat 11 de març varen concloure les feines per substituir les 1.100 mènsules que subjectaven la canonada d'aigua que recorre els 3 quilòmetres de traçat del túnel i amb el qual s’abasteix el sistema contra incendis. Aquests ancoratges suposaven un perill per als motoristes en cas de col·lisió, fet pel qual es va decidir canviar-los.
Aprofitant el tancament es va concloure la instal·lació de tota la xarxa d’hidrants, que va començar al juny de 2019, i es varen efectuar altres tasques relacionades amb el manteniment i repintat de la calçada. 
No està previst que el túnel torni a tancar fins a finals d’estiu quan es durà a terme la neteja de drenatges. S’aprofitarà per fer manteniment de calçada i voral. També està prevista una revisió dels ventiladors entre l’octubre i novembre.