Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell declara part de la Ruta de Pedra en Sec com intransitable

El Consell declara part de la Ruta de Pedra en Sec com intransitable

(03/03/2023)

Es treballa per tornar a fer transitables els trams més afectats pels efectes de la borrasca Juliette

El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca demana a tots els senderistes que no s’acostin als camins de la Ruta de Pedra en Sec perquè no se’n pot garantir la seguretat. Davant el risc de despreniment, es recomana no transitar per les rutes senderistes. Així mateix, és molt probable que, en els pròxims dies, els arbres més danyats acabin caient damunt el camí. Només alguns trams de la Ruta de Pedra en Sec sense arbrat són practicables.

Ara per ara, s’avaluen els danys causats per la borrasca Juliette de dilluns i dimarts passat. Els trams més afectats per la caiguda d’arbres són els que van de Sóller a Pollença, que corresponen a les etapes 5 (Muleta – Tossals Verds), 6 (Tossals Verds – Son Amer) i 7 (Son Amer – Pont Romà) de la Ruta de Pedra en Sec. Les etapes 2 (Estellencs–Esporles) i 3 (Esporles – Can Boi) també han patit destrosses i s’estan valorant els danys.

Les variants de la Ruta de Pedra en Sec que també han quedat greument afectades per la neu, la inundació o la caiguda d’arbres són la variant D: castell d’Alaró – tram de Raixa; la D, entre el castell d’Alaró i el tram de Tossals Verds – Orient; i les variants E i F, de sa Costera i el pas Llis, respectivament.

La Ruta de Pedra en Sec discorr per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km, distribuïts en vuit etapes i setze variants, que sumen 179,26 km. Tota la ruta té una longitud de 350 km.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient i vicepresidenta del Consell, Aurora Ribot, ha insistit que «ens sumam al missatge del Govern i recordam que està totalment prohibit pujar a la Serra si no és estrictament necessari. Demanam a tohtom que extremin les precaucions i evitin la pràctica de senderisme a la Serra. Queda molta feina per fer per retornar la seguretat a la Ruta de Pedra en Sec, després del pas de la borrasca».

Tots els refugis de la xarxa del Consell de Mallorca estan oberts i la majoria segueixen amb el servei habitual. Tot i així, el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient recomana evitar fer ús del refugi de Tossals Verds i Son Amer més enllà de la necessitat d’emergència en la qualitat de refugi de muntanya i insisteix en la recomanació de no pujar a la Serra, ja que, a causa de la borrasca, aquests dos refugis, no poden garantir el servei habitual.

Caminada popular

El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca ha suspès la caminada popular d’Estellencs a Puigpunyent que tenia prevista per demà, dissabte 4 de març. Després de visitar la zona s’ha pogut comprovar que no és possible garantir la seguretat dels senderistes per la caiguda d’arbres que, a molts de trams, impossibiliten transitar el camí. Se cercarà una altra data per poder inaugurar el tram entre Estellencs i el coll d’Estellencs, que s’ha incorporat recentment a la Ruta de Pedra en Sec.

Més informació sobre la Ruta de Pedra en Sec: https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221