Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta les etapes de la Ruta dels Fars que recorren Calvià i Andratx

El Consell de Mallorca presenta les etapes de la Ruta dels Fars que recorren Calvià i Andratx

(21/09/2022)

La vicepresidenta Ribot: «la Ruta dels Fars serveix per generar consciència ambiental i garantir opcions d’oci sostenible i segur per als mallorquins i les mallorquines»

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient segueix amb la ronda de presentacions als 12 municipis pels quals transcorre el projecte senderista de la Ruta dels Fars. En concret, la reunió ha servit per explicar les etapes de la ruta que recorren els municipis de Calvià i Andratx.

Les trobades, liderades per la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, acompanyada per la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, serveixen per acostar el projecte de la ruta als i les senderistes de la zona així com als ajuntaments, clubs de muntanya i senderisme, associacions de lleure, ciutadania en general i als grups polítics.

La Ruta dels Fars serà un itinerari senderista de 285,6 km, dividit en dotze etapes, que permetrà connectar a peu Capdepera amb Andratx. El traçat de la Ruta voreja les zones costaneres de llevant i migjorn, de la badia de Palma i del ponent de la serra de Tramuntana, i travessa nuclis urbans i turístics.

A la reunió, que ha tingut lloc a l’Auditori del Casal de Peguera, han assistit més de 17 persones entre les quals hi havia, membres dels dos consistoris, el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, així com públic en general que s’ha acostat per saber més sobre el nou traçat senderista que proposa el Consell de Mallorca. 

En concret, les etapes que passen per Calvià i Andratx són les següents:
•    Etapa 10: Palma - Son Caliu (19,50 km)
•    Etapa 11: Son Caliu - Santa Ponça (25,62 km)
•    Etapa 12: Santa Ponça - Port d’Andratx (17,65 km)

A banda de les dotze etapes, la Ruta dels Fars al seu pas pel municipi de Calvià, inclou tres variants que la connecten amb la Ruta de Pedra en Sec:
•    Variant A: na Burguesa (7,66 km)
•    Variant B: Son Caliu/Santa Ponça - Calvià (13,85 km)
•    Variant C: Peguera - es Capdellà (5,72 km)

Entre els punts d’interès d’aquestes etapes, volem destacar: Etapa 10: na Burguesa; Etapa 11: la Torre de sa Porrassa, la Torre des Portals Vells, la Torre de Cala Figuera i el far de Cala Figuera; Etapa 12: la Torre des cap Andritxol, el cap Andritxol i la creu del Desembarcament.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «el projecte d’aquesta nova ruta senderista està il·lusionant a tothom i des del departament continuarem treballant perquè la Ruta dels Fars sigui una ruta oberta, transparent i, sobretot, participativa. Aquesta és la tercera presentació que feia sobre la ruta senderista i estem satisfetes de veure la bona acollida en els municipis que ja hem visitat. Volem tornar els camins a la ciutadania amb un doble vessant: generar consciència ambiental i garantir opcions d’oci sostenible i segur per als mallorquins i les mallorquines».

«Un dels objectius clars del departament és continuar obrint rutes que permetin establir una xarxa de camins que connectin les diverses poblacions de Mallorca a peu. La nova Ruta dels Fars ens permet potenciar el senderisme com a activitat saludable i apta per a la major part de la població», ha afegit la consellera Ribot.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz ha explicat que «la ruta també persegueix com a propòsit potenciar el senderisme com activitat saludable i apta per a la major part de la població, així com promoure un ús responsable no motoritzat i sostenible del medi natural, com a mitjà per donar a conèixer els valors naturals, paisatgístics, culturals i històrics. Des del Consell de Mallorca entenem que la protecció i la conservació dels camins que formen part d’aquesta i d’altres rutes és indispensable i continuarem invertint esforços en aquesta direcció».

L’objectiu del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient és oferir una ruta senderista que asseguri la protecció i conservació dels recursos naturals, culturals i etnològics, i aquí radica la importància d’aquestes presentacions. Es convida la ciutadania a fer totes les aportacions que trobin oportunes per fer la ruta més segura, accessible i, sobretot, respectuosa amb el medi ambient.  Aquestes xerrades serveixen per informar i animar la població a participar-hi. El període d’exposició pública està obert fins dia 10 d’octubre.

Després que el Ple del Consell de Mallorca aprovàs inicialment el Pla Especial d’Ordenació i de Protecció de la Ruta dels Fars, en juliol, la tramitació contínua amb el període d’exposició pública, un espai perquè la societat pugui participar en la creació de la Ruta. En aquest enllaç en podeu consultar tota la documentació disponible: mapes, traçats, etapes, punts d’interès, etc. https://cloud3.conselldemallorca.net/index.php/s/M5RbcTcELeAJoti

​​​​​​​Amb la incorporació de la Ruta dels Fars, es podrà fer la volta a Mallorca a peu connectant les tres rutes senderistes senyalitzades del Consell de Mallorca: Ruta de Pedra en Sec: 299,56 km, Ruta Artà-Lluc: 134,72 km i la Ruta dels Fars: 285,6 km. El recorregut total suma 719,58 km i connecta 31 municipis.

Pròximes presentacions
•    Presentació a Palma, divendres 30 de setembre, a les 18.30 h, al casal de l'Escorxador sala 1.
•    Presentació a Campos de la Ruta de ses Salines, Campos i Llucmajor: dimarts 4 d’octubre, a les 18.30 h, a l’edifici polivalent de Campos.