Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presentarà la Ruta dels Fars municipi a municipi

El Consell de Mallorca presentarà la Ruta dels Fars municipi a municipi

(06/09/2022)

La vicepresidenta Ribot: «Treballam perquè els camins tornin a la ciutadania»

​​​​​​​El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, liderat per la consellera Aurora Ribot, ha organitzat una roda de presentacions a diferents localitats per explicar com afectarà la futura Ruta dels Fars els municipis pels quals passarà. Estan convidats a aquestes reunions els ajuntaments, clubs de muntanya i senderisme, associacions de lleure i societat civil en general, així com els grups polítics. La primera presentació tindrà lloc a Son Servera el pròxim divendres 9, a les 18.30 h, al Teatre Municipal de la Unió i se centrarà en les etapes que recorren els municipis de Son Servera, Capdepera i Sant Llorenç des Cardassar.

La Ruta dels Fars serà un itinerari senderista de 285,6 km, dividit en dotze etapes i tres variants, que permetrà connectar a peu Capdepera amb Andratx. Després de l’aprovació inicial del Pla Especial d’Ordenació i de Protecció de la Ruta dels Fars per part del Ple del Consell de Mallorca, la qual va tenir lloc el juliol del present any, la tramitació continua amb el període d’exposició pública, un espai per a la participació de la societat en la creació de la Ruta.

En aquest sentit, l’objectiu del departament de Sostenibilitat i Medi Ambient és oferir una ruta senderista que asseguri la protecció i conservació dels recursos naturals, culturals i etnològics. Totes les al·legacions rebudes tant per les administracions afectades com per entitats o particulars, seran estudiades per valorar les que s’incorporaran al Pla Especial amb la intenció de millorar la ruta, fent-la més segura, accessible i, sobretot, respectuosa amb el medi ambient.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que «treballam perquè els camins tornin a la ciutadania i, per això, la Ruta dels Fars serà una ruta oberta, transparent i, sobretot, participativa. La idea d’aquestes presentacions és explicar el projecte global i com afecta concretament cada un dels municipis. La voluntat és que siguin espais oberts a la ciutadania i que tothom hi pugui col·laborar».

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha detallat que, «amb aquestes xerrades volem informar la ciutadania i animar a la seva participació, ja sigui fent-nos arribar impressions i comentaris al llarg de les mateixes trobades com fent al·legacions en el marc del període d'exposició pública que actualment està obert».

La següent presentació està prevista per al dimarts 13, a les 18.30 h, a Felanitx, per parlar de les etapes de la Ruta que passen per Manacor, Felanitx i Santanyí. La tercera presentació tindrà lloc a Campos i se centrarà a parlar de les etapes que cobreixen ses Salines, Campos i Llucmajor. Una quarta presentació serà a Palma i la darrera, a Calvià, per parlar de les etapes que afecten el municipi calvianer i Andratx.

Calendari de presentacions

​​​​​​​•   Presentació a Son Servera de la Ruta de Capdepera, Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar: divendres 9, a les 18.30 h, al Teatre Municipal de la Unió.
•  Presentació a Felanitx de la Ruta de Manacor, Felanitx i Santanyí: dimarts 13, a les 18.30 h, a la sala d’actes de la Casa de Cultura de Felanitx.
•   Presentació a Campos de la Ruta de ses Salines, Campos i Llucmajor: dimecres 28, a les 18.30 h, a l’edifici polivalent de Campos.
•    Presentació a Palma (pendents de confirmar la data, l’hora i el lloc).
•   Presentació a Calvià de la Ruta de Calvià i Andratx (pendents de confirmar la data, l’hora i el lloc).

Etapes de la Ruta dels Fars

La Ruta dels Fars serà un itinerari senderista de 285,6 km, dividit en dotze etapes, que permetrà connectar a peu Capdepera amb Andratx. El traçat de la Ruta voreja les zones costaneres de llevant i migjorn, de la badia de Palma i del ponent de la serra de Tramuntana, i travessa nuclis urbans i turístics.

•    Etapa 1: Cala Agulla - Cala Bona (24,47 km)
•    Etapa 2: Cala Bona - Porto Cristo (13,74 km)
•    Etapa 3: Porto Cristo - Portocolom (27,03 km)
•    Etapa 4: Portocolom - Cala d’Or (14,55 km)
•    Etapa 5: Cala d’Or - Cala Figuera (16,70 km)
•    Etapa 6: Cala Figuera - Colònia de Sant Jordi (33,03 km)
•    Etapa 7: Colònia de Sant Jordi - Cala Pi (25,04 km)
•    Etapa 8: Cala Pi - s’Arenal (21,47 km)
•    Etapa 9: s’Arenal - Palma (15,75 km)
•    Etapa 10: Palma - Son Caliu (19,50 km)
•    Etapa 11: Son Caliu - Santa Ponça (25,62 km)
•    Etapa 12: Santa Ponça - Port d’Andratx (17,65 km)

A més de les dotze etapes, la Ruta dels Fars inclou tres variants que la connecten amb la Ruta de Pedra en Sec:

•    Variant A: na Burguesa (7,66 km)
•    Variant B: Son Caliu / Santa Ponça - Calvià (13,85 km)
•    Variant C: Peguera - es Capdellà (5,72 km)