El Consell de Mallorca s’adhereix a la querella contra els crims del franquisme que investiga la justícia
El Consell de Mallorca s’adhereix a la querella contra els crims del franquisme que investiga la justícia
(24/02/2016)
La institució insular denuncia el consell de guerra i la condemna a mort de Jaume Garcias Obrador, president de la Diputació de Balears, afusellat el 4 d’agost de 1939
El Consell Executiu de Consell Insular de Mallorca ha decidit avui de matí adherir-se a la querella sobre els crims contra la humanitat investigats pel Juzagdo Nacional de lo Criminal y Correccional Federal nº1 de Bons Aires (República de l’Argentina) en la querella 4591/2010, comesos durant la Guerra Civil i la dictadura franquista a Mallorca.
Igualment, el Consell Executiu ha acordat denunciar en concret, i en el marc de la mateixa causa, el consell de guerra i la condemna a mort del president de la Diputació de Balears durant el cop d’estat de 19 de juliol de 1936 Jaume Garcias Obrador, afusellat el 4 d’agost de 1939.
La querella a la qual s’adhereix el Consell de Mallorca va ser presentada per l’associació ‘Memòria de Mallorca’ emparant-se pel principi de justícia universal el 14 d’abril de 2010. L’objectiu és que s’investiguin els crims comesos durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, s’identifiquin els seus responsables i se’ls sancioni penalment. Actualment, unes 32 famílies mallorquines s’han personat per una querella que inclou unes 1.600 víctimes.
La denúncia concreta contra el procés i l’assassinat de Jaume Garcias Obrador que impulsa el Consell de Mallorca respon al fet que la institució insular és l’hereva de l’antiga diputació i que Jaume García és des de setembre de 2007 Fill Predilecte de Mallorca. Al mateix temps, i segons les informacions aportades per ‘Memòria de Mallorca’, no existeixen familiars directes de Jaume García i és per això que el Consell es fa càrrec de defensar la memòria, l’honor i el reconeixement del darrer president de la diputació republicana.
Jaume Garcias Obrador (Palma, 1894-1939) era electricista de l’empresa GESA. Des de 1914 començà a col·laborar a la publicació socialista El Obrero Balear i el 1920 esdevingué el president de la Societat d’Electricistes de l’Energia. Cap al 1921 va triat president de l’Agrupació Socialista de Palma i un any després esdevingué vicepresident de la Federació de Societats Obreres i per tant també de la Casa del Poble.
L’abril de 1931 va ser elegit regidor de l’Ajuntament de Palma i al 1933 fou nomenat president de la Unió General de Treballadors de Mallorca. Després de la victòria del Front Popular a les eleccions de febrer de 1936 va ocupar el càrrec de president de la Diputació de Balears.
En el moment del cop d’estat es trobava al Govern Civil, pogué escapà i s’amagà al barri de la porta de Sant Antoni. Cap al final de la guerra fou detingut al barri de sa Indioteria. Va ser jutjat per un consell de guerra, condemnat a mort i afusellat al cementeri de Palma.