Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta el pressupost més elevat: 519,6 milions d’euros per consolidar les polítiques de recuperació econòmica i social

El Consell de Mallorca presenta el pressupost més elevat: 519,6 milions d’euros per consolidar les polítiques de recuperació econòmica i social

(09/11/2021)

  • La institució insular també preveu inversions suplementàries que elevaran la xifra pressupostària del 2022 fins als 600 milions d’euros
  • Cladera ha assegurat que els comptes de l’any que ve «no només consoliden la recuperació, sinó que ho fan sense posar en risc el blindatge de les mesures socials de l’estat del benestar»

El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimarts el pressupost per a l’any 2022, que ascendeix a 519,6 milions d’euros en termes consolidats amb totes les entitats, consorcis i fundacions afins. Una quantitat que supera en 25 milions i mig d’euros el pressupost del 2021, amb un increment del 5 % en relació amb l’any passat. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assenyalat que aquests comptes «serviran per dur endavant les polítiques públiques que necessita la societat mallorquina en un entorn marcat per una línia de recuperació econòmica i social que ha suposat l’aplicació de les mesures de reactivació postpandèmia». En aquest sentit, ha remarcat que «no només consoliden la recuperació, sinó que ho fan sense posar en risc el blindatge de les mesures socials de l’estat del benestar».

Aquest reforç dels serveis públics és la tendència de la institució insular durant aquesta legislatura i l’anterior. Els 519 milions d’euros de 2022 suposen 171,1 milions d’euros més que el 2015. I és que durant aquests darrers set anys s’ha produït un augment continuat que ha generat un increment del 49,1 %. Aquestes xifres mostren la utilitat creixent del Consell que any rere any adquireix compromisos nous amb la ciutadania, en forma de competències noves, segons ha explicat la presidenta del Consell de Mallorca, que també ha remarcat que el 2022 s’inclouen per primera vegada les atribucions en matèria d’ordenació turística, que complementen i doten de funcionalitat plena aquesta matèria.

A més dels projectes d’inversió del pressupost 2022, el Consell preveu inversions extraordinàries en projectes nous a través del finançament de quatre fonts diferents. En primer terme, l’habilitació dels romanents de tresoreria provinents del superàvit de la liquidació de 2021; en segon lloc, el fons de recuperació europea Next Generation; en tercer lloc, els projectes que rebin suport per aplicar el factor d’insularitat del REIB reconegut en els pressuposts generals de l’Estat de 2022 per primera vegada amb una partida pròpia, i com a quarta font de generació de recursos, els que es generen de la gestió del fons del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics a Mallorca que la institució insular passarà a gestionar a partir del traspàs efectiu de les competències en matèria d’ordenació turística, l’1 de gener de 2022.

Aquestes fonts de finançament podran elevar els 519,6 milions del pressupost del Consell per al 2022 fins a una xifra pressupostària molt pròxima als 600 milions d’euros. «Una fita sense precedents quant a la gestió de recursos públics des de Mallorca i per a Mallorca», ha assenyalat Cladera. Els tres objectius bàsics del Consell: polítiques mediambientals, econòmiques i socials reben més del 90 % del pressupost 2022 i es completaran amb les inversions en projectes provinents dels fons de finançaments suplementaris.

Les polítiques socials del pressupost 2022 representen el 61 % del total, ascendeixen a 303,9 milions d’euros, xifra que significa un 5,1 % més respecte del 2021 i un augment del 72,1 % des del 2015. «De la crisi, se surt sobretot reforçant les inversions socials, perquè són les que permeten no deixar ningú enrere», ha assegurat Cladera. El pressupost de l’IMAS arriba als 240,1 milions d’euros. Augmenta un 7,8 % en relació amb el 2021. D’altra banda, la inversió per a Cultura ascendeix a 26,7 milions d’euros, un 3,9 % més respecte de l’any anterior. Els programes d’igualtat, LGTBI, violències masclistes i promoció sociocultural creixen més d’un 8,7 % de mitjana. També destaca la partida de 5,2 milions d’euros que Esports dedica a millorar instal·lacions esportives públiques.

En relació amb les polítiques mediambientals, aquestes partides reben 46,4 milions d’euros en els pressuposts 2022, és a dir, experimenten un 4,5 % d’increment. Es duplica la inversió del Pla d’Acció per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima. S’amplia la xarxa de refugis: Galatzó i Raixa i s’habiliten trams nous de la Ruta de la Pedra en Sec. Per la seva banda, el Consorci Serra de Tramuntana treballarà en el desenvolupament del distintiu «Serra» i incrementa les subvencions a particulars per a la gestió de finques. L’ADT augmenta el personal per agilitar la tasca d’inspecció. Bombers de Mallorca tenen entre els seus projectes per al 2022 la reforma integral del parc de Manacor i l’inici del parc nou de Santanyí, així com la incorporació de 32 bombers nous amb plaça fixa i dotació de la borsa nova sorgida de les proves posades en marxa enguany.
La despesa en polítiques econòmiques prevista en els pressuposts de 2022 és de 122,2 milions d’euros, una part dels quals es destinarà a la xarxa viària, amb més de 50 milions per a obres (amb recursos suplementaris) i 26,8 per a manteniment. La ITV té una partida d’11,4 milions d’euros i 1,1 per a l’estació nova de Calvià. Així mateix, s’han reservat 17,7 milions per a inversions en obres municipals i 4 milions per a la promoció econòmica d’empreses i de l’artesania.

El conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, ha valorat molt positivament l’increment de la transferència dels recursos del Govern de les Illes Balears, que suposen el 64,1 % dels ingressos del Consell de Mallorca.

Cladera ha explicat que el creixement dels pressuposts 2022 arriba transversalment a tots els municipis de Mallorca. En total, es preveu que la inversió municipal sigui de 44,3 milions d’euros, sense comptar les inversions en xarxa viària. «Una xifra sense precedents que demostra l’alt grau de compromís del Consell amb els ajuntaments», ha dit. Finalment, la presidenta ha destacat que els pressuposts de 2022 representen «la dotació més gran en polítiques socials de tota la història del Consell. Aquests recursos econòmics emanen de la solidesa social, la cohesió i l’esforç per evitar una sortida.

Podeu consultar la presentació aquí

Vídeos

rdp pressuposts