Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca participa en la presentació de l’Smart Island World Congress

El Consell de Mallorca participa en la presentació de l’Smart Island World Congress

(10/04/2017)

95 ponents nacionals i internacionals, 20 conferències i la participació de més de 120 illes d’arreu del món convertiran Mallorca del 20 al 21 d’abril en focus internacional de les illes intel•ligents. La primera edició de l’Smart Island World Congrés arriba a Calvià amb l’objectiu d’aprofundir en les oportunitats i els reptes de les illes a l’afrontar qüestions com l’eficiència, la planificació urbanística i el desenvolupament econòmic i social.

El president del Consell de Mallorca Miquel Ensenyat, la presidenta del Govern de les Illes Balears Francina Armengol, el batle de Calvià Alfonso Rodríguez i el director de Negoci Internacional de Fira de Barcelona Ricard Zapatero han presentat avui l’Smart Island Word Congress. També han assistit a l'acte la consellera de Modernització i Funció Pública Carmen Palomino i el conseller d'Economia i Hisenda Cosme Bonet.

El municipi de Calvià (Mallorca) acollirà la primera edició de l’Smart Island World Congress (SIWC), el primer congrés mundial d’illes intel·ligents organitzat per Fira de Barcelona, l’Ajuntament de Calvià i el Consell de Mallorca, amb el suport del Govern Balear, el Banc Mundial i ONU-Habitat. El certamen vol ser un punt de trobada entre governs, ciutats i empreses davant del repte de cercar noves eines i serveis que responguin a les necessitats i peculiaritats de ser una illa, com ara la població flotant, l’abastiment de productes o energia, la connectivitat, l’estacionalitat, la mobilitat o la retenció de talent.

 

El programa del congrés girarà entorn a quatre grans eixos: Noves Connectivitats, on s’abordarà les possibilitats de ports i aeroports, el big data i les xarxes elèctriques intel·ligents; Desenvolupament Urbà i Social, per tractar sobre com les noves tecnologies poden millorar en la planificació urbanística, la mobilitat, l’educació o la salut; Talent i Creixement Econòmic en el que experts aprofundiran en les oportunitats que pot oferir la industria del coneixement, la promoció d’startups o incubadores; i Illes del Futur, on es debatrà sobre la sostenibilitat, el canvi climàtic i l’impacte del turisme, entre d’altres moltes temàtiques.

 

Aquests eixos estructuraran les més de 20 conferències, keynotes, sessions plenàries i paral·leles, que comptaran amb 95 experts nacionals i internacionals que debatran sobre els reptes immediats i de futur de les illes. Es preveu l’assistència de 1.500 congressistes i la participació de representants de més de 120 illes d’arreu del planeta.  

 

En paraules del president del Consell de Mallorca “se’ns planteja l’oportunitat d’acollir el primer congrés mundial d’smart island a la nostra illa, el qual es una oportunitat immillorable per promocionar Mallorca com un destí intel·ligent, atreure un turisme de qualitat, compartir coneixements i experiències amb territoris insulars”.

 

Ensenyat també ha recordat que “se’ns ha concedit una subvenció de 8.8 milions al Consell de Mallorca per desenvolupar el projecte Smart Mallorca. Un projecte que té com objectiu millorar els serveis a la ciutadania, desestacionalitzar el turisme, millorar la gestió dels nostres recursos i dinamitzar l’economia e l’illa a través de la implantació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació”.

 

Speakers i empreses de reconegut prestigi

                                                                   

La cita de Calvià comptarà amb ponents de la talla de José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del Govern d’Espanya; Parag Khanna, geoestratega d’economies emergents i autor de best-sellers sobre geopolítica; Anote Tong, expresident de l’arxipèlag de Kiribati, el país més amenaçat del món pels efectes del canvi climàtic; així com de Joan Clos, director executiu d’UN-Habitat.

 

També participaran al congrés els ministres de turisme de Cuba, Malta o República Dominicana; alcaldes de municipis com Malé (Maldives); organitzacions sense ànim de lucre com Costa Rica Limpia; o de l'Institut d'Investigació de Polítiques del Carib (Jamaica) i de la Unió Africana d'Arquitectes (Maurici); així com visitants i representants d’illes com Bahrain, Bali, Còrsega, República Dominicana, Puerto Rico o Trinitat i Tobago.

 

Les institucions mallorquines tindran, igualment, una presència notòria amb la participació de la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol; del president del Consell Insular de Mallorca, Miquel Ensenyat; i de l’Alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez, que donaran la benvinguda als congressistes el dijous 20 d’abril.

 

El primer Smart Island World Congress també comptarà amb una àrea de networking, on els representants de territoris insulars, ponents, companyies i visitants podran fer contactes durant l’esdeveniment, obrint així noves oportunitats de futur i de negoci i fomentant la col·laboració públic privada en l’impuls de projectes i iniciatives smart per les illes. Entre les empreses confirmades destaquen companyies tecnològiques com Microsoft, Fiware i Grupo Etra, i del sector turístic com Meliá Hotels and Resorts.

 

Premis a les millors iniciatives

 

La cita smart de Mallorca culminarà la tarda de dijous 20 d’abril amb una sopar de gala i una cerimònia d’entrega de guardons, amb el propòsit de reconèixer i promoure les iniciatives que els governs insulars estan implementant als seus territoris. Seran un total de sis premis: a la millor illa intel·ligent; al millor projecte arquitectònic i urbanístic; a la millor destinació smart; a la iniciativa més innovadora; al desenvolupament més sostenible; i al projecte més innovador en matèria cultural.

 

SIWC neix de la demanda dels territoris insular per posicionar-se com a seus de congressos de en l’àmbit de la tecnologia i la innovació. El congrés aprofita l’experiència consolidada a nivell internacional d’Smart City Expo World Congress, un esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona des de l’any 2011 i consolidat com el líder mundial del sector de les ciutats intel·ligents.