Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca vota per unanimitat l’interès general de «Tanca el cercle»

El Consell de Mallorca vota per unanimitat l’interès general de «Tanca el cercle»

(09/06/2022)

La vicepresidenta Ribot: «Mallorca no tornarà a ser mai més entesa com el femer d’Europa, sinó com a referència de la sostenibilitat»

La sessió ordinària del Ple del Consell de Mallorca ha declarat per segona vegada en la seva història un projecte d’interès general. En concret, es tracta de les obres públiques de construcció de les plantes de compostatge a Calvià, Marratxí, Felanitx i Santa Margalida, que s’emmarquen en el projecte «Tanca el cercle», valorat en prop de 200 milions d’euros.

L’aprovació, que ha estat per unanimitat, suposa que la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys els terminis de posada en marxa de la planta de compostatge.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha agraït tant a l’equip de govern com a l’oposició haver votat a favor de la declaració i ha transmès que està «molt contenta d’estar fent aquestes passes i també del suport que el projecte rep d’aquesta institució. Crec que aquest consens és garantia de continuïtat. Mallorca no tornarà a ser mai més entesa com el femer d’Europa, sinó com a referència de la sostenibilitat».

Ribot també ha explicat que «va ser històric que el Consell de Mallorca declaràs el seu primer interès general per a una instal·lació de residus i igual d’històric és que avui el segon siguin per la mateixa qüestió. Pens que és bona mostra que aquesta institució ha entès el que realment és l’economia circular i la importància que té. Els nostres residus són un recurs, no un problema».

Amb la declaració d’interès general pel Consell de Mallorca, la tramitació de l’obra serà més ràpida i així es pot presentar amb garanties als fons europeus Next Generation que els pròxims anys han d’arribar a Mallorca. En el context actual, s’ha obert una finestra d’oportunitats amb els fons europeus. Posicionar aquest projecte estratègic per rebre aquests fons requereix garanties de finalització ràpida.

La primera planta de compostatge

La sessió ordinària del Ple del Consell de Mallorca del mes d’abril va declarar, per primera vegada en la seva història, un projecte d’interès general per poder avançar la posada en marxa de la construcció de la planta de compostatge de Llucmajor.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.