Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca lidera la Ruta Cultural Europea Ramon Llull

El Consell de Mallorca lidera la Ruta Cultural Europea Ramon Llull

(19/06/2018)

El president Miquel Ensenyat i el conseller d’Economia, Hisenda i de Turisme, Cosme Bonet, presenten a Luxemburg un ambiciós projecte per difondre la figura de Llull . La iniciativa s’enmarca en la nova política de promoció turística centrada en nous productes com el cultural i la diversificació de l’oferta.

El Consell de Mallorca ha presentat a l'Institut Europeu dels Itineraris Culturals, amb seu a Luxemburg, la candidatura de la Ruta Cultural Europea Ramon Llull. La iniciativa dóna continuïtat a la ruta que el mateix Consell va promoure localment coincidint amb el 700 aniversari del mallorquí més universal. Ara, la institució insular fa una passa més i internacionalitza una proposta que ha esdevingut tot un èxit a nivell local.


De moment, el projecte ha estat ben rebut pels responsables europeus i pels representants dels diferents països que conformaran aquest itinerari. De moment, una delegació mallorquina integrada pel president del Consell, Miquel Ensenyat, el conseller d'Economia, Hisenda i Turisme, Cosme Bonet, i la directora insular de Turisme, Paula Ginard, han presentat a Luxemburg la feina feta per obtenir el reconeixement europeu. La Ruta compta amb l'aval de la Fundació Mallorca Turisme.


Miquel Ensenyat ha declarat que "Europa no existiria sense la tasca de persones amb el pensament i l'esperit viatger de Ramon Llull, bona part de la ruta ja existeix perquè el nostre savi més universal deixà petjada per on passà". El president del Consell de Mallorca també ha destacat que "aquesta ruta és un exemple de col·laboració entre institucions i entitats deixant fora els interessos particulars o les sigles dels partits".


Segon el conseller Cosme Bonet, "la voluntat de la ruta és perpetuar el llegat de Llull, donar-lo a conèixer i aprofundir en la figura de l'escriptor i filòsof, així com convertir-se en un motiu pel diàleg intercultural a la Mediterrània". A més, segons Bonet "amb aquesta iniciativa tornam a apostar per un Turisme sostenible i lligat a la cultura. Ja des d'abans d'assumir les competències de Promoció Turística hem fet feina en una direcció concreta: un nou model basat en la sostenibilitat".


L'Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d'Europa a aquelles rutes, recorreguts i trajectes que aglutinin una sèrie de valors. Són un patrimoni cultural viu, democràticament definit, no només per la seva bellesa o antiguitat, sinó perquè faciliten l'intercanvi, l'enriquiment mutu, la cooperació i la creació d'una identitat europea comuna.


Amb els itineraris culturals es pretén anar més enllà del simple llançament de productes culturals o turístics, i s'aposta per la protecció dels valors culturals europeus, per tal de fomentar noves formes de trobada entre la ciutadania, posar en valor patrimonis poc coneguts i desenvolupar programes.

La ruta s'emmarcaria dins l'espai dels estats següents: Espanya, França, Itàlia, Alemanya -atesa la importància que té la Universitat de Friburg sobre la temàtica lul·liana-, Tunísia, Algèria, Xipre, Turquia i Israel. Els llocs i les poblacions implicades en cada un dels països podria ser el següent; a Espanya, a més dels llocs lul·lians de Mallorca, Santiago de Compostel·la i Barcelona; a França, Santa Maria de Rocamador (Querci), Montpeller, París, Lió, Poitiers, Marsella, Avinyó, Viena del Delfinat; a Itàlia -Roma, Gènova, Nàpols, Lucera, Pisa, Messina i Monreale (Sicília); a Tunísia, Tunis; a Algèria, Bugia; a Xipre, Limassol; a Turquia la costa d'Iskenderum i a Israel, Jerusalem.


Dels 34 itineraris del Consell d'Europa, 21 compten amb participació de l'Estat espanyol. El primer es va fer l'any 1987: els camins de Sant Jaume de Galícia. Altres itineraris són: la ruta dels fenicis, el llegat andalusí, l'itinerari europeu dels cistercencs, la ruta del megalitisme, de Carles V, de Napoleó i, en preparació, la ruta via Carlemany.