Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca posa a disposició dels ajuntaments 20 milions d’euros per fer obres de competència municipal

El Consell de Mallorca posa a disposició dels ajuntaments 20 milions d’euros per fer obres de competència municipal

(09/05/2020)

La institució insular llança en aquests moments marcats per la crisi de la COVID-19 i en el marc del pla «Mallorca reacciona» una convocatòria de subvencions pluriennal (2020-2021) que garanteix poder fer millores als municipis

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) recull avui dissabte la convocatòria de subvencions pluriennals 2020-2021 del Consell de Mallorca perquè els ajuntaments puguin dur a terme obres d’inversió municipal, adquirir vehicles i immobles per a la prestació de serveis de competència municipal i sufragar honoraris de redacció de projectes i de direcció d’obres. La dotació total és de 20 milions d’euros, 10 amb càrrec a 2020 i els altres 10 per a 2021.

Aquesta inversió s’emmarca en el Pla «Mallorca reacciona», el pla de reactivació econòmica i social de la institució insular per fer front a les conseqüències derivades de la crisi sanitària de la COVID-19. Pressupostat en un total de 89 milions d’euros, 40 d’ells es destinen als municipis.

En paraules de la presidenta del Consell, Catalina Cladera, «avui donam sortida al pla d’inversions de competència municipal i els ajuntaments ja poden presentar els seus projectes. Són unes subvencions que donen vida econòmica als ajuntaments, els permetran millorar els municipis i a la vegada les actuacions que es duran a terme generaran ocupació i reactivaran l’economia local».

Amb les subvencions per a obres d’inversió municipal se’n beneficiaran 52 ajuntaments de Mallorca (Palma no hi està inclosa) i l’entitat local menor de Palmanyola. La quantia de la subvenció per a cada entitat local s’estableix segons el nombre d’habitants i de nuclis de població: a menys habitants, més alt és l’ajut. 

Segons el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, aquestes subvencions enguany s'han plantejat amb més facilitats per als consistoris: «que la convocatòria sigui biennal permetrà als ajuntaments plantejar projectes més grans, ja que disposen del crèdit del que serien dues anualitats. Així mateix, si a un ajuntament li queda romanent després de fer les actuacions inicials, el podrà utilitzar per un altre projecte».

Amb aquesta convocatòria en aquests moments d’incertesa a causa de la crisi provocada per la COVID-19, el Consell demostra el seu compromís amb els municipis i manté les ajudes de Cooperació Local que fan possibles obres i serveis que milloren la vida de la ciutadania. Alhora, aquestes inversions reforcen el paper dels ajuntaments per oferir serveis i infraestructures bàsiques a la població, i també per reactivar l’economia local.

Com a novetat, enguany es podrà subvencionar la construcció o la reforma d’escoletes de 0 a 3 anys, de residències de tercera edat i de centres de dia, infraestructures bàsiques i de gran importància. Tot i no ser de competència municipal, sovint són serveis que presten els ajuntaments, i el Consell els vol donar suport amb inversions que en millorin la qualitat. Per això, serà necessari que el Govern balear, l'administració competent en la majoria dels casos, emeti un informe de conformitat.